Σκύλος και κίνδυνοι του καλοκαιριού


Θέμα επίκαιρο και χρήσιμο! Αφορά τους συχνότερους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με το σκύλο μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο που αρχίζει.


Ένας συνήθης εχθρός των τετράποδων φίλων μας, είναι η θερμοπληξία. Εύκολο να συμβεί κυρίως σε κουτάβια, ηλικιωμένα ή άρρωστα ζώα, ειδικά όταν παραμένουν κλεισμένα μέσα στο αυτοκίνητο. Η συνταγή είναι απλή, απλά πρέπει να τηρείται ευλαβικά… Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, συχνές αλλαγές στο μπολ του νερού και ντουζάκι του σκύλου με οποιοδήποτε μέσο! Αν όμως συμβεί, ο σκύλος μας εμφανίζει ληθαργικότητα επιδεινούμενη και η αντιμετώπιση εκτός από κομπρέσες με κρύο νερό, πρέπει να είναι άμεση με επίσκεψη σε κτηνίατρο σαν επείγον περιστατικό!

Τα δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, μελισσών είναι συχνά, οπότε σε κάθε διόγκωση κάποιας περιοχής του σώματος του σκύλου, που συνοδεύεται από πόνο και γενικά συμπτώματα, θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες και να ψάξουμε για σημεία εισόδου (τρυπούλες). Στην περίπτωση αυτή, η χορήγηση κορτιζόνης κρίνεται μάλλον απαραίτητη (μετά από κτηνιατρική εξέταση). Οι σκυλοκαυγάδες για τα μάτια… μίας σκυλίτσας, είναι συνηθισμένοι κατά την αναπαραγωγική περίοδο, οπότε τα μάτια σας δεκατέσσερα! Ο κίνδυνος εδώ είναι τα τραύματα από δοντιές κι όχι τα σκισίματα που κινητοποιούν ούτως ή άλλως τον ιδιοκτήτη!

Tα βαθειά νύσσοντα τραύματα (ακόμα κι από σύρματα, καρφιά ή άλλα ξένα σώματα), κλείνουν γρήγορα, αλλά κάτω από το δέρμα, η μόλυνση συνεχίζει και η δημιουργία αποστήματος είναι δεδομένη σε μη έγκαιρη αντιμετώπιση!

Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθούμε και σε δύο εποχιακές ασθένειες, τη λεϊσμανίαση και την ερλιχίωση, που μεταδίδονται από τις σκνίπες και τα τσιμπούρια αντίστοιχα, τονίζοντας ότι η μετάδοση αυτών δεν απαιτεί την άμεση επαφή με άλλο σκύλο, αλλά γίνεται από απόσταση, ακόμα και μέσα στο σπίτι μας!

Η προστασία λαμβάνεται για τη μεν λεϊσμανίαση με ειδικό λουράκι, για τη δε ερλιχίωση με σπρέι αντιπαρασιτικό ή αμπούλα.



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld