Καστοριά: Τίτλοι τέλους για το “στρατόπεδο συγκέντρωσης σκύλων”

Η κα Ζορμπίδου, θέλησε να μιλήσει έξω από το Στρατόπεδο Μαθιουδάκη, εκεί όπου μέχρι και πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν δεκάδες σκυλιά, επιβιώνοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όλα όσα ειπώθηκαν πρεσβεύουν το Σύλλογο Περίθαλψης και Φροντίδας των Αδέσποτων Ζώων στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Πρόκειται για έναν Αυστριακό Σύλλογο, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να βοηθήσει στο θέμα των αδέσποτων στην Π.Ε. Καστοριάς και μάλιστα πραγματοποιήθηκαν και κάποιες κινήσεις για τις οποίες και ενημέρωσε η κα Ζορμπίδου, «Εγώ σε αυτό το Σύλλογο μαζί με την κτηνίατρο κα. Σουζάνα Ρίγκλερ είμαι ο συνδετικός κρίκος. Η κτηνίατρος είναι αυστριακής καταγωγής και πραγματοποίησε όλη αυτή την επαφή. Ο Αυστριακός Σύλλογος, κατανόησε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, όπου όμως κάτι το αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία και την Ισπανία. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να μας βοηθήσουν και εμείς από την πλευρά μας, είμαστε αυτοί που βοηθάμε για να μας βοηθήσουν».

Το στρατόπεδο του Μαθιουδάκη, πέραν του γεγονότος ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο για την πόλη της Καστοριάς, έγινε και χώρος φιλοξενίας αδέσποτων, από μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κα Ζορμπίδου κατέστησε ξεκάθαρο πως «Δεν είναι δυνατόν σε αυτό το χώρο να φιλοξενηθούν αδέσποτα και μάλιστα ανάπηρα και νεογέννητα. Αυτό συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια». 

Συγκεκριμένα μέσα στο στρατόπεδο στοιβάζονταν 50 μεγάλα σκυλιά και 16 κουτάβια.
Τα 70 περίπου σκυλιά με πρωτοβουλία της Ζωόφιλης Δράσης Καστοριάς μεταφέρθηκαν σε έναν ιδιωτικό χώρο, ο οποίος και αγοράστηκε μέσω επιδότησης του Αυστριακού Συλλόγου. «Ο χώρος αυτός, δεν είναι ούτε καταφύγιο, ούτε χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Είναι αποκλειστικά χώρος, που έχει ως σκοπό να λύσει το πρόβλημα που υπήρχε στο Στρατόπεδο Μαθιουδάκη», τόνισε η κα Ζορμπίδου.

Είναι γεγονός, ότι το πρόβλημα ήταν τεράστιο για τους κατοίκους της περιοχής. Καθώς δεν ήταν μόνο τα εβδομήντα σκυλιά τα όποια έβρισκαν καταφύγιο εντός του χώρου του Στρατοπέδου, αλλά επιπρόσθετα, αλλά τόσα περίπου σύχναζαν στην εν λόγω περιοχή, «Με αυτή λοιπόν την ιδιωτική πρωτοβουλία και με τη βοήθεια του Αυστριακού Συλλόγου καταφέραμε να απαλλάξουμε τους κατοίκους, από αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Επίσης απαλλάξαμε και το μνημείο από τα σκυλιά και τα σκυλιά από το να είναι φυλακισμένα μέσα σε ένα κλειστό χώρο», δήλωσε η κα Ζορμπίδου. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβόντουσαν να περάσουν με τα παιδιά τους γύρω από το χώρο, φοβούμενοι για ενδεχόμενη επίθεση.

Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε έξω από την πόλη της Καστοριάς, είναι αποκλειστικά για τα σκυλιά και αποτελεί το άσυλό τους. Στην αντίθετη περίπτωση, της μη εύρεσης χώρου δηλαδή, τα σκυλιά θα έπρεπε να εγκαταλειφθούν εντός της πόλης. Επιπλέον, μέσα από αυτή την ενέργεια η Ζωόφιλη Δράση, θέλει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μια άλλη νοοτροπία, απέναντι στα αδέσποτα ζώα, καθώς δεν αποτελούν τα ίδια τα σκυλιά πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι είναι που καθιστούν ένα σκύλο αδέσποτο.

Για τη δημιουργία αυτού του χώρου, ξοδεύτηκαν περισσότερες από 25.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά χρειάστηκαν τόσο για την αγορά του οικοπέδου, όσο και για τη διαμόρφωσή του. Ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μάλιστα θα πρέπει λίαν συντόμως, μιας και πλησιάζει χειμώνας, να κατασκευαστούν στέγες για την προστασία των ζώων. Επίσης οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να συνεισφέρει, τόσο με εθελοντική εργασία, όσο και με την παροχή κάποιων αγαθών, όπως επίσης και με φτυάρια, κατσαρόλες που θα χρησιμοποιηθούν για το τάισμα των ζώων και σκούπες. Ακόμα και τα φάρμακα που οι ιδιοκτήτες σκύλων, δεν τα χρειάζονται πια μπορούν να τα δωρίσουν στη Ζωόφιλη Δράση.

Ωστόσο η προσφορά θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε υλικά και χρηστικά αγαθά και όχι σε χρηματικά ποσά καθώς σύμφωνα με την κα Ζορμπίδου «Όσον αφορά τη δωρεά χρημάτων, θα πρέπει να εκδοθεί απόδειξη από τον Αυστριακό Σύλλογο. Εμείς δεν διαχειριζόμαστε καθόλου χρήματα. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να απευθυνθούν στη Ζωόφιλη Δράση Καστοριάς στο facebook. Όπως καταλαβαίνετε είναι η μόνη οικονομική λύση για την κοινωνική μας δικτύωση. Μέσω της σελίδας μας στο facebook λοιπόν, μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς, να επικοινωνήσουν μαζί μας προσωπικά και εμείς να τους πούμε πώς μπορούν να προσφέρουν, ό,τι θέλουν να προσφέρουν».

Ευτυχισμένα και υγιείς είναι τα σκυλιά στο νέο τους σπίτι

Τα 70 περίπου σκυλιά που έχουν μεταφερθεί στο νέο τους χώρο, είναι πλέον ήρεμα και εμβολιασμένα και στειρωμένα. Συγκεκριμένα μέσω του Αυστριακού Συλλόγου, έχουν πραγματοποιηθεί 150 στειρώσεις. Σύμφωνα με την κα Ζορμπίδου, δεν υπάρχει κάποιο ζώο το οποίο να έχει άγριες διαθέσεις προς τον άνθρωπο. Αντίθετα είναι τρομοκρατημένα και φοβισμένα από άλλους ανθρώπους, ωστόσο τους πλησιάζουν. Άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά των εθελοντών, να τα καθησυχάσουν και να τα εξομαλύνουν τις σχέσεις.

Όπως δήλωσε η κα Δέσποινα Λάμπρου, εθελόντρια της Ζωόφιλης Δράσης Καστοριάς «Τα ζώα εδώ, είναι πολύ πιο ευτυχισμένα. Τα σκυλιά στον παλιό χώρο ήταν στην ουσία φυλακισμένα, τα νύχια τους ήταν μεγάλα σαν της αρκούδας, ήταν αρκετά ταλαιπωρημένα. Μερικά από αυτά τα ζώα δεν είχαν δει καν το φως του ήλιου, βγαίνανε έξω και ήταν τρομοκρατημένα. Μερικά από αυτά βγήκαν έξω μόνο για την στείρωσή τους. Επιτέλους επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Με το που τα φέραμε τα ζώα εδώ πέρα, άρχισαν να χοροπηδούν, να παίζουν μεταξύ τους, έδειξαν ότι το χαίρονται».

Έως αυτή τη στιγμή, στη Ζωόφιλη Δράση Καστοριάς, υπάρχουν έξι εθελοντές και υπάρχει η ελπίδα να γίνουν ακόμα περισσότερα. Καθημερινά οι εθελοντές επισκέπτονται το χώρο και προσπαθούν να μάθουν στα σκυλιά τους βασικούς κανόνες υπακοής, έτσι ώστε όταν κάποιος θα θελήσει να δει ένα ζωάκι για να το υιοθετήσει, να μπορεί να προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα στις συνθήκες που θα πάει να ζήσει.

Η κα Λάμπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, θέλησε να περάσει το εξής μήνυμα «Για να γίνεις εθελοντής, το μόνο που χρειάζεται, είναι η αγάπη σου προς τα ζώα. Αν σε γεμίζει αυτό που κάνεις δεν νιώθεις ούτε κούραση, ούτε τίποτα. Γίνετε όλοι εθελοντές, ώστε να βοηθήσουμε τους αδέσποτους φίλους μας».

Η κα Ζορμπίδου κάνει έκκληση προς όλους να συμβάλλουν στον περιορισμό των αδέσποτων 

  • Πρώτον μην ζητάτε τις ευθύνες στους άλλους, αναζητήστε τις ευθύνες σε εσάς και τους γύρω σας, στο φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον.
  • Αυτά τα ζώα που είναι εγκαταλελειμμένα και κάποια από αυτά σας ενοχλούν και κάποια ίσως και σας επιτίθενται είναι θύματα των δικών μας ενεργειών. Κάποια στιγμή τα πήρατε όταν ήταν κουταβάκια, τα αγαπήσατε, τα περιποιηθήκατε, τα χαϊδέψατε και τα λατρέψατε και όταν έγιναν έξι-εφτά μηνών και καταλάβατε ότι έχει πολύ δουλειά ένα σκυλί, έχει ευθύνη, θέλει χρόνο και στην ουσία είναι σαν ένα μικρό παιδί, τα παρατήσατε. Για αυτό λοιπόν σας παρακαλώ πάρα πολύ να είστε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι και μην παίρνετε σκυλιά αν δεν τα θέλετε πραγματικά.
  • Αν θέλετε να αγοράσετε σκυλιά, απλώς υιοθετήστε ένα από τα αδέσποτα που είναι πάρα πολύ καλά, καθώς και από τα κουτάβια που διαθέτουμε.
  • Απαλλάξαμε την πόλη από αυτό το μεγάλο το πρόβλημα, και θέλουμε μέσα από αυτή την κίνηση να δημιουργήσουμε δράσεις για την αφύπνιση της κοινωνίας μας σχετικά με τη ζωοφιλία και με την κοινωνία των αδέσποτων.

orizontespress.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld