Δημιούργησαν τηλεκοντρόλ που καθοδηγεί τον σκύλο από απόσταση




Δυο ερευνητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Όμπερν στην Αλαμπάμα ανάπτυξαν μια συσκευή που καθοδηγεί τον σκύλο από απόσταση. 

Στην ουσία πρόκειται για ένα γιλέκο εφοδιασμένο με μικροεπεξεργαστή, ασύρματη δικτύωση, δέκτη GPS, και σύστημα αναφοράς για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του ζώου.


Ο ιδιοκτήτης μπορεί να καθοδηγήσει τον σκύλο από το σπίτι χρησιμοποιώντας απλά το τηλεκοντρόλ, το οποίο στέλνει δονήσεις και ήχους στο γιλέκο.

Από τις δοκιμές σε σκύλους προέκυψε ότι το πρωτοποριακό σύστημα εξασφαλίζει πειθαρχία μέχρι και 98%.

Εκτός από τους ιδιοκτήτες που βαριούνται να βγάλουν τον σκύλο βόλτα, η συσκευή είναι ωφέλιμη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, οι Αρχές χρησιμοποιούν σκύλους για να εντοπίσουν κρυμμένα εκρηκτικά, ναρκωτικά ή και ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε συντρίμμια μετά από σεισμούς. Η καθοδήγηση των εκπαιδευμένων σκύλων εξ αποστάσεως θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια της εκάστοτε αποστολής.

Εκτός αυτού, η συσκευή θεωρείται ιδανική για την καθοδήγηση των σκύλων σε θορυβώδες περιβάλλον ή και για τις περιπτώσεις που η ακοή του ζώου έχει υποστεί βλάβη.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Modelling, Identification and Control.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld