«Γιατί να βοηθήσω εγώ ένα αδέσποτο ενώ οι άλλοι κάθονται?»

Γράφει η Δώρα Γκέκα
Που λένε και στο χωριό μου….Ή αλλιώς «Γιατί να βοηθήσω εγώ ένα αδέσποτο ενώ οι άλλοι κάθονται?»
Ζούμε σε μία χώρα στην οποία, δυστυχώς, ο εθελοντισμός προκαλεί έκπληξη ή και γέλιο σε πολλούς. Κανείς δεν θέλει να σπαταλάει το χρόνο του και να πονοκεφαλιάζει για να λύσει τα προβλήματα του άλλου. Ο Έλληνας, μεμψίμοιρος και ωχαδερφιστής, βασίζεται σε έναν ανύπαρκτο κρατικό φορέα για να είναι σίγουρος πως η παντελής έλλειψη δράσης αυτού, θα του αφήσει το περιθώριο να ξανα-γκρινιάξει «Τι περίμενα, βοήθεια από ποιον?»

Ζούμε σε μια χώρα που οι όροι «ζωοφιλία», «κυνοφιλία», «πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων», «στείρωση» και πολλές άλλες θα ήταν μέρος σταυρόλεξου «για δυνατούς λύτες». Η ζωοφιλία του Έλληνα συνήθως εξαντλείται στο πέταγμα της μισοφαγωμένης τυρόπιτας στον αδέσποτο κόπρο ή στην αγορά κάποιου ζώου από pet shops-super market που σε λίγο θα το βαρεθεί και θα ψάχνει απεγνωσμένα κάπου να το φορτώσει.

Τώρα, συνδυάστε στο μυαλό σας αυτά τα δύο: Έλληνα εθελοντή αφιερωμένο στον «ιερό σκοπό» της διάσωσης αδέσποτων κόπρων... Εδώ γελάνε??

Να γίνω κι εγώ εθελοντής, να βοηθήσω τα αδέσποτα??

Δεν θα σου πω ψέμματα... ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΚΑΛΑ. Ο εθελοντισμός δεν είναι αστεία υπόθεση. Δεν γίνεσαι εθελοντής γιατί ενθουσιάστηκες στιγμιαία, ούτε γιατί δεν έχεις πώς να καλύψεις 2-3 κενές ώρες το μήνα. Μπορεί να φαντάζει πολύ «ευρωπαικό» στις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να αφιερώσεις χρόνο για να σώσεις ένα ζώο από το δρόμο και να το βάλεις σε μια οικογένεια, ένα ζώο που, αργά ή γρήγορα, θα πέθαινε σε μια γωνιά-στην καλύτερη των περιπτώσεων- αβοήθητο.

Αφού το σκέφτηκες σοβαρά λοιπόν, γίνε κι εσύ εθελοντής, βοήθησε ενεργά τη μουσούδα που σε έχει ανάγκη, αλλά μην την εγκαταλείψεις στην πρώτη δυσκολία. Εσύ θα δίνεις κουράγιο σ’αυτή, κι αυτή σ’εσένα. Κι έτσι θα συνεχιστεί η ιστορία.

Και τι θα κάνω δηλαδή? Για να μην έχω μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη

Το τι θα κάνεις, εξαρτάται από το τι θες να κάνεις. Ένας εθελοντής μπορεί να κάνει πολλά,αν έχει διάθεση, πολλή πολλή αγάπη και αφοσίωση στο σκοπό του.

Καταρχήν, για δική σου διευκόλυνση, θα πρέπει να οργανωθείς κάπου. Όταν είμαστε πολλοί, όλα γίνονται πιο εύκολα. Ψάξε και βρες φιλοζωικά σωματεία που δρουν στην περιοχή σου. Μάθε τον τρόπο που λειτουργούν και το πώς εσύ μπορείς να βοηθήσεις. Δες ποιες ανάγκες μπορείς να καλύψεις ανάλογα με τα μέσα που έχεις και ξεκίνα.

Φιλοξενία ζώων, καθαρισμός των χώρων που ζουν, μεταφορές σε γιατρούς, προώθηση περιστατικών, καταχώρηση αγγελιών,οργάνωση άλλων εθελοντών, εργασία σε εκδηλώσεις της οργάνωσης που είσαι μέλος... ουυφφφφ... να πω κι άλλα?

Μην ξεχνάς πως πρέπει να αναλάβεις όσα μπορείς να φέρεις εις πέρας. Ξεκίνα με λίγα κι αν τα καταφέρεις, συνεχίζεις με περισσότερα.

Και γιατί να τα κάνω όλα αυτά? Αξίζει τον κόπο??Πόσα αδέσποτα μπορώ να σώσω?

Όταν ήμασταν μικροί, είχαμε μεγάλα όνειρα. Καθώς μεγαλώναμε, τα όνειρά μας μίκραιναν (ή μας τα μίκραιναν). Σε αυτή τη φάση, δεν ξεκινάω με το σκεπτικό «θα σώσω όλα τα αδέσποτα». Ξεκίνα με χαμηλές βλέψεις: «θα σώσω αυτό το ένα, που έχει να φάει 4 μέρες» ή «θα σώσω αυτά τα 5 νεογέννητα, που βρήκα στον κάδο σκουπιδιών στη γωνία». Δυστυχώς, δεν μπορείς να αλλάξεις όλο τον κόσμο, αλλά μπορείς να αλλάξεις τη μοίρα του ζώου που έχεις απέναντί σου. Κι αυτό είναι ο κόσμος ή έστω μια μικρογραφία του.

Αν αξίζει, θα το δεις στην πορεία. Όταν η μπαλλίτσα των 30 γραμμαρίων που σε ξενύχταγε με κλάμματα, που τάιζες με μπιμπερό 6 φορές τη μέρα, που ήταν στο κατώφλι του θανάτου κάθε λίγο γίνει ένας αρχοντικός σκύλαρος ή γάταρος και σου τρίβεται για παιχνίδια. Όταν έρθει η ώρα να παραδώσεις σε μία οικογένεια τα «σκουπίδια» των άλλων, τότε θα δεις τι αξίζει και πόσο. Όταν ο σκύλος που εγκαταλήφθηκε στο βουνό σε κοιτάξει σταμάτια με το βλέμμα της ευγνωμοσύνης του, τότε θα δεις τι πραγματικά αξίζει να κάνεις και να θυσιάσεις για να είσαι αντάξιος αυτού.

Tips του καλού εθελοντή:

Πριν αρχίσεις το οτιδήποτε, άρχισε το ψάξιμο. Βρες τα σωματεία που υπάρχουν στην περιοχή σου, επικοινώνησε μαζί τους και δες τον τρόπο που ενεργούν. Γνώρισε τους ανθρώπους, επισκέψου τις εγκαταστάσεις που μπορεί να έχουν και αποφάσισε. Τη βοήθειά μας τη δίνουμε μόνο σε αυτούς που την αξίζουν. Αν κάτι δεν σου αρέσει, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.
Ταξινόμησε τι μπορείς να προσφέρεις, σκέψου και αποφάσισε πως και πόσο μπορείς να βοηθήσεις. Ξεκίνα σιγά-σιγά για να τα μην σου φανούν βουνό. Θα απογοητευτείς και θα κάνεις μία τρύπα στο νερό. Μην υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Η βοήθεια που προσφέρεις, όποια κι αν είναι αυτή, θα φανεί στην πορεία. Τίποτα δεν είναι αρκετό για τόσες ψυχές, αλλά και τίποτα δεν είναι άχρηστο.

Οπλίσου με υπομονή και επιμονή. Πάρε κουράγιο από τους ανθρώπους δίπλα σου, και από τα ζώα που βοηθάς. Μην αναλώνεσαι σε πράγματα ανάξια προσοχής. Έχουμε έναν στόχο και εμμένουμε σ’αυτόν. Όταν δεις πως φουντώνεις επικίνδυνα, πάρε την σκύλα σου την Πέτρα και μίλα της. Μετά, όλα θα χουν αλλάξει.

pets.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld