Έρευνα: Από ψυχική διαταραχή πάσχουν οι σκύλοι που κυνηγούν την ουρά τους

Οι σκύλοι που κυνηγούν την ουρά τους ή τρέχουν πίσω από αυτοκίνητα γαβγίζοντας πιθανόν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι πιστεύουν ότι τα σκυλιά που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πως ο τρόπος που εκδηλώνεται στα σκυλιά αυτή η διαταραχή μπορεί να αποτελέσει ένα υπόβαθρο για να μελετηθούν τα γενετικά της χαρακτηριστικά στον άνθρωπο.
 
Η έρευνα που έκαναν οι ειδικοί με επικεφαλής τη δρα Κατρίνα Τίιρα και δημοσιεύτηκε στο PloS ONE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυνήγι της ουράς στα σκυλιά ενθαρρύνεται κατά κάποιον τρόπο από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και η φροντίδα του ζώου από τη μητέρα του.
 
Η διαταραχή συνδέεται με θέματα νοητικής υγείας αλλά και θέματα συμπεριφοράς, όπως είναι η ατολμία και ο φόβος απέναντι σε δυνατούς θορύβους. Στην περίπτωση των ανθρώπων, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχετίζεται από έμμονες ιδέες και επαναλαμβανόμενες πράξεις, όπως είναι για παράδειγμα το να ελέγχει κανείς συνεχώς τις κλειδαριές στις πόρτες του σπιτιού του.
 
Ο διάσημος ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε παραδεχθεί ότι έπασχε από τη συγκεκριμένη διαταραχή η οποία εκδηλωνόταν συνήθως με το να αλλάζει δωμάτια στα ξενοδοχεία όπου διέμενε.
 
Οι φινλανδοί ειδικοί υπέβαλαν ερωτήσεις σε 368 ιδιοκτήτες σκύλων και ανέλυσαν δείγματα DNA από 181 ζώα που ανήκαν σε τέσσερις διαφορετικές ράτσες. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες ράτσες, όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα μπουλ τεριέ, εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα τη συγκεκριμένη διαταραχή, φανερώνοντας έτσι τον ρόλο που διαδραματίζουν συγκεκριμένα γονίδια. 
 
Μάλιστα, όταν εμπλούτισαν τη διατροφή ορισμένων σκύλων με βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα συμπτώματα της διαταραχής υποχώρησαν αισθητά.
 
tanea.gr


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld