Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» καταγγέλλει για αδιαφορία και απραξία το Δήμο Αλμωπίας


Επιστολή κατέθεσε ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» στο Δήμο Αλμωπίας και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σταύρο Καραμαριά, κοινοποιούμενη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην διεύθυνση κτηνιατρικής της ΠΕ Πέλλας καθώς και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας.



Ο σύλλογος διαμαρτυρεται για την αδιαφορία και απραξία που δείχνει ο Δήμος ως προς τις υποχρεώσεις του και ζητά για πολλοστή φορά από το Δήμο Αλμωπίας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, που απορρέουν από τον νόμο 4039 / 2012 για τα ζώα συντροφιάς και την προστασία τους.

Επίσης ζητά από τους αρμοδίους να ενημερώσουν τα μέλη του συλλόγου αλλά και τους κατοίκους του δήμου Αλμωπίας ποιες θα είναι οι ενέργειες από πλευράς του δήμου για το τόσο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Παρατίθεται η επιστολή του φιλοζωικού συλλόγου:

Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, όπως επίσης με το άρθρο 9 για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο δήμος Αλμωπίας υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9, ο δήμος Αλμωπίας οφείλει να ιδρύσει και να λειτουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αποτελεί χώρος προσωρινής παραμονής και περίθαλψης.

Επίσης ο δήμος, οφείλει να προχωρεί στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με κατάλληλο και έμπειρο συνεργείο, να τα οδηγεί στο καταφύγιο, να τα υποβάλει σε κτηνιατρική εξέταση, στείρωση, σήμανση και καταγραφή, να προχωρεί στην δημιουργία βάσης δεδομένων και δικτύου υιοθεσιών και όσα ζώα δεν υιοθετούνται να τα επανατοποθετεί στο μέρος από όπου περισυλλέγησαν, μετά το πέρας της ως άνω διαδικασίας.

Επίσης με αφορμή στα κρούσματα λύσσας που σημειώθηκαν το περασμένο έτος στην περιοχή της Αλμωπίας και σύμφωνα με τα:

1) αριθ. πρωτ. 4849 / 1301 με ημερομηνία 24/12/12 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο απεστάλη στην Δ/νση Κτηνιατρικής Πέλλας και το οποίο ζητάει την άμεση εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, με ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα της καταγραφής και εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων, καθώς και την επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές ώστε να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων

2) αριθ. πρωτ. 14833 / 20.12.12 του τμήματος κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας, με το οποίο αποφασίζεται ο προληπτικός εμβολιασμός των αδέσποτων σκύλων και γατών, σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 και την λήψη μέτρων για την μείωση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ευθύνη των δήμων ο δήμος Αλμωπίας με την συμβολή του φιλοζωικού συλλόγου Αριδαίας, προχώρησε στην περισυλλογή μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων από την Αριδαία και την ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας, τα οποία οδηγήθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης στην πόλη της Αριδαίας, με σκοπό να εμβολιαστούν κατά της λύσσας, να στειρωθούν και να επανατοποθετηθούν.

Δεδομένου ότι:

1) τα ζώα αυτά παραμένουν έγκλειστα σε αυτούς τους ακατάλληλους για παραμονή ζώων χώρους, από τον Δεκέμβριο του 2012

2) όλο αυτό το διάστημα, ο δήμος δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί με τροφές με αποτέλεσμα τα ζώα να έχουν υποτυπώδη και μη σωστή σίτιση

3) κάποια από αυτά τα ζώα χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής περίθαλψης, καθώς υποφέρουν από σοβαρές δερματοπάθειες, όγκους κλπ.

4) ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στην στείρωσή τους με αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο και παράνομο εγκλεισμό τους σε αυτούς τους χώρους

5) ο δήμος δεν διαθέτει κατάλληλο συνεργείο περισυλλογής και όχημα

6) ο δήμος δεν έχει προχωρήσει, εδώ και δύο μήνες, στην αποκατάσταση βλάβης του οχήματος του φιλοζωικού συλλόγου, το οποίο ήταν το μόνο όχημα που εξυπηρετούσε τον δήμο για την μεταφορά των ζώων

7) ο δήμος δεν φροντίζει για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων που νοσούν από διάφορες ασθένειες, των οποίων η ζωή αλλά και η δημόσια υγεία τίθενται σε κίνδυνο και τα οποία περιφέρονται εξαθλιωμένα στην πόλη της Αριδαίας και τα χωριά της Αλμωπίας, όπως επίσης δεν μεριμνά για την στείρωση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία με τον σχηματισμό αγελών και να αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων.

8) Ο σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να διαχειριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων

Για όλους τους παραπάνω λόγους, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδιαφορία και απραξία που δείχνει ο δήμος ως προς τις υποχρεώσεις και ευθύνες του που απορρέουν από τον Ν. 4039 / 12 και ζητάμε να πληροφορήσετε τα μέλη του συλλόγου μας αλλά και τους δημότες σας, ως προς τα εξής:

1) Τον αριθμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας με επίσημη βεβαίωση από αναγνωρισμένο κτηνίατρο

2) Εαν έχει γίνει καταγραφή τους

3) Εαν συνεχίζεται το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας

4) Τι προτίθεστε να κάνετε για τα παρανόμως έγκλειστα, άσιτα και άρρωστα ζώα, στους ακατάλληλους χώρους παραμονής τους

5) Να μας ενημερώσετε για το συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης και αντιμετώπισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αναμένουμε σύντομα την απάντησή σας εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζεται από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld