Προετοιμάστε το κατοικίδιο σας για την άφιξη του μωρού!



Για μέλλοντες γονείς που έχουν ήδη κατοικίδιο ζώο

Οι μέλλοντες γονείς που είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι αδύνατο να κρύψουν ό, τι συμβαίνει από τα κατοικίδια ζώα τους. Σώμα της μαμάς μεγαλώνει, και τα ζώα το αισθάνονται. Οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν την αλλαγή και λόγω των αλλαγών στο σπίτι, τη ν προετοιμασία, τα πάρτυ και τους νέους επισκέπτες. Όλα αυτά ίσως να κάνουν τα κατοικίδια ζώα να αισθανθούν άβολα, το σίγουρο είναι ότι καταλαβαίνουν ότι "κάτι" συμβαίνει. Τα ζώα είναι προσαρμόσιμα, αλλά πρέπει να "απογαλακτιστούν". Δεν μπορείτε να έχετε μια πολύ κοντινή σχέση με το κατοικίδιό σας και στη συνέχεια να του πείτε, "Η σχέση έχει αλλάξει, πολύ κακό για σένα." Το ζώο θα ζηλέψει και θα σας το δείξει μέσα από την καταστρεπτική του συμπεριφορά. Στα αφοσιωμένα κατοικίδια ζώα μπορεί να αναπτυχθούν φυσιολογικά προβλήματα από την έλλειψη αγάπης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το κατοικίδιο ζώο σας και να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη επιστροφή στο σπίτι με το μωράκι σας.

Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος

Η γνωριμία του κατοικίδιου ζώου σας με το νέο μωρό είναι μια σταδιακή διαδικασία. Όταν μάθετε ότι κυοφορείτε, αρχίστε την καθημερινή εξάσκηση  του σκύλου σας στις βασικές δεξιότητες υπακοής. Κάθισε / μείνε κάτω / περίμενε είναι εντολές απαραίτητες για να μπορείτε να ελέγξετε το σκυλί σας και να δώσετε την κατεύθυνση για μια επιθυμητή συμπεριφορά.
Αν ο σκύλος κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με εσάς, θα πρέπει να αποφασίσετε αν αυτό θα αλλάξει όταν το μωρό θα έρθει στο σπίτι.  Θα πρέπει να ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα για το μωρό και ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε ενθαρρύνοντας το σκυλί να κοιμάται στο πάτωμα λίγους μήνες τη γέννα.
Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αρκετούς μήνες πριν από την άφιξη του μωρού που θα διασφαλίσουν την ετοιμότητα του κατοικίδιου ζώου σας: Πηγαίνετε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρο για μια εξέταση ρουτίνας και τους εμβολιασμούς. Στειρώστε το κατοικίδιο ζώο σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Τα στειρωμένα ζώα έχουν συνήθως λιγότερα προβλήματα υγείας και είναι πιο ήρεμα.
Αν δείτε ότι το ζωάκι σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς, δείχνει υπερβολικά φοβισμένο ή αγχωμένο ή δυσκολεύεστε με την εκπαίδευση του, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή ή έναν ειδικό συμπεριφοράς ζώων.

Εκπαιδεύστε το κατοικίδιο ζώο σας για να παραμένει ήρεμο στο πάτωμα δίπλα σας μέχρι να το καλέσετε στην αγκαλιά σας, όπου σύντομα θα κρατάτε το μωράκι σας. Η εκπαίδευση του κατοικίδιου σας πρέπει να γίνεται με υπομονή. Ο έλεγχος της συμπεριφοράς του σκύλου σας  ενισχύει το δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιο ζώο σας. Ενθαρρύνετε τους φίλους σας με μωρά να επισκέπτονται το σπίτι σας ώστε να συνηθίσει το κατοικίδιο ζώο σας τους ήχους και τις μυρωδιές ενός μωρού.
Παίξτε ηχογραφήσεις με ένα μωρό που κλαίει, χρησιμοποιήσετε την κούνια και το καρότσι ώστε να συνηθίσει το κατοικίδιο ζώο σας στους θορύβους. Φροντίστε ότι κάνετε να γίνεται με προσοχή έτσι ώστε να αποτελέσουν θετικές εμπειρίες για το κατοικίδιο ζώο σας και να συνδυάζονται με λιχουδιές ή παιχνίδι. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι ιδιαίτερα κτητικό με τα παιχνίδια, το φαγητό του ή το χώρο του και συνηθίζει να επιτίθεται όταν κυκλοφορεί ελεύθερο ή να κυνηγάει και να ξεφεύγει, ενώ αντιστέκεται στις εντολές υπακοής και είναι απείθαρχο ή επιθετικό απέναντι στους ανθρώπους, να προχωρήσετε με ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της άφιξης του μωρού σας.
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας οποιουδήποτε είδους πρόβλημα συμπεριφοράς, το λύνουμε τώρα που η ζωή σας εξακολουθεί να είναι σχετικά απλή. Αν έχετε λόγο να υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας θα μπορούσε να επιτεθεί στο μωρό, το φίμωτρο είναι μια σοφή προφύλαξη κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και της γνωριμίας.
.
Αρχίστε να ετοιμάζεστε για την άφιξη του μωρού

Ρυθμίστε τους χώρους του σπιτιού από νωρίς ώστε το κατοικίδιο σας να καταλάβει που μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και που όχι. Σκεφτείτε έγκαιρα τις αλλαγές στον χώρο, πριν το μωρό έρθει στο σπίτι. Ετοιμάστε το δωμάτιο του μωρού και μια εβδομάδα πριν, κλείστε την πόρτα.
Τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται "σταθερό" περιβάλλον. Αλλάξτε τα πράγματα σιγά-σιγά. Μόλις φτιάξετε το παιδικό σωμάτιο αφήστε το ζώο σας να το "επιθεωρήσει". Μπορείτε να βάλετε ένα ανθεκτικό πορτάκι από όπου το ζώο σας θα μπορεί να βλέπει μέσα. Έτσι θα αισθάνεται λιγότερο απομονωμένο από την οικογένεια. Κλείστε την πόρτα του παιδικού δωματίου όταν δεν είστε παρόντες.  Αυτό θα βοηθήσει να καθιερώσει τα όρια πριν έρθει το μωρό.

Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα!

Μέχρι τώρα έχετε κάνει ήδη βήματα για να προετοιμάσετε το κατοικίδιο ζώο σας για την άφιξη ενός μωρού. Έχετε φτιάξει το βρεφικό δωμάτιο και έχετε "δουλέψει" τις εντολές υπακοής με το κατοικίδιό σας. Τώρα ήρθε η ώρα να παριστάνετε ότι υπάρχει ένα μωρό στο σπίτι ώστε να μπορείτε να δείτε πώς το σκυλί θα αντιδράσει όταν κρατάτε το μωρό. Αγοράστε μια ρεαλιστική κούκλα - μωρό, τυλίξτε τη με μια κουβέρτα και κρατήστε την, δώστε την και στον μπαμπά να την κρατήσει και να την βάλει στην κούνια. Κάντε σαφές ότι η κούκλα είναι πραγματικό μωρό και δεν είναι παιχνίδι.

Διδάξτε το κατοικίδιο ζώο σας να καθίσει ήρεμο στην παρουσία της κούκλας. Αφήστε το κατοικίδιο ζώο σας να ερευνήσει την κούκλα μόνο αν το ζώο παραμένει ήρεμο. Ανταμείψτε το κατοικίδιο ζώο σας με λόγια και με χάδια έτσι ώστε να κάνει μια θετική συσχέτιση με το μωρό, ακόμη και πριν από τη γνωριμία  τους.

Δείξτε τους τα παιχνίδια του μωρού και τα ρουχαλάκια. Χρησιμοποιήστε μυρωδιές όπως ταλκ και λοσιόν βάζοντας τα προϊόντα αυτά στην κούκλα- μωρό ή το δέρμα σας. Μιλήστε στο κατοικίδιο ζώο σας για το μωρό, -ακόμη και πριν από την άφιξή του- χρησιμοποιώντας το όνομα του παιδιού.
Επιστρέφοντας σπίτι με το μωρό

Πριν  φέρετε το μωρό στο σπίτι, βάλτε τον σύζυγό σας ή κάποιον συγγενή σας να φέρει στο σπίτι κάποιο ρουχαλάκι ή σεντονάκι με τη μυρωδιά του μωρού. Αφήστε το κατοικίδιο σας να το μυρίσει για να μπορέσει να εξοικειωθεί με το μωρό πριν η μαμά το φέρει στο σπίτι.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει μια ξεχωριστή θέση για ύπνο, τοποθετείστε το ύφασμα με τη μυρωδιά του εκεί. Φροντίστε η επιστροφή στο σπίτι να γίνει με σχετική "ησυχία". Οι πολλοί επισκέπτες θα κάνουν το κατοικίδιο ζώο σας πιο νευρικό.Αν έχετ κάποιον να πάρει το μωρό στο δωμάτιο του επιφυλάξτε μια θερμή υποδοχή στο κατοικίδιο σας. Αν του φέρετε ακόμα και ένα απλό καινούργιο παιχνιδάκι θα διώξετε αρκετό από το άγχος του ζώου σας.

Ό, τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε την άφιξη του μωρού θετική για το σκυλί σας θα είναι προς όφελος όλων. Κάντε το κατοικίδιο ζώο σας μέρος των γεγονότων από την πρώτη μέρα, με τη θετική ενίσχυση για την καλή συμπεριφορά σε σας και το μωρό. Κρατήστε όμως την πρώτη συνάντηση σύντομη και φυσικά υπό την επίβλεψη σας. Αν υπάρχει κάποιος να κρατήσει το κατοικίδιο ζώο σας, ενώ η μαμά κρατάει το μωρό, θα ήταν ιδανικό.

Μην πιέζετε το κατοικίδιο ζώο να πάει κοντά στο νεογέννητο και πάντα επιβλέπετε την αλληλεπίδρασή τους. Ανταμείψτε το κατοικίδιο ζώο σας με λιχουδιές όταν δείχνει καλή συμπεριφορά.

Μετά την γνωριμία

Όταν φέρνετε ένα νεογέννητο στο σπίτι, ο σκύλος πρέπει πλέον να "μοιράζεται" την προσοχή σας. Πολλά σκυλιά θα το σεβαστούν. Άλλα σκυλιά γίνονται προστατευτικά, ειδικά όταν ξένοι επισκέπτονται το μωρό. Μερικά σκυλιά θα γίνουν πολύ ζωηρά επιδιώκοντας την προσοχή. Το κλειδί είναι να συσχετιστεί το μωρό με μια θετική εμπειρία.

Αν περιμένετε μέχρι το μωρό σας να κοιμηθεί για να παίξετε με το κατοικίδιό σας, που θα συνδέσει την απουσία του μωρού με τη διασκέδαση και την παρουσία του, με τη μοναξιά. Αυτό που πρέπει να επιδιώκετε είναι το κατοικίδιο ζώο σας να σκεφτεί, "Εϊ φέρε πίσω το μωρό, περνάμε υπέροχα μαζί." Κάνοντας το μωρό και το κατοικίδιο ζώο μια ομάδα, φτιάχνετε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Κρατήστε την αλληλεπίδραση του σκυλιού και του μωρού όσο το δυνατόν φυσικότερη.Ένας εύκολος τρόπος για να το καταφέρετε είναι να μάθετε στο σκυλί σας να περπατάει δίπλα στο καρότσι. 
Όσο επιτυχημένη και να είναι η γνωριμία τους δεν θα αφήσετε ποτέ το μωρό και το ζωάκι σας χωρίς επιτήρηση. 

Μην ξεχνάτε επίσης να κρατάτε το μωρό σας  σε ψηλότερο επίπεδο από τον σκύλο σας. 
Τα σκυλιά βλέπουν τον κόσμο με ιεραρχία. 
Κρατήστε τα μικρά παιδιά από το πάτωμα όταν ο σκύλος είναι στο ίδιο δωμάτιο. Κρατήστε τα νύχια του κατοικίδιου ζώου σας καλά καθαρισμένα. Ένα παιδί μπορεί κατά λάθος να γρατσουνιστεί. Κρύψτε τις βρώμικες πάνες πριν γίνουν αντικείμενα εξερεύνησης . Τα σκυλιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό ακόμα και να φάνε τις βρώμικες πάνες. Αυτό είναι φυσιολογική γονική συμπεριφορά των ενήλικων σκυλων που θέλουν να κρατάνε τον χώρο τους καθαρό.Αφού το μωρό έχει εγκατασταθεί στο σπίτι και όποια θέματα φαινομενικά έχουν τακτοποιηθεί, το σκυλί σας μπορεί να ουρήσει στα  πράγματα του μωρού. Αυτό δεν θεωρείτε κακόβουλη ενέργεια ή ζήλια. Το "μαρκάρισμα" ανακουφίζει το άγχος ενός κατοικίδιου,  καλύπτοντας τη μυρωδιά του βρέφους (ή και τη δική σας) με τη δικό του. Μην επιπλήξτε το κατοικίδιο ζώο σας για αυτή τη συμπεριφορά, καθώς το μόνο που θα πετύχετε είναι να αυξηθεί το άγχος κατά τη διάρκεια της προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Αντ 'αυτού, αποτρέψτε την πρόσβαση του σκύλου σας στους πιθανούς "στόχους"  και προσπαθείτε να περνάτε περισσότερο χρόνο με το κατοικίδιό σας.

pfo.gr 

Διαβάστε επίσης: Μωρό και σκύλος

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld