Πόσο στοιχίζει ένας σκύλος;


Πολλοί μας ρωτάτε σε τηλέφωνήματά σας για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για ένα κουτάβι ή ένα ενήλικο σκύλο πόσο θα σας στοιχίζει περίπου η σίτιση και η φροντίδα του. Στο ακόλουθο άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια εικόνα για το πόσο θα σας στοιχίσει η ΥΠΕΥΘΥΝΗ βασική φροντίδα ενός σκύλου.


-ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ;
Αρχικά, αυτό που χρειάζεται είναι τροφή. Προτείνουμε να προτιμήσετε ξηρά τροφή κατηγορίας super premium, καθώς είναι η πιο ολοκληρωμένη διατροφή για έναν σκύλο και δεν θα χρειάζεται να συμπληρώνετε και ανθρώπινο φαγητό για να λαμβάνει όλες τις ουσίες που χρειάζεται. Ένα κουτάβι θα χρειαστεί να τρώει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ μεγαλώνοντας, η σίτιση περιορίζετε σε 2 φορές την ημέρα.

Ένα σακί 13-15 κιλών super premium τροφής, που θα καλύψει ένα σκύλο μεσαίου μεγέθους για ένα μήνα κατά μέσο όρο, μπορεί να κοστίσει minimum 35-40€. Η τιμή ανεβαίνει αναλόγως τη μάρκα ή την εξειδίκευση στη διατροφή (με λιγότερα σιτηρά, χωρίς καθόλου σιτηρά, βιολογική κτλ...). Μικρές διαφορές στην τιμή έχει επίσης και η ποικιλία των γεύσεων, με το κοτόπουλο να είναι το φθηνότερο.
Μπορείτε να επιλέξετε και τροφές κατηγορίας premium που είναι αρκετά θρεπτικές, όπου η τιμή του 15κιλου σακιού μειώνεται στα 28-38€ maximum.

Ξηρά τροφή κατώτερης ποιότητας είναι σαφώς οικονομικότερη, αλλά δεν είναι τόσο περιεκτική σε θρεπτικά συστατικά, οπότε ουσιαστικά ο σκύλος σας δεν τρέφεται σωστά.

Άλλη λύση για τη διατροφή του -ίσως οικονομικότερη- είναι να του μαγειρεύετε εσείς (όχι να του δίνετε από το δικό σας φαγητό, καθώς κάποιες τροφές ή μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε είναι βλαβερά για το σκύλο σας), αλλά θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με τί πρέπει να λαμβάνει και σε ποιες ποσότητες ημερησίως. Η μαγειρευτή διατροφή βασίζεται συνήθως σε ζυμαρικά ειδικά για σκύλους, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή κρέας και λαχανικά.
 

Κάθε μήνα εφαρμόζουμε επίσης μία αμπούλα για εξωπαράσιτα, η τιμή τής οποίας κυμαίνεται από 5€ έως 13€ η μία, ανάλογα τη μάρκα τού προϊόντος, το μέγεθος τού σκύλου και σε τί τον καλύπτει (ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπα).


-ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ;
 

Κάθε τρεις μήνες πρέπει να γίνεται ενδοπαρασίτωση σκύλου με χαπάκια. Χρειάζεται ένα χάπι ανά 10 κιλά, με τιμή 3€ το χάπι. Αναλόγως την επιδημιολογία τής περιοχής σας ίσως χρειαστεί χαπάκι και για διροφιλαρίωση -που καλύπτει και τα υπόλοιπα ενδοπαράσιτα- με κόστος 4,5€-5€ το χάπι και δίνεται μηνιαίως. (Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας ενημερώσει σχετικά με την επιδημιολογία τής περιοχής σας)
 

Τους ζεστούς μήνες τουλάχιστον (από Απρίλιο έως και Οκτώβριο) ο σκύλος σας θα πρέπει να καλύπτεται επικουρικά και με αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, που αλλάζεται ανά 2-3 μήνες περίπου και στοιχίζει από 6€ έως 18€ (με πιο φτηνά τα οικολογικά περιλαίμια, η αποτελεσματικότητα των οποίων αμφισβητείται. Μόνο 2 μάρκες οικολογικών περιλαιμίων φέρονται ως αποτελεσματικά).
 

Τους ίδιους μήνες συνιστάται και το ψέκασμα τού σκύλου καθημερινά με σπρέυ σιτρονέλλας για την αποφυγή τσιμπημάτων από σκνίπα, φορέα τής ασθένειας λεϊσμανίαση. Το κόστος τού σπρέυ είναι 8€-13€ το μπουκάλι, ανάλογα με την εταιρία.
 

Σε ετήσια βάση γίνεται το αντιλυσσικό εμβόλιο τού σκύλου, με κόστος περίπου 25€. Τα υπόλοιπα εμβόλια γίνονται πλέον ανά 2ετία ή 3ετία, καθώς νέες έρευνες έχουν δείξει ότι η ισχύς τους κρατάει τόσο και δεν χρειάζεται να γίνονται ετησίως. Ο εμβολιασμός τού σκύλου σας θα σας στοιχίσει από 25€ έως 40€.

 

Ο εμβολιασμός των κουταβιών διαφέρει και αποτελείται από 3 εμβόλια σε απόσταση 3 περίπου εβδομάδων μεταξύ τους και κόστος 25€ ανά εμβολιασμό.
 

Σε ετήσια βάση επίσης τουλάχιστον, καλό θα είναι να γίνονται εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της κατάστασης τής υγείας τού σκύλου σας, καθώς και για την έγκυρη διάγνωση ασθενειών όπως η ερλίχεια και η λεϊσμάνια που βρίσκονται σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Για το λόγο αυτό, οι εξετάσεις θα ήταν καλύτερο να γίνονται το μήνα Οκτώβριο κάθε έτους. Ένα πακέτο εξετάσεων που περιλαμβάνει γενική αίματος, ερλίχεια, λεϊσμάνια, και κάποιες βιοχημικές εξετάσεις (ουρία, κρεατινίνη) στοιχίζει περίπου 90€-120€, ανάλογα τον κτηνίατρο και αν το αίμα θα σταλεί για ανάλυση σε εργαστήρια εξωτερικού ή στην Ελλάδα. Αν υπάρχει η δυνατότητα για εξετάσεις 2 φορές το χρόνο (ανά 6μηνο), καλό θα είναι να γίνονται τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο κάθε έτους.


-ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Ένας συνειδητοποιημένος γονέας κατοικιδίου στειρώνει το κατοικίδιό του, είτε είναι θηλυκό είτε αρσενικό, τόσο για να το προφυλάξει από μελλοντικά προβλήματα υγείας που μπορεί ν'αποβούν μοιραία για το ζωάκι μας (πυομήτρα, καρκίνος), όσο και για να συμβάλλει στη μείωση των αδέσποτων τής χώρας μας. Πολλές φορές όμως, το κόστος μιας στείρωσης φαντάζει αποτρεπτικό, καθώς το ποσό κυμαίνεται από 80€ έως 250€, αναλόγως τον κτηνίατρο. Μια έρευνα αγοράς μεταξύ γνωστών και φίλων, καθώς και σε κτηνιάτρους τής περιοχής σας, θα σας οδηγήσει στην επιλογή κτηνιάτρου που να αντέχει το βαλάντιό σας. Είναι κρίμα να μην προβλέψουμε να μαζέψουμε κάποια χρήματα για τη στείρωση τού ζώου μας και να χρειαστεί να ξοδέψουμε αργότερα πολύ περισσότερα για τα προβλήματα που προκύψουν...

-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ MICROCHIP
 

Βάσει νόμου, υποχρεωτική είναι πλέον και η τοποθέτηση microchip στο σκύλο σας, η οποία γίνεται σε κτηνίατρο όπου δηλώνονται και τα στοιχεία σας για να σταλούν και να καταχωρηθούν στον Ελληνικό Κτηνιατρικό Σύλλογο. Το να βάλετε απλά τσιπάκι στον σκύλο -ή να έχει πριν την υιοθεσία του- δεν έχει νόημα χωρίς να καταχωρηθούν τα στοιχεία σας και δεν θα σας βοηθήσει να είναι τσιπαρισμένος χωρίς την ύπαρξη στοιχείων σε περίπτωση απώλειάς του. Αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο μια φορά βέβαια και στοιχίζει περίπου 40€-50€ αναλόγως τον κτηνίατρο. Το κόστος μειώνεται αν το σκυλάκι έχει ήδη microchip και γίνει αλλαγή στοιχείων ιδιοκτήτη. Μην ξεχάσετε όμως να σας δοθούν τα απαραίτητα αυτοκολλητάκια με τον αριθμό του για το βιβλιάριό του και την έκδοση διαβατηρίου αν χρειαστεί.
 

Σαφώς η απόφαση υιοθέτησης ενός σκύλου δεν αφορά μόνο στα οικονομικά και δεν στηρίζεται μόνο εκεί. Αυτό που ο ίδιος ο σκύλος έχει ανάγκη περισσότερο απ'όλα είναι η αγάπη σας. Κι αυτή δεν μπορεί να μετρηθεί σε ευρώ ή σε οποιαδήποτε άλλη νομισματική μονάδα. Ούτε μπορεί να κοστολογηθεί η αφοσίωση και η αγάπη που εκείνος θα σας δώσει. Όσα κομπιουτεράκια κι αν χρησιμοποιήσετε, όσες υπολογιστικές πράξεις κι αν κάνετε, αυτό που θα νιώθετε στην καρδιά και στην ψυχή σας έχοντας το σκυλάκι σας δίπλα σας, δεν μπορείτε να το υπολογίσετε... Τις περισσότερες φορές δε, ξεπερνά και τις αρχικές μας προβλέψεις και προσδοκίες!


22 σχόλια:

  1. Η αποπαρασίτωση κοστίζει από 10 ευρώ το μήνα (αμπούλα 5 ευρώ, 2 κολάρα δελταμεθρίνης το χρόνο (σκάλιμπορ) και χαπάκια ανά τρίμηνο)
    Ο εμβολιασμός εξαρτάται από τις ανάγκες του ζώου (αγροτική περιοχή, αστική περιχοή, οργανισμός του ζώου κλπ) και τις οδηγίες τηξ κατασκευαστικής εταιρείας. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο αντιλυσικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.....
    Το κόστος διατροροφής εξαρτάται από το τι ταΐζεις το ζώο: ξηρή τροφή, Μπαρφ, μαγειρευτό...
    Τέλος τα έξτρα μπορούν να εκτινάξουν τον προϋπολογισμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει να είστε προσεκτικότεροι με αυτά που γράφετε, διότι οι τιμές που αναφέρετε είναι αποτρεπτικές την σήμερον για πολλά πορτοφόλια. Η αντίδρασή μου όταν διάβασα τις τιμές ήταν ότι το κείμενο το έγραψε κτηνίατρος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ασυδοσία που κατέχει πολλούς από αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν δεν αντεχει το πορτοφολι σασ να μην παρετε σκυλο!!!! δεν σημενει οτι θα παρεισ σκυλο και θα τον εχεισ για "φτελι". εχει αναγκεσ οι οποιες ειναι περιπου αυτεσ. ειχατε ποτε??? αν ναι τι τον ταιζατε?? σκουπιδια?? στεορωση?? εμβολεια?? τι το περασατε?? εμενα ο δικοσ μου πρην φυγει απο την ζωη με αναγκασε και χαλασα ενα μεγαλο ποσο που δεν ειχα για να τον σωσω. δανηστικα! εσεισ θα το πεταγατε στα σακουπιδια?? μονο για χαδακια και παιχνιδακια νομιζετε οτι ειναι τα ζωακια?? εχουν ψυχη και συναισθηματα. σασ ευχομαι να μην παρετε ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...έχεις απόλυτο δίκιο φίλε/φίλη μου ! ! !

      Διαγραφή
    2. Μίζερο και ανόητο ζώο, καταρχήν μάθε ορθογραφία, κατά δεύτερον πως μπορείς και κρίνεις αμέσως και εκφέρεις και άποψη επειδή ανέφεραν ότι οι τιμές είναι ακριβές. Προφανώς και είναι ακριβές!! Σκύλο παίρνεις όχι αυτοκίνητο, πρέπει να αρχίσουν πολλοί να συμμορφώνονται με τις ανάγκες της αγοράς και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες τιμές με αυτές που είχαν 3-4 χρόνια πριν.

      Διαγραφή
  4. θα ήθελα να καταθέσω την πλήρη απογοήτευση μου για τις λεγόμενες ζωοφιλικές οργανώσεις ,απο την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθω να βγάλώ άκρη ,για να φιλοξενηθουν 3 υπεροχα κουταβια τα οποια παρατησαν καποιοι ασυνειδητοι σε κουτα απο γαλατα , μαλιστα τυλιγμενα με μονωτική ταινία , επικοινωνησα με 3 οργανώσεις μου ειπαν όλοι οτι δεν υπαρχουν κονδυλια για να τα συντηρησουν και να τα φιλοξενησουν, δεν τολμησα να καλεσω το Δημο επειδη μου είπαν οτι και να το εκανα τα ζωα θα τα σκοτωναν!!!μιλησα με γειτονες ,και με 2 pet shop οπου τουλαχιστον τα παρεχουμε τροφη , αναρωτιέμαι όμως για ποσο?? μενω σε διαμερισμα και προσωπικα δεν ειχα ποτε μου ζωο , αλλα προκειμενου να σκοτωσουν τα καημενα ζωντανα το χρεος μου θα το κανω θα υιοθετησω ενα , τα υπολοιπα ομως τι θα απογινουν?? ειναι δυνατον να μην λειτουργει τιποτε σε αυτον τον τοπο , οταν περνανε τα κονδυλια καποιοι επιτηδιοι δεν ξερανε οτι θα φταναμε εδω?? Ο πολιτισμος μιας χωρας φαινεται απο το πως φερεται στα ζωα του και λυπαμε τελικα για την καταντια μας!!!για οποιον ενδιαφερετε πραγματικα το τηλ του petshop στη Θεσσαλονικη ειναι 2310-888.660 ΒΟΗΘΗΣΤΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...εύχομαι να είναι όλα καλά με τα σκυλάκια...να είσαι και εσύ καλα φίλη μου!

      Διαγραφή
  5. Οι τιμές αυτές είναι για αυτούς που κατοικούν απο Μαρούσι και πάνω...!!
    Έχουμε και λέμε: Κάθε μήνα 1 αμπούλα = 4 ευρώ
    Κάθε 3 μήνες χάπι ενδοπαρασίτωσης=1 ευρώ/10 κιλά βάρους.
    κάθε 4 μήνες περιλαίμιο παρασίτων=3 ευρώ
    κάθε μήνα 1 τσουβαλάκι 15 κιλά τροφής κορυφαίας ποιότητας=16 ευρώ
    κάθε χρόνο εμβόλιο λύσσας=25 ευρώ
    Τα υπόλοιπα είναι "νά χαμε να ξοδεύαμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15kg με 16 ευρω δεν είναι κορυφαια, ουτε για αρουραίους είναι.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς. !!! Λυπαμαι παρα πολυ !!! Και πι αρουραίοι καλυτερα τρώνε. !!

      Διαγραφή
  6. Το ότι σε προηγούμενο σχόλιο έγινε σύγκριση του σκύλου με αυτοκίνητο είναι απλά τραγικό!!! Είναι απλό, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για ζώα όπως ούτε όλοι οι άνθρωποι για να κάνουν παιδιά! Η ενημέρωση είναι πρόληψη. Καλό είναι πριν αναλάβουμε κάτι να γνωρίζουμε τις ευθύνες μας και να αναλογιστουμε αν μπορούμε να ανταποκριθουμε σε αυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τι καλός άνθρωπος που είσαι. Αυτός που το έγραψε είναι άκαρδο ον που εξισώνει το αυτοκίνητο με τον σκύλο .
      ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΞΙΣΩΝΕΙ , ΞΥΠΝΑ. Αφορμές βρίσκετε να το παίξετε πονόψυχοι, άιντε.

      Διαγραφή
  7. Μα γιατί.. Και τα αυτοκίνητα έχουν ψυχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι δε είναι απαραίτητο να γίνονται κάθε χρόνο τα επαναληπτικά εφόσον έχουν γίνει τα πρωτα εμβόλια το γνωρίζω και εγώ....πως είμαστε όμως καλυμμενοι από τον νόμο σε περίπτωση που συμβεί κάτι και ζητηθει το βιβλιάριο υγείας του σκύλου πχ και δεν είναι ενημερωμένο εφόσον βάση νομού είναι υποχρεωτικά κάθε χρόνο τα εμβολια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα από όλα. Είναι να τσακωνομαστε. Έτσι επειδή το έχουμε εύκολο. Εμένα με βοήθησε το άρθρο. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειδικά, όταν το κόστος αγοράς ενός microchip το βρίσκεις στα 3 και στα 6 ευρώ (τόσο τα παίρνουν και πολλοί κτηνίατροι) κ στο χρεώνουν στα 45-50 ευρώ, είναι τραγικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκανα το πρώτο εμβόλιο στο σκύλο μου..ξερει κανεις να μου πει ποσο κοστίζει το δεύτερο περίπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάλλον κάποιοι από εδώ μέσα είναι Κτηνίατροι και μας προετοιμάζουν για την δαγκωνιά τους, πριν από του σκύλου και τέλος πάντων κάποιες λέξεις είναι λογού χάρη this is e GREECE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανένας σας δεν αναφέρει ότι υπάρχει και ετήσιος φόρος για σκυλιά δλδ ένα μέτριο σκυλί ισοδυναμεί το ποσό ενός αυτοκινήτου 1400 κυβικών. Από 250 έως 7οο και 1000 ανάλογα τη ράτσα. Πότε θα γίνει? Ίσως και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμένα προσωπική μου γνώμη είναι πως ένα σκυλάκι δεν είναι μόνο παιχνίδι , όπως νομίζουν μερικοί . Έχει έξοδα τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά τα οποία σου προσφέρει . Σου κρατά συντροφιά μέχρι το τέλος της ζωής του . Όλα αυτά τα χρόνια αφοσίωσης σε αγαπάει, σε σέβεται, σε προσέχει και ανταποδίδει την αγάπη και την αφοσίωση σου με παιχνίδια , νάζια και αυτή την χαριτωμένη φατσούλα τους .Αρκεί να τους αφοσιωθείται και να τα προσέχεται κι εσείς , όπως το παιδί σας . Δεν είναι εύκολο , αλλά είναι ταυτόχρονα υπέροχο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld