DogTips | Παιδί και Σκύλος: Τι μπορεί να πάει στραβά;


Είχα σοκαριστεί όταν είχα διαβάσει ένα περιστατικό επιθετικότητας σκύλου προς ένα τετράχρονο παιδί στο εξωτερικό. Ο σκύλος, φυλής γκόλντεν ριτρίβερ, δάγκωσε το παιδί στο πρόσωπο χωρίς εμφανή αιτία και του έγινε αμέσως ευθανασία. Οι γονείς ισχυριζόντουσαν ότι μέχρι εκείνη την ημέρα ο σκύλος δεν είχε δείξει καθόλου επιθετικότητα. Αφού θανατώθηκε, ο κτηνίατρος βρήκε βαθιά μέσα στο αυτί του σκύλου ένα σπασμένο μολύβι....

Δεν φταίνε τα παιδιά, δεν φταίνε οι σκύλοι κι όμως είναι οι μόνοι αποδέκτες της απροσεξίας των γονέων. Μην περιμένετε από τα παιδιά να φερθούν σαν ενήλικες, ούτε από τους σκύλους να φερθούν με ανθρώπινη λογική. Χρειάζεται πάντα επίβλεψη.

Η λύση δεν είναι ο φόβος, η απομάκρυνση του σκύλου ή η εγκατάσταση του στο μπαλκόνι. Προετοιμάστε τον χώρο σας, προετοιμάστε τον σκύλο. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο και το παιδί μόνους χωρίς επίβλεψη. 'Οταν δεν επιβλέπετε, κρατήστε τον σκύλο κάπου χωριστά , φροντίζοντας να είναι απασχολημένος με ένα κατάλληλο παιχνίδι ή κόκαλο.

Το παιδί για τον σκύλο θα πρέπει να είναι κάτι θετικό, όχι τιμωρία κι απομόνωση.

Μην αφήνετε το παιδί να κακομεταχειρίζεται τον σκύλο. Είναι έμψυχο ον, μάθετε στο παιδί σας να τον σέβεται και να τον αγαπά. Το παιδί θα έχει όλα τα οφέλη όταν η σχέση του με τον σκύλο είναι υγιής, όχι όταν τον παρουσιάζετε σαν ένα αναλώσιμο παιχνίδι.

Όταν δείχνετε τυφλή εμπιστοσύνη στον σκύλο, δεν του δείχνετε πόσο πολύ τον αγαπάτε. Δεν παύει να είναι ένα ζώο με ένστικτα. Μπορεί τα πάντα να κυλήσουν ομαλά, αλλά οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι και για το αντίθετο.

Ας δούμε τι πρέπει να προσέχετε, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται το παιδί:


0-6 μηνών: Το μωρό έρχεται στο σπίτι, μυρίζει διαφορετικά, ακούγεται διαφορετικά και ο σκύλος μπαίνει συχνά σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να δείξει ανησυχία όταν ακούει το μωρό, να πηδάει όταν το έχετε αγκαλιά ή να κάνει διάφορα πράγματα για να τραβήξει την προσοχή σας, όπως να σας γαυγίζει ακατάπαυστα, να καταστρέφει ή να κλέβει πράγματα κτλ.

Πριν γεννηθεί το μωρό, κάντε αλλαγές στον χώρο σας. Τοποθετήστε πορτάκια για να ελέγχετε την πρόσβαση του σκύλου και αργότερα και του παιδιού. Μάθετε στον σκύλο μερικές βασικές εντολές που θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο. Βάλτε να παίζουν αρχικά σε χαμηλή ένταση, κραυγές και φωνές παιδιών για να εξοικειώνεται. Πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι, δώστε στον σκύλο ένα ρουχαλάκι του για να το μυρίσει. Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν, να μην αλλάξετε την ρουτίνα του σκύλου και το χρόνο που του διαθέτετε.  


6-12 μηνών: Το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και να στέκεται. Πολλοί σκύλοι φοβούνται όταν το μωρό κινείται προς το μέρος τους γι΄αυτό έχετε τον νου σας για σημάδια φόβου και δυσφορίας. Αν γρυλίσει μην τον μαλώσετε και μην τον πιέσετε να μείνει στην θέση του. Το μωρό δεν μπορεί να ξέρει τι είναι το γρύλισμα, θα συνεχίσει να πλησιάζει, αν τον στριμώξει μπορεί να δαγκωθεί. Ο σκύλος εκείνη την στιγμή θα αμύνεται, ο φόβος είναι δυνατό συναίσθημα, μην το παίρνετε αψήφιστα. Αν δείτε σημάδια φόβου, μάθετε στον σκύλο να φεύγει και μην αφήνετε το μωρό να τον πλησιάζει όταν φοβάται.  

1-4 χρονών: Το πρόβλημα συνήθως είναι κτητικότας. Το παιδί πλέον κινείται και μπορεί να πάει στο μπολ του, να πάρει τα παιχνίδια του ή να τον ενοχλήσει όσο κοιμάται στο κρεβάτι του. Μπορεί να σας πλησιάσει ενώ ασχολείστε με τον σκύλο κι αυτό μερικές φορές είναι αρκετό (υπάρχουν σκυλιά που παρουσιάζουν κτητικότητα στον δεσπότη τους). Να έχετε πάντα τον νου σας για έκφραση κτητικότητας, ένα πάγωμα αρκεί για να καταφύγετε σε διαχείριση του προβλήματος. Μην αφήνετε το παιδί να ενοχλεί τον σκύλο όταν τρώει ή κοιμάται, παίρνετε το μπολ όταν είναι άδειο, μαζεύετε τα παιχνίδια του ή πιο σωστά δημιουργήστε ένα χώρο όπου θα είναι ο προσωπικός χώρος του σκύλου. Κάπου κοντά σας, που περνάτε πολλές ώρες, ώστε να μπορεί σας βλέπει για να μην νιώθει τιμωρημένος. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί. Πρέπει να έχει τον χώρο του όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση του σκύλου. Ο σκύλος δεν επιτρέπεται να του παίρνει τα παιχνίδια και να τα μασάει, να το καβαλάει ή να το τραβολογάει από την πάνα.  

4-10 χρονών: Μάθετε στο παιδί ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φέρεται στον σκύλο και πως να παίζει μαζί του. Ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι να το καρφώνει το παιδί με το πλαστικό σπαθί... και ο σκύλος δεν επιτρέπεται να το ''δαγκώνει'' στα πόδια και να το ρίχνει κάτω. Απομακρύνετε τον σκύλο όταν έχετε καλεσμένους με συνομήλικα παιδιά. Τα περισσότερα δαγκώματα γίνονται σε παιδιά που δεν είναι της οικογένειας και μετά από την 2η-3η επίσκεψη, όπου οι γονείς έχουν χαλαρώσει και δεν επιβλέπουν.

Πρέπει να είστε δίκαιοι με το παιδί σας και με τον σκύλο σας. Και οι δυο είναι δική σας επιλογή κι ευθύνη. Προετοιμαστείτε, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. 'Εχετε πάντα τον νου σας. Τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά, πάντα υπάρχουν σημάδια, πρέπει όμως να είστε εκεί για να τα δείτε. Μην στερήσετε από το παιδί σας την παρέα ενός σκύλου, απλά προστατέψτε το.



 
Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training




1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό άρθρο!!! Μπράβο! Κατατοπιστικότατο χωρίς να γίνεται κουραστικό με πολύ εύστοχες και προσεγμένες παρατηρήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld