Αναζητούν το γονίδιο της παχυσαρκίας στους σκύλους


Μια ερευνητική ομάδα από το Κτηνιατρική Σχολή του  Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία) βρίσκεται στην αναζήτηση Labrador και Golden Retriever  προκειμένου να ξεκινήσει μια μελέτη σχετικά  την παχυσαρκία του σκύλου και αν πίσω από αυτή κρύβεται κάποιο γονίδιο. Η επιλογή των δύο προαναφερθέντων φυλών δεν είναι τυχαία μιας και οι 2 εμφανίζουν ροπή προς την παχυσαρκία.


Η ερευνητική ομάδα ονομάζεται GOdogs και όπως ανέφερε και το μέλος αυτής  Eleanor Raffan (Κτηνίατρος – Γενετίστρια) η παχυσαρκία των σκύλων είναι μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία όσο και για την ευημερία των σκύλων.  Ασθένειες που σχετίζονται (ή συνδέονται) με την παχυσαρκία των σκύλων είναι η αρθρίτιδα, ο διαβήτης αλλά και πολλές μορφές  καρκίνου. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι γνωστό  είναι γιατί μερικά σκυλιά τρώνε και “ικετεύουν” συνέχεια  για φαγητό έως ότου φτάνουν σε σημείο παχυσαρκίας ενώ άλλα όχι . 

Το γεγονός ότι μερικές φυλές, όπως τα Labrador και τα Golden Retriever, έχουν προδιάθεση για παχυσαρκία  κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι κάποιο ή κάποια γονίδια μπορεί να είναι η αιτία.

Τέλος όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν καταφέρουν μέσα από τη μελέτη αυτή να συσχετίσουν την παχυσαρκία με κάποια γενετική αιτιολογία τότε τα οφέλη για σκύλους αλλά και ιδιοκτήτες αυτών θα είναι σημαντικά.

Το πειραματικό κομμάτι είναι ακόμη στο ξεκίνημα και όλοι περιμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση της μελέτης και την ανακοίνωση τυχόν αισιόδοξων ευρημάτων.


Διαβάστε επίσης: Η παχυσαρκία στο σκύλο
Πότε ένας σκύλος θεωρείται παχύσαρκος;
ΗΠΑ: Ιδρύθηκε η πρώτη κλινική αντιμετώπισης παχυσαρκίας ζώων συντροφιάς

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld