Ναύπακτος: Βάζουν οριστικό λουκέτο στο Κυνοκομείο - Αντιδρούν οι φιλόζωοι

 
Μια δυσάρεστη εξέλιξη υπάρχει για το πρόχειρο κυνοκομείο που διαθέτει ο δήμος Ναυπακτίας στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων Σκάλας και Λυγιά Ναυπάκτου.

Με δικαστική απόφαση ορίζεται η απελευθέρωση των 150 και πλέον αδέσποτων σκυλιών που βρίσκονται στο καταφύγιο καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανθρώπων που τα συντηρούν, υπάρχουν ελλείψεις στην περίθαλψη και την φροντίδα των ζώων. 
 
Το θέμα έφτασε μέχρι και την Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο τότε βουλευτής Θανάσης Πλεύρης και στην οποία αναφερόταν πως ο Δήμος Ναυπακτίας αγνοεί τις υποχρεώσεις του από το νόμο 3170/2003 περί δημιουργίας καταφυγίου και προγράμματος περισυλλογών , στειρώσεων και υιοθεσίες αδέσποτων αλλά και τις διατάξεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ένα καταφύγιο - κυνοκομείο, δηλαδή με εσωτερικά, χτιστά κλουβιά και προαύλιο συγκεκριμένων διαστάσεων.

Όπως ανέφεραν μάλιστα οι καταγγέλλοντες φιλόζωοι της Ναυπάκτου το πρόχειρο δημιούργημα, με την περίφραξη, την λάσπη, την έλλειψη καταφυγίου από τη βροχή και τα καιρικά φαινόμενα και δεκάδες σκυλιά μαντρωμένα, με άγνωστο το αν γίνονται στειρώσεις δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Μετά και την εξέλιξη αυτή το αρμόδιο Υπουργείο απέστειλε σχετική εντολή στο δήμο να αφήσει άμεσα ελεύθερα τα ζώα και να φτιάξει κυνοκομείο που να τηρεί τις προδιαγραφές του νόμου εντός 3 μηνών! Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αυτή την χρονική στιγμή δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Χρήστος Σαλαμούρας που τονίζει πως το πρόχειρο καταφύγιο δημιουργήθηκε για την συγκέντρωση των σκυλιών αυτών που κυκλοφορούσαν ελέυθερα εντός της πόλης και που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν προβλήματα αφού είχαν σημειωθεί και επιθέσεις σε πεζούς. Δαπανήσαμε χρήματα και για το χώρο και για την σίτιση των ζώων, δηλώνει ο ίδιος σημειώνοντας πως αυτό ήταν και το μοναδικό που μπορούσε να γίνει, καθώς ο δήμος δεν ήταν σε θέση να δαπανήσει περισσότερα χρήματα.

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Σαλαμούρας με την πρόεδρο της πανελλήνιας Φιλοζωικής εταιρείας, του ζητήθηκε να μην αφεθούν ελεύθερα τα αδέσποτα και ο δήμος να προχωρήσει στην δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Σαλαμούρας διευκρίνισε πως στα περισσότερα ζώα του κυνοκομείου έχει γίνει στείρωση. Από εκεί και πέρα όμως είναι αδύνατη η παραμονή τους στο χώρο από την στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση. Μάλιστα όπως τόνισε υπάρχουν αρκετά σκυλιά που παραμένουν αδέσποτα και αν ελευθερωθούν και αυτά που υπάρχουν στο καταφύγιο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Σαλαμούρας.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόταση που του κατέθεσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας φιλοζωικής εταιρείας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από το Δήμο να επιβαρύνει με 1 ευρώ τα δημοτικά τέλη του κάθε πολίτη έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τα σκυλιά. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο από την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, δηλώνει κατηγορηματικά ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Λυγιά Ναυπάκτου, Αντώνης Βασιλόπουλος σημειώνει πως δεν πρέπει να απελευθερωθούν τα σκυλιά καθώς ήδη αυτά που βρίσκονται εκτός καταφυγίου έχουν επιτεθεί σε πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα. Από την άλλη ωστόσο ζήτησε από τον Δήμο Ναυπακτίας να βρει λύση πριν γεμίσει ολόκληρη η περιοχή με αδέσποτα ζώα.

Τα μέλη του Φιλοζωικού αντιδρόντας επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας και όχι από τον εισαγγελέα όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Lepanto ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, με την απόφαση αυτή:


•απαγορεύεται οριστικά η είσοδος νέων ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ναυπάκτου
•δίνεται εντολή για τον σχηματισμό της αρμόδιας εκ του νόμου 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων του Δήμου
•πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κτηνίατρο για τις στειρώσεις που απομένουν, αλλά και πιθανές θεραπείες
•Ενώ, με απόφαση της 5μελούς επιτροπής θα πρέπει να επανατοποθετηθούν ή να υιοθετηθούν τα ζώα που τώρα έχουν ασυλοποιηθεί στο κυνοκομείο, αλλά και να οριοθετηθούν οι περιοχές επανένταξής τους.

Ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες εντολές που έχει λάβει ο Δήμος Ναυπακτίας για το θέμα.

Από τον Φεβρουάριο του 2012, ο Δήμος έχει ειδοποιηθεί για το λουκέτο στο κυνοκομείο και για την υποχρέωση να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου νόμου από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτές τις διατάξεις προβλέπεται η εξ αρχής κατασκευή κυνοκομείου που θα πληροί τις προδιαγραφές. Τα μέλη του Φιλοζωικού σημειώνουν πως ο αντιδήμαρχος, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε, πρόκειται να προχωρήσει στην επανένταξη των σκύλων κατά το δοκούν χωρίς όμως να έχει συστήσει την αρμόδια εκ του νόμου επιτροπή παρακολούθησης, ενώ δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου, επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων.

Τα μέλη του Φιλοζωικού όμως αντιδρούν και σε ένα ακόμη σημείο που έχει να κάνει με την πρόταση του αντιδημάρχου να παραχωρηθούν τα σκυλιά σε διάφορα Σωματεία της χώρας. Όπως λένε η υποχρέωση της περίθαλψης ανήκει στον ίδιο και όχι στους ιδιώτες.

Τα ερωτήματα μάλιστα που θέτουν έχουν να κάνουν με το κατά πόσον τα ζώα είναι σε θέση να επανατοποθετηθούν, και εάν η απάντηση σε αυτό είναι αρνητική, τότε τι πρόκειται να γίνει από τη στιγμή που δεν θα διαθέτει κυνοκομείο ο Δήμος.



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld