Πόσο μεγάλο θα γίνει το κουτάβι μου;


Το πιο συχνό ερώτημα που αφορά τα κουτάβια. Όσον αφορά τα καθαρόαιμα, ο υπολογισμός είναι εύκολος, αφού γνωρίζουμε εξ αρχής ότι με ένα κουτάβι Yorkshire Terrier δε θα καταλήξουμε με έναν ενήλικα σκύλο βάρους 30 κιλών. 


Ο υπολογισμός του βάρους των υβριδίων διασταυρώσεων είναι λίγο πιο δύσκολος. Για μία απλή διασταύρωση π.χ. Λαμπραντόρ με Μπιγκλ, γνωρίζουμε ότι το κουτάβι ως ενήλικας δε θα ζυγίζει περισσότερο από ένα Λαμπραντόρ και όχι λιγότερο από ένα Μπιγκλ. Όταν η διασταύρωση είναι περισσότερο πολύπλοκη, πρέπει να καταταχθεί το κουτάβι με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας σε μικρόσωμο, μεσαίου μεγέθους, μεγαλόσωμο ή γιγαντόσωμο. 


Βήμα 1ο
Μάθετε το βάρος της μητέρας και του πατέρα του καθαρόαιμου κουταβιού σας. Τα θηλυκά κουτάβια θα αποκτήσουν περίπου το ίδιο βάρος με τη μητέρα τους και τα αρσενικά κουτάβια περίπου το ίδιο βάρος με τον πατέρας τους.


Βήμα 2ο
Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν το κουτάβι σας είναι μικρόσωμο, μεσαίο, μεγαλόσωμο ή γιγαντόσωμο. Τα μικρόσωμα δεν υπερβαίνουν τα 10 κιλά, τα μεσαία τα 25 κιλά, τα μεγαλόσωμα τα 35 - 40 κιλά και τα γιγαντόσωμα είναι άνω των 40 κιλών.


Βήμα 3ο

Για τα μικρόσωμα κουτάβια: ζυγίστε το βάρος του κουταβιού στην ηλικία των έξι εβδομάδων και διπλασιάστε το. Το σύνολο που προκύπτει, διπλασιάστε το ξανά. Έτσι θα βρείτε το τελικό βάρος του ενήλικου σκύλου. Π.χ. το κουτάβι ζυγίζει 1,5 κιλό στην ηλικία των έξι εβδομάδων, το διπλασιάζουμε και το αποτέλεσμα είναι τρία κιλά, το διπλασιάζουμε ξανά και το τελικό βάρος είναι έξι κιλά.


Βήμα 4ο
Ζυγίστε το μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους κουτάβι στην ηλικία των 14 εβδομάδων. Διπλασιάστε το βάρος. Διαιρέστε το βάρος διά του 2 και προσθέστε το αποτέλεσμα στο διπλασιασμένο βάρος. Π.χ. αν το κουτάβι σας ζυγίζει στην ηλικία των 14 εβδομάδων 10 κιλά, τότε διπλασιάζουμε (20) και διαιρούμε με το 2 (5). Το τελικό βάρος είναι 20 + 5 = 25 κιλά.


Βήμα 5ο
Ζυγίστε το γιγαντόσωμο κουτάβι σας στην ηλικία των έξι μηνών και διπλασιάστε το. Π.χ. αν το κουτάβι ζυγίζει στην ηλικία των έξι μηνών 22 κιλά, τότε το τελικό βάρος του θα είναι 44 κιλά.



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld