Σύντομα νέα εγκύκλιος για τα ζώα προς τα αστυνομικά τμήματα



Τη Δευτέρα 20 Μαίου 2013, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπασπύρου, Προϊστάμενο του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στα γραφεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που διήρκεσε μιάμιση ώρα , έγινε εκ πρώτης αναφορά στο φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων εν γένει, ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ και ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ, στην έκτασή του και στις παντοίες επιπτώσεις του.

Εν δευτέροις, αντικείμενο της διεξοδικής συζήτησης απετέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φιλοζωική κοινότητα κατά την επαφή της με τα αστυνομικά όργανα και ιδιαιτέρως εκείνα της Περιφέρειας και των Νήσων, τα περισσότερα εκ των οποίων προκαλούνται κυρίως λόγω αμέλειας ή/και ελλειπούς ενημέρωσης σχετικά με τον νόμο περί προστασίας ζώων. Τονίστηκε, βεβαίως, ότι υπάρχει αισθητή διαφορά σε σχέση με το παρελθόν η οποία, ωστόσο, χρήζει περαιτέρω βελτίωσης.

Η συζήτηση περιστράφηκε στα εξής θέματα:

§         στην τήρηση της νομοθεσίας και στην υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων για αυτεπάγγελτη δίωξη, όχι μόνον κατόπιν καταγγελιών,
§         στην αναγκαιότητα έρευνας του καταγγελλόμενου γεγονότος πριν την αποστολή της δικογραφίας στην Εισαγγελία,
§         στη διεξαγωγή σεμιναρίων στις σχόλες αστυνομικών αλλά και στους εν ενεργεία  αστυνομικούς,
§         στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας των αστυνομικών αρχών με τα φιλοζωικά σωματεία και
§         στη δυνατότητα δημιουργίας σώματος αστυνομίας ζώων.

Ειδική μνεία έγινε για την περίπτωση του «σκλαβοπάζαρου των ζώων» στο Σχιστό και τις παρόμοιες υπαίθριες αγορές, στη χρήση ζώων στις παραστάσεις και θεάματα, στα ‘’βαρελόσκυλα’’ και τα εν γένει δεμένα ζώα, καθώς και στα κουτιά μεταφοράς των κυνηγόσκυλων.

Ο κ. Επιτελάρχης άκουσε με προσοχή τις αιτιάσεις μας, συμφώνησε στις περισσότερες εξ αυτών και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην έκδοση μιας επικαιροποιημένης εγκυκλίου η οποία θα αποσταλεί σε κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας.

Η ομάδα της Ομοσπονδίας μας κατά τη συνάντηση, απαρτίζετο από την Πρόεδρο, την  Αντιπρόεδρο, ένα Μέλος του Δ.Σ. και από τον Επιστημονικό Σύμβουλό της και εξέχοντα Δικηγόρο, κ. Β. Παπαγεωργίου. 


Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld