Συζήτησαν στις Βρυξέλλες για τα αδέσποτα της Ελλάδας


 Στο Ευρωκοινοβούλιο η έλλειψη κονδυλίων για τα αδέσποτα στην Ελλάδα

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα την «επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζωών σε ολόκληρη την Ευρώπη», συμμετείχε προσκεκλημένη του Ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη, η Πατρινή Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη. 

Σκοπός της συζήτησης ήταν η χάραξη μιας προσανατολισμένης και στοχευμένης προσέγγισης για την διαχείριση και τον πληθυσμιακό έλεγχο των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Στην τοποθέτηση της η κυρία Τραχήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το πρόβλημα του πληθυσμιακού ελέγχου των αδέσποτων, υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, είναι οξύ. Ειδικότερα, δυστυχώς, αν και από το 2003, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ξεκίνησε η υποχρεωτική εφαρμογή προγραμμάτων στείρωσης αδέσποτων ζώων από τους Δήμους σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα για τους παρακάτω λόγους:

-Οι Δήμοι γενικότερα δεν ανταποκρίθηκαν στη δημιουργία προγραμμάτων επικαλούμενοι έλλειψη χρηματοδότησης. 

-Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα καθιστούν σε μεγάλο βαθμό δύσκολη έως αδύνατη τη διατήρηση ζώων, με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του προβλήματος των αδέσποτων τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ύπαιθρο. 

Μπροστά στο οξύτατο αυτό πρόβλημα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία και ίδρυσε το Δίκτυο Εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων προσδοκώντας στη συνεργασία των φιλοζωικών οργανώσεων και των Δήμων που θα οδηγούσε στη λύση του προβλήματος». 

Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της παραπάνω δραστηριότητας, διαπιστώθηκε η αδυναμία χρηματοδότησης των δαπανών -και μιλώντας για δαπάνες φυσικά δεν εννοούμε την αμοιβή των κτηνιάτρων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους καθώς αυτές είναι αμιγώς εθελοντικές-αλλά για δαπάνες που αφορούν σε μετακίνηση, διαμονή, αναλώσιμα, φάρμακα και υποδομή από πλευράς Δήμου. Για τη συνέχιση του προγράμματος και την ολοκλήρωσή του αιτούμεθα την οικονομική στήριξη των αρμόδιων οργάνων και φιλόζωων της Ε.Ε. και θα ήθελα προσωπικά να σας διαβεβαιώσω από αυτή τη θέση, πως εάν το Δ.Ε.Ε.Κ. αποδειχθεί ανεπαρκές σε επιστημονικό δυναμικό θα καλέσουμε σε συνεργασία τους Ευρωπαίους συναδέλφους κτηνιάτρους οι οποίοι θα ενημερωθούν άμεσα από εμένα την ίδια στη Γ.Σ. της F.V.E, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες από 15/11/2012 έως 18/11/2012 και στην οποία θα έχω την τιμή να παρευρίσκομαι εκπροσωπώντας τον Π.Κ.Σ. και τη χώρα μου. Με απλά λόγια θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το κύριο πρόβλημά μας δεν είναι ο αριθμός των διαθέσιμων κτηνιάτρων, αυτοί υπάρχουν, αλλά η κάλυψη οικονομικών αναγκών που επαναλαμβάνω και είμαι κατηγορηματική δεν αφορούν σε αμοιβές κτηνιάτρων». 

dete.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld