DogTips | Γιατί ο σκύλος μου καβαλάει τα πάντα;


Το καβάλημα είναι μια κίνηση που σε μερικούς προκαλεί γέλια, πιστεύω όμως εν τέλη, σε όλους προκαλεί ντροπή. Ο σκύλος καβαλάει άλλα σκυλιά, αντικείμενα ή ανθρώπους. Μπορεί να παρατηρηθεί σε κουτάβια ή ενήλικα, στειρωμένα ή αστείρωτα, αρσενικά ή θηλυκά και σε μερικά μετατρέπεται σε ένα πραγματικά ενοχλητικό χόμπι.

Η κίνηση μοιάζει να είναι καθαρά ορμονικά υποκινούμενη και είναι σε πολλές περιπτώσεις. Περίπου το 60% των σκύλων που στειρώνονται σταματούν να καβαλάνε, αρκεί να μην αφέθηκαν αρκετό διάστημα ώστε να διαπιστώσουν ότι από αυτό παίρνουν απόλαυση. Σε αυτή την περίπτωση πιθανό να συνεχιστεί η πράξη κι αφού στειρωθεί ο σκύλος. Γι΄αυτό πριν βιαστείτε να γελάσετε με το μικρόσωμο σκυλάκι σας που κοντά στο έτος έχει βαλθεί να καβαλάει τα λούτρινα κουκλάκια και τα πόδια σας, σκεφτείτε σοβαρά την στείρωση.

Πολλές φορές βλέπουμε τα κουτάβια να καβαλούν την ώρα που παίζουν. Δεν είναι τίποτα άλλο από την εξάσκηση συμπεριφορών που θα χρησιμοποιούν στην ενηλικίωση τους. Είναι ένας τρόπος να δηλώνουν την κυριαρχία τους έναντι των άλλων, ή ακόμα και να προετοιμάζονται για την μελλοντική διαιώνιση των γονιδίων τους. Μην επιτρέπετε στο κουτάβι σας να καβαλάει άλλα κουτάβια, μία τέτοια συμπεριφορά στην ενηλικίωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς καυγάδες.

Συχνά το καβάλημα είναι μια συμπεριφορά αντικατάστασης. Ο σκύλος για κάποιο λόγο έχει στρεσαριστεί ή έχει ενθουσιαστεί πάρα πολύ ή δεν ξέρει πως να αντιδράσει οπότε υιοθετεί αυτή την συμπεριφορά. Μία τέτοια περίπτωση ήταν ένα θηλυκό στειρωμένο λαμπραντόρ για το οποίο η ιδιοκτήτρια του παραπονιόταν ότι την καβαλούσε μόλις το πήγαινε να παίξει με άλλα σκυλιά. Ήταν ένα σκυλί ανθρωποκεντρικό, που δεν ήξερε πως να φερθεί μέσα σε μία ομάδα με σκύλους που εκείνη την στιγμή διεκδικούσαν το δικό του μπαλάκι. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εντοπίσετε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον σκύλο και να τον βοηθήσετε να αντεπεξέλθει ή να απομακρύνετε την στρεσογόνο πηγή.

Μερικοί σκύλοι το χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση απλά αγνοείτε τον σκύλο. Δεν κάνετε καμία κίνηση ούτε για να τον απομακρύνετε, δεν τον κοιτάτε και δεν του μιλάτε. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να τον αγνοήσετε ή δεν σταματάει, αποσπάστε τον και αμέσως ζητήστε του ένα ''κάτσε'' ή ακόμα καλύτερα ένα ''μείνε''. Μόλις ηρεμήσει εντελώς επιβραβεύετε. Αν δεν το ελέγχετε και θυμώνετε, τότε καλύτερα να καταφύγετε σε ''time out''.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμπεριφορά, όποια κι αν ήταν η γενεσιουργός αιτία, έχει αποκτήσει πλέον ένα μοτίβο. Για παράδειγμα όποτε γυρνάτε από την βόλτα, συγκεκριμένη ώρα, τρέχει στο κρεβάτι του και το καβαλάει. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο διακόψτε το ''τελετουργικό''. Όταν επιστρέψετε μην αφήσετε αμέσως τον σκύλο ελεύθερο, ζητήστε του να εκτελέσει το ''μείνε''. Μπορείτε επίσης πριν φύγετε να αλλάξετε την θέση του κρεβατιού ή να ετοιμάσετε ένα παιχνίδι τύπου kong όπου θα τον αποσπάσει για αρκετή ώρα.

Τέλος αναρωτηθείτε αν παρέχετε στον σκύλο σας επαρκή, καθημερινή άσκηση. Ο περίπατος και το παιχνίδι βοηθάνε τον σκύλο να μένει μακριά από τέτοιες συμπεριφορές. Μειώνουν το άγχος κι απελευθερώνουν τη συσσωρευμένη ενέργεια, δυο βασικές πηγές προβλημάτων συμπεριφοράς. 




Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Όλα τα παραπάνω έχουν διαψευστεί από σύγχρονες έρευνες και μελέτες ειδικών συμπεριφοράς. Δεν έχει καμιά σχέση με τις ορμόνες.... Ψάξτε το λίγο. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δικός μου σκύλος ( 1,5 Χρονών ) Την ώρα που καβαλούσε ένα σεντόνι μου, έβγαλε σπ...(ξέρετε τι :P) Τι σημαίνει???? :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld