DogTips | Μόλις υιοθετήσατε σκύλο από καταφύγιο; 4 συχνότερα προβλήματα και πώς να τα λύσετε


Μόλις υιοθετήσατε έναν σκύλο από καταφύγιο. Πριν μιλήσουμε για μερικά προβλήματα που ίσως να συναντήσετε και πως θα τα αντιμετωπίσετε, πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής: 



  • Ο σκύλος θα δείξει την προσωπικότητα του σε 3-20 μέρες σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί και παραπάνω. 
  • Σαν κοινωνικό ον, η συμπεριφορά του μεταβάλλεται ανάλογα με το περιβάλλον που ζει. 
  • Ότι είναι ενήλικος δεν σημαίνει ότι δεν εκπαιδεύεται ή ότι θα ξέρει ήδη πως να φερθεί. 
  • Μην είστε δεσποτικοί, δεν θα σας ακούσει επειδή θα είστε ο ''alpha''. Θα σας ακούσει επειδή θα σας εμπιστεύεται, θα είστε ξεκάθαροι και κατανοητοί στα όρια και τους περιορισμούς σας και φυσικά επειδή ελέγχετε όλους τους σημαντικούς πόρους (τροφή, νερό, βόλτα, παιχνίδι, στέγη).
  • Όταν προσπαθείτε να αλλάξετε μια συμπεριφορά, να περιμένετε πιθανά σκαμπανεβάσματα. Μην απογοητευτείτε.
  • Στα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Αν δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να ''αποτύχει'', δεν χρειάζεται να διορθώσετε τίποτα. Είναι πιο εύκολο να του δείξετε τι θέλετε να κάνει, παρά τι να μην κάνει. Δείτε ΕΔΩ για την προετοιμασία.
  • Κρατήστε σημειώσεις όταν κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται. Έτσι θα έχετε πιο ξεκάθαρη εικόνα των προβλημάτων. 
  • Μην δημιουργείτε συγκρούσεις με τον σκύλο. Δεν τίθεται θέμα αρχηγίας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κλιμακώσετε τις εντάσεις. 
  • Μην τον δικαιολογείτε και τον κακομαθαίνετε επειδή τον λυπάστε. Ξεκινήστε αμέσως να του μαθαίνετε το σωστό. 
  • Ο νέος σας σκύλος θα έρθει με το πακέτο που περιλαμβάνει τη κληρονομικότητα και τις μέχρι τώρα εμπειρίες. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να διαχειριστείτε τα προβλήματα που θα προκύψουν ζητήστε έγκαιρα βοήθεια, μην τα αφήνετε να μεγαλώνουν.

Μερικά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσετε 


1. Άγχος αποχωρισμού

Πολλά από τα σκυλιά που είναι προς υιοθεσία, έχουν εγκαταλειφθεί στο καταφύγιο ή βρέθηκαν σε ένα άδειο σπίτι ή σε κάποια άγνωστη τοποθεσία. Κάποιος τα άφησε, έφυγε και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Φανταστείτε λοιπόν όταν ανοίγετε την πόρτα και φεύγετε πως μπορεί να νιώθει. Ο νέος σας σκύλος δεν ξέρει ότι θα επιστρέφετε πάντα. Μερικά πάλι δεν άνηκαν ποτέ σε μια ανθρώπινη οικογένεια, παρόλα αυτά παρουσιάζουν δείγματα άγχους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν μάθει ποτέ να μένουν μόνα τους. Είχαν πάντα παρέα κάποιον άνθρωπο του καταφυγίου ή άλλα σκυλιά. 

Αν σας ακολουθεί παντού, αν δείχνει σημάδια άγχους όταν ετοιμάζεστε να φύγετε, θα πρέπει να τον προετοιμάσετε και να του δείξετε ότι εσείς πάντα θα επιστρέφετε. Τοποθετήστε ένα πορτάκι κι αφήστε τον εκεί να σας βλέπει, αλλά να μην μπορεί να σας φτάσει. Μόλις χαλαρώσει χαιδέψτε τον, μπορείτε να του ανοίξετε ή να του δώσετε ένα κοκαλάκι. Όταν μάθει να είναι ήρεμος ενώ δεν σας φτάνει, μπορείτε να ξεκινήσετε να βγαίνετε από το οπτικό του πεδίο, όμως για λίγα μόνο δευτερόλεπτα στην αρχή. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του και θα καταλάβει ότι πάντα επιστρέφετε. Ανάλογα με το τραύμα που έχει βιώσει, μπορεί η όλη διαδικασία να χρειαστεί μερικές μέρες, σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί και μήνα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι η καταστροφικότητα και το γαύγισμα δεν οφείλονται μόνο στον άγχος. Για να ξέρετε με τι έχετε να κάνετε δείτε εδώ -> ''Άγχος αποχωρισμού ή μήπως όχι...''. 

2. Λερώνει μέσα στο σπίτι 

Τα περισσότερα αδέσποτα από την πρώτη κιόλας μέρα μαθαίνουν που πρέπει να λερώσουν. Από την φύση τους δεν τους αρέσει να λερώνουν εκεί που ζουν και κοιμούνται, οπότε αν έχετε συνέπεια στις βόλτες θα καταλάβει αμέσως που πρέπει να λερώσει και πόσο θα πρέπει περιμένει μέχρι την επόμενη βόλτα. Παρόλα αυτά υπάρχουν σκυλιά που θα χρειαστεί προσπάθεια για να μάθουν, ανάλογα την κακοποίηση που έχουν υποστεί. Στην πλειοψηφία είναι μικρόσωμα γιατί δυστυχώς υπάρχει η άποψη ότι ο μικρόσωμος σκύλος δεν χρειάζεται βόλτα. 

Ο τρόπος να του αλλάξετε συνήθεια δεν διαφέρει απ΄ αυτόν που ακολουθούμε όταν είναι κουτάβια. Προλαμβάνουμε για να μην έχουμε ατυχήματα, δημιουργούμε μόνο επιτυχίες, επιβραβεύουμε. Αν για κάποιο λόγο λερώσει μέσα στο σπίτι, παίρνουμε μια εφημερίδα, την διπλώνουμε καλά κι αρχίζουμε να χτυπάμε το κεφάλι μας και να τρίβουμε την μύτη μας στις ακαθαρσίες! Εμείς φταίμε, όχι αυτό! Απομακρύνουμε τον σκύλο να μην μας βλέπει, καθαρίζουμε με ειδικά καθαριστικά και την επόμενη φορά φροντίζουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν τον πιάσουμε επ' αυτοφόρω τον διακόπτουμε και τον πάμε γρήγορα να τελειώσει ότι ξεκίνησε κάπου κατάλληλα (εφημερίδα, πάνα ή στο κήπο). Επίσης διαβάστε εδώ -> ''Ο ενήλικος σκύλος μου λερώνει ξαφνικά μέσα στο σπίτι - Τι να κάνω;''

3. Δεν παίζει με παιχνίδια

Ότι δεν παίζει αρχικά δεν σημαίνει ότι δεν θα παίξει και ποτέ. Το παιχνίδι ενισχύει το δέσιμο σας με τον σκύλο κι αξίζει να επιμείνετε. Μπορεί να χρειάζεται απλά λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί ή μπορεί το παιχνίδι που έχετε διαλέξει να μην του αρέσει, όσο και ακριβό κι αν είναι. Θα πρέπει να δοκιμάσετε διάφορα, ώστε να βρείτε αυτό που του αρέσει πιο πολύ. Δοκιμάστε πρωινές ή απογευματινές ώρες που τείνουν να είναι πιο δραστήρια, όταν είναι πολύ ενθουσιασμένος ή αφού πρώτα τον έχετε εξιτάρει.
 

4. Ξενοφοβία

Οι περισσότεροι βιάζονται να συμπεράνουν ότι τα σκυλιά που εκφράζουν επιφυλακτικότητα και φοβία προς τους ξένους, έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει η έλλειψη κοινωνικοποίησης στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης, όσο ακόμα ο σκύλος είναι κουτάβι. Αν ο σκύλος κρυφτεί πίσω σας, ή γρυλίσει στους επισκέπτες σας, μην τον πάρετε αγκαλιά, μην τον χαιδέψετε για να τον παρηγορήσετε, μην τον μαλώσετε και μην του επιβάλλετε την αλληλεπίδραση με κάποιον με τον οποίο δεν νιώθει άνετα. Δείξτε του απλά ότι δεν απειλείται. Προτιμήστε να του μάθετε να πηγαίνει στην θέση του όταν έχετε επισκέψεις κι αφήστε τον να κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση. Μην βάζετε τους επισκέπτες να ταΐζουν στο χέρι τον σκύλο. Αν δεν είναι απλά επιφυλακτικός, αλλά φοβικός, μπορεί να έχει ανάποδο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε.

 

Αν σας φαίνονται πολλά και νομίζετε ότι αγοράζοντας ένα κουτάβι δεν θα αντιμετωπίστε κάτι από αυτά, κάνετε μεγάλο λάθος. Συνήθως μέσα από τα λάθη μας δημιουργούμε τα περισσότερα προβλήματα και φυσικά εξαντλούμαστε από την ατελείωτη ενέργεια ενός νεαρού ζώου. Ένα κουτάβι θα χρειαστεί 2-3 χρόνια ενασχόλησης μέχρι να περάσει όλα τα στάδια και να πείτε ότι τα καταφέρετε. Υιοθετώντας έναν ενήλικο σκύλο θα χρειαστεί ενασχόληση ενός χρόνου περίπου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μπαίνει στον αυτόματο πιλότο, η εκπαίδευση δεν τελειώνει ποτέ, αλλά σίγουρα θα έχετε βρει τους ρυθμούς σας.
 

Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας! Πριν 10 ημέρες πήρα ένα θηλυκό ημίαιμο σκυλάκι (2,5 ετών) από φιλοζωική. Στο σπίτι έχω και ένα λαμπραντόρ αρσενικό 7 ετών. Το πρόβλημα δεν είναι στη μεταξύ τους σχέση αλλά στο γεγονός ότι το θηλυκό δεν κάνει την ανάγκη του στη βόλτα (τουλάχιστον όχι πάντα). Τη Δευτέρα επιστρέψαμε Αθήνα. Τη Δευτέρα το βράδυ έκανε 1 φορά κακά και αυτά στο μπαλκόνι και όχι στη βόλτα και από την Τρίτη το πρωί έως και σήμερα το πρωί δεν έχει κάνει καθόλου κακά. Στις βόλτες μετά από ώρα θα ουρήσει και μόνο αυτό, και στο σπίτι δε λερώνει καθόλου. Είναι φυσιολογικό μετά από 5 γεύματα (Τρίτη πρωί - Πέμπτη πρωί) να μην έχει κάνει κακά ;; Υπάρχει περίπτωση να είναι λόγω αλλαγής περιβάλλοντος; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld