DogTips | Βόλτα: Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες!


Αν νιώθετε ότι ο σκύλος σας έχει βαλθεί να δημιουργήσει ασυμμετρία στα χέρια σας, μάλλον είναι καιρός να κάνετε κάτι. Το τράβηγμα του λουριού είναι κάτι που έχετε μάθει στον σκύλο σας από μικρή ηλικία, οι βόλτες πλέον είναι μαρτύριο και μερικές φορές κι επικίνδυνες. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, εσείς του έχετε μάθει να τραβάει. Πως; Πολύ απλά του δείξατε ότι τραβώντας το λουρί ανταμείβεται.

Ανταμοιβή δεν είναι μόνο οι λιχουδιές. Ανταμοιβή είναι να μυρίσει όπου θέλει, να πάει κοντά σε ένα άλλο σκυλί, να φτάσει γρήγορα στο σημείο που τον αφήνετε ελεύθερο κτλ. Όταν λοιπόν ανταμείβεται κατ' εξακολούθηση, θα συνεχίσει και θα κορυφώνει το τράβηγμα όταν δεν υπακούτε. Ο μόνος τρόπος να το αντιστρέψετε είναι να του μάθετε ότι το τράβηγμα πλέον δεν λειτουργεί.

Βλέπω πολλούς δεσπότες που επιλέγουν σαν εύκολη λυση να βάλουν πνίχτη στον σκύλο τους. Ο πνίχτης είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται στην κλασική μέθοδο εκπαίδευσης κι όχι το μαγικό κουμπί που σας είπαν ότι θα κάνει τον σκύλο να μην τραβάει. Απο μόνος του δεν θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, ο σκύλος θα συνεχίσει να τραβάει και με τον καιρό θα αποκτά μεγαλύτερη αντοχή στην ασφυξία που του προκαλεί. Για να έχει αποτέλεσμα ο πνίχτης, πρέπει να ξέρετε να τον χρησιμοποιείτε. Η λογίκη στην οποία στηρίζεται, είναι ότι το σκυλί μαθαίνει πως το τράβηγμα έχει συνέπεια κι αυτή είναι οξεία, έντονη και στιγμιαία. Δεν υπάρχει καμία ουσία να τον τραβολογάτε και ο σκύλος να πνίγεται σε όλη την βόλτα. Οι αρνητικές του επιπτώσεις έχουν πολυσυζητηθεί, παρόλα αυτά το βλέπω ακόμα και σε κουτάβια. Μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην τραχεία και σε περιπτώσεις επιθετικότητας ή φοβίας υπάρχει περιπτώση να περάσουν λάθος μηνύματα στον σκύλο και το πρόβλημα να επιδεινωθεί.

 
Το τράβηγμα του λουριού είναι από τα πιο δύσκολα επιλύσιμα προβλήματα κι αυτό γιατί οι δεσπότες δεν δείχνουν αρκετή υπομονή κι επιμονή. Ενώ το τράβηγμα καλλιεργείται καιρό, θέλουν η λύση να είναι άμεση. Εν μέρη το κατανοώ, αλλά μήπως είναι λίγο άδικο;

Ένας τρόπος είναι να οπλιστείτε με υπομονή και να αγοράσετε ένα καινούριο λουρί που να το αισθάνεται διαφορετικά ο σκύλος. Αυτό το λουρί θα το χρησιμοποιείτε όταν θα έχετε χρόνο να ασχοληθείτε σωστά κι όχι όταν θα είστε έτοιμοι να ενδώσετε στο τράβηγμα. Μόνο έτσι θα μάθει ο σκύλος ότι αυτή η νέα αίσθηση σημαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήξερε μέχρι σήμερα.

Αρχικά μέσα στο σπίτι, αλλάζετε συνεχώς κατευθύνσεις και όταν ακολουθεί επιβραβεύετε. Χρησιμοποιείτε ένα ήχο ή μια λέξη ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητο, θα σας χρησιμεύσει όταν θα έχετε αντιπερισπασμούς. Όταν θα ακολουθεί χωρίς να τεντώνει καθόλου το λουρί, ξεκινήστε έξω.

Προσέξτε πως θα είναι η έξοδο σας από την πόρτα. Θα πρέπει να βγει με ηρεμία και χαλαρό λουρί. Αν εκτοξεύεται, δοκιμάστε να μπείτε και να βγείτε όσες φορές χρειάζεται μέχρι να βαρεθεί και να χάσει το ενδιαφέρον του.

Αρχικά οι βόλτες σας με αυτό το λουρί θα πρέπει να είναι κοντινές και βαρετές, ότι πρέπει δηλαδή για να πετύχει ο σκύλος και να τον επιβραβεύσετε. Όταν θα μπορείτε να κάνετε το τετράγωνο του σπιτιού σας κρατώντας ένα ποτήρι νερό και χωρίς να ρίξετε ούτε μία σταγόνα, θα μπορείτε να βγείτε και πιο μεγάλες βόλτες με το νέο σας λουρί.

Μην ανεβάζετε ψηλά τον πήχη.
Αρχικά περπατήστε στην μέση του δρόμου αν είναι ανάγκη, εκεί δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον να μυρίσει, θα έχει τον νου του σε εσάς. Χρησιμοποιείτε τον ήχο ή την εντολή για να τον βοηθάτε. Αν ο σκύλος είναι νευρικός και μοιάζει με γιο-γιο, μην κάνετε συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, προτιμήστε να παγώνετε ή να ζητάτε ένα ''κάτσε'' για λίγα δευτερόλεπτα.

Αν ο σκύλος φεύγει αμέσως αφού πάρει την λιχουδιά, μπορείτε να του δώσετε απανωτά δύο ή τρεις λιχουδιές, οπότε μετά θα περιμένει να δει αν θα ακολουθήσει κι άλλη, ή απλά μπορείτε να καθυστερήσετε την λιχουδιά. Αν είστε προβλέψιμοι, ο σκύλος θα απομακρύνεται για να τον καλείτε δίπλα σας και να επιβραβεύεται. Έτσι μαθαίνει να φεύγει και να επανέρχεται κι όχι να περπατάει με χαλαρό λουρί.

Να χρησιμοποιείτε τους αντιπερισπασμούς υπέρ σας. Για παράδειγμα θέλει να μυρίσει και τεντώνει το λουρί; Μένετε ακίνητοι, χωρίς να ταλαντεύεστε (εν ανάγκη δέστε τον σε ένα δέντρο). Όταν δει ότι δεν δουλεύει αυτός ο τρόπος θα γυρίσει να σας κοιτάξει με απορία, καλέστε τον, ζητήστε του να κάτσει και μετά αφήστε τον να μυρίσει.

Προσέξτε τον ρυθμό που περπατάτε, αν ο σκύλος είναι πολύ νευρικός περπατήστε πιο αργά.

Αν δεν ανταποκρίνεται εξετάστε το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιείτε αρκετά καλή ανταμοιβή ή έχετε προσχωρήσει πολύ γρήγορα στο επόμενο στάδιο.

Μην ''δουλεύετε'' τον σκύλο αν νιώθετε εκνευρισμό.

Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο και κινδυνεύετε να πέσετε από το τράβηγμα, αγοράστε κάποιο βοηθητικό λουρί όπως σαμαράκι που δένει μπροστά ή ασκεί πίεση στις μασχάλες μέχρι να τον εκπαιδεύσετε. Το χάλτι είναι ένα πολύ καλό βοήθημα αλλά θα πρέπει να σας δείξει κάποιος να το χρησιμοποιείτε σωστά κι απαιτεί σταδιακή προσαρμογή.

Το ζητούμενο δεν είναι να περπατάει ο σκύλος δίπλα σας με το ακρώμιο κολλημένο στο πόδι σας κτλ. αλλά να μπορείτε να απολαύσετε και οι δύο τους καθημερινούς σας περιπάτους. 




Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training



1 σχόλιο:

  1. ο σκυλος μου τραβαει,και πολλες φορες οταν δεν θελει να γυρισει σπιτι προσπαθει να βγει απ το σαμαρακι,2 φορες τα εχει καταφερει,φοβαμαι πολυ,τι να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld