Ο ιός της Μυξομάτωσης των κουνελιών αποτελεί την σωτηρία των σκύλων για την θεραπεία του καρκίνου

 Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρατήρησαν πως ο ιός της Mυξομάτωσης (οικογένεια poxviridae) που πλήττει τα λαγόμορφα (λαγούς, κουνέλια, κλπ) μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος στη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνων στους σκύλους. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ήρθαν μέσα από μια πρωτοποριακή μελέτη όπου ο ιός κατέστρεφε διάφορες μορφές από  καρκινικά κύτταρα (που αναπτύχθηκαν με κατάλληλες κυτταροκαλλιέργειες) ενώ άφηνε ανέπαφα τα φυσιολογικά.

Η  μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Veterinary Research, είναι η πρώτη τέτοιου είδους και επικεντρώθηκε σε μορφές καρκίνων που προσβάλλουν ξαφνικά τους σκύλους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Κτηνίατρο – Βιοπαθολόγο  και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Amy MacNeill, πολλές μορφές καρκίνων έχουν μειωμένη αντιική άμυνα . Αυτό επιτρέπει σε διάφορους ιούς να τα καταστρέφουν (ιική ογκολυτική θεραπεία)  ενώ παράλληλα τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέπαφα γεγονός που αποτελεί και σημαντικό πλεονέκτημα ενάντια στην χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία που προσβάλλουν ή επηρεάζουν και ένα μικρό ποσοστό υγιών κυττάρων ενώ το σημαντικό είναι πως η “ιική όγκολυτική θεραπεία”  μπορεί να εφαρμοστεί και επικουρικά μαζί με τις κλασσικές μεθόδους θεραπείας.

Στην περίπτωση των αιφνίδιων μορφών καρκίνων που εμφανίζονται στου σκύλους, οι επιστήμονες παρατήρησαν μετά από επίπονα πειράματα πως ιός της μυξομάτωσης είναι αυτός πους τους δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον παρατήρησαν πως όταν τροποποίησαν τον ιό και “διέγραψαν” το μεμονωμένο γονίδιο τότε αυτός έδωσε 4 φορές καλύτερα αποτελέσματα από τον κλασικό ιό.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως απαιτούνται πολλές προκαταρκτικές δοκιμές ακόμη έως ότου μιλήσουν με βεβαιότητα, τα πρώτα όμως αποτελέσματα τους κάνουν να αισιοδοξούν. 

Τέλος, σκοπεύουν να μεταφέρουν την έρευνά τους και σε μορφές καρκίνου που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

diagnovet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld