Top 10 σκύλοι για παιδιά


Μετά από πολύμηνες ενδοοικογενειακές πιέσεις υποχωρήσατε στο αίτημα «Μανούλα να πάρουμε σκυλάκι;»
Αλλά κυκλοφορούν περισσότερες από 400 διαφορετικές φυλές σκύλων, η μια καλύτερη από την άλλη, καθώς και μπόλικα ημίαιμα ζώα που βρίσκονται εκεί έξω απροστάτευτα και που μπορούν εξίσου επιτυχώς να καλύψουν τις ανάγκες σας.

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ
Πρώτο με απόσταση! Γνωστό για την εξαιρετική του ιδιοσυγκρασία είναι οπλισμένο με ανεξάντλητη υπομονή και αντέχει στην παιδική κακομεταχείριση (φροντίστε πάντως να μην την ενθαρρύνετε). Αθλητικό, παιχνιδιάρικο, βολικό, ευπροσάρμοστο, έξυπνο, ευγενικό, επιθυμεί να ευχαριστεί και τα πάει θαυμάσια και με άλλα ζώα. Για να μη βαριέται χρειάζεται μπόλικη ενασχόληση, παιχνίδι, μεγάλες βόλτες και καλή παρέα.

Πώς θα διαλέξετε τον ιδανικότερο σύντροφο για το παιδί σας;
Σίγουρα η επιλογή των δέκα φιλικότερων φυλών για παιδιά (και εννοούμε ΟΛΑ τα παιδιά και όχι μόνο της οικογένειας) είναι υποκειμενική υπόθεση, αφού όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Μελετήσαμε 10 διαφορετικές πηγές για να καταλήξουμε στις 10 επικρατέστερες προτάσεις, καθώς και σε κάποιες επιπρόσθετες καλές επιλογές. Και μην ξεχνάτε πως όσο πιο φιλικός είναι ένας σκύλος τόσο περισσότερο έχει ανάγκη την παρέα σας.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΤΡΙΒΕΡ
Έχει πολλές ομοιότητες με το Λαμπραντόρ και σε όψη (πολλοί τα μπερδεύουν, παρότι το Γκόλντεν είναι μακρύτριχο) αλλά και σε προσωπικότητα. Επίσης, μαλακού χαρακτήρα είναι ευγενικό, λατρεύει την ανθρώπινη παρουσία και το νερό και τα πάει θαυμάσια με άλλα κατοικίδια. Ιδιαίτερα έξυπνο, είναι ιδανικό για εφήβους που βαριούνται εύκολα, αφού ποτέ δε θα πάψει να τους εκπλήσσει με τα κόλπα του. Μην ξεχάσετε να αναθέσετε στο παιδί σας το τακτικό του βούρτσισμα (για να μην πνιγείτε στην τρίχα)!

ΜΠΑΣΕ ΧΑΟΥΝΤ
Το κοντοπόδαρο «λουκάνικο» με τα αυτιά που τρίβονται στο πάτωμα έχει να επιδείξει καλή διαγωγή αλλά είναι γνωστό για το πείσμα του. Αρκετά βαρύ για το ύψος του (ξεπερνά τα 20 κιλά!) είναι τεμπέλικο, ευγενικό, με μαλακούς τρόπους και ιδιαίτερα γλυκιά φύση. Εξαιρετικό με τα παιδιά όλων των ηλικιών, λατρεύει να του δίνουμε προσοχή. Για λιγότερο δραστήριους και για οικογένειες με χιούμορ.

ΜΠΙΓΚΛ
Άλλο ένα κυνηγόσκυλο, που παρά το… υπόκωφο γάβγισμά του δεν είναι επιθετικό σκυλί. Πάντως ο ήχος αυτός μπορεί άνετα να αποτρέψει τους… παρείσακτους. Ιδιαίτερα φιλικό, σιχαίνεται τη μοναξιά. Κατάλληλο για μικρότερα παιδιά λόγω του μεγέθους του θα χρειαστεί μπόλικη εκτόνωση (μη σας ξεγελάει το μικρό του μέγεθος).
ΚΑΝΙΣ (ΠΟΥΝΤΛ)
Έξυπνο, φιλικό, δε χάνει τρίχα, έρχεται σε τρία μεγέθη (ανάλογα με τα γούστα σας) και διψάει για ανθρώπινη παρέα. Ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο, είναι ευτυχισμένο όταν μπορεί να τρέχει και να εκτονώνεται. Μόνο θυμηθείτε: δεν είναι Κανίς όλα τα ζώα με σγουρή τρίχα και η μίξη Κανις - Γκριφόν δεν εγγυάται ανεκτικότητα απέναντι στα παιδιά. Απευθυνθείτε στους εκτροφείς.

ΠΟΜΕΡΑΝΙΑΝ
Το πιο μικρόσωμο Σπίτς, μόλις 2 κιλά, είναι εξωστρεφές και πανέξυπνο, με μπόλικη αντοχή (για το μπόι του) καθώς και ενέργεια. Παρά το μικρό του μέγεθος, η παρουσία του στο σπίτι γίνεται αρκετά αισθητή αφού του αρέσει να ακούγεται (γαβγίζει).

ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ)
Τρυφερό, γλυκό ζώο βολικού μεγέθους (μικρότερο από το Αγγλικό) είναι γενικά υπάκουο και χαίρεται την παρέα των παιδιών. Το μακρύ του τρίχωμα χρειάζεται μπόλικη περιποίηση, κάτι που σίγουρα θα διασκεδάσει και θα κρατήσει απασχολημένη την κόρη σας για αρκετή ώρα! Επίσης κατάλληλο για παιδιά είναι το Αγγλικό κόκερ, αρκεί να έρχεται από «καλό σπίτι» - λόγω της μεγάλης του ζήτησης, η εκτροφή του γίνεται συχνά μαζικά με επιπτώσεις στην ποιότητα και στη συμπεριφορά.

ΚΟΛΕΪ
Μιλάμε για το Τραχύ Κόλεϊ τύπου «Λάσι» και όχι για το ακούραστο Μπόρντερ Κόλεϊ ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων (σε χώρο και εκτόνωση). Εκφραστικό, παιχνιδιάρικο, είναι λιγότερο «δαγκωνιάρικο» και δραστήριο από τα άλλα Κόλεϊ (το ένστικτο της καθοδήγησης των προβάτων δαγκώνοντας  στα πόδια - έτσι δουλεύουν - ίσως δημιουργήσει προβλήματα).
 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ
Βρίσκεται εκεί έξω και περιμένει υπομονετικά να τον ανακαλύψετε. Είναι έτοιμος, ψημένος από τη ζωή  και τέλεια κοινωνικοποιημένος. Προτιμήστε ζώα που έχουν ενηλικιωθεί για να μπορέσετε να αξιολογήσετε καλύτερα τον ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα του και τα επίπεδα της ανεκτικότητάς του με τα δικά σας παιδιά. Πάρτε τον σπίτι δοκιμαστικά. Επιβίωσε εκεί έξω, θα τα καταφέρει και κοντά σας!

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ
Σίγουρα υπάρχουν ευκολότερα ζώα για οικογένειες αφού, όπως κάθε σκύλος προστασίας, χωρίς συστηματική κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση θα σας βάλει σε μπελάδες.  Παρότι δε θα έπρεπε να βρίσκεται στη δεκάδα, αν θέλετε να συνδυάσετε με προστασία, αποτελεί μια καλή επιλογή για μεγαλύτερα, δραστήρια παιδιά. Γνωστό για την αφοσίωσή του και για τις ικανότητες φύλαξης, προστατευτικό από τη φύση του, είναι αρκετά ανεκτικό στα παιδικά βασανιστήρια. Για τους ίδιους λόγους προσέξτε ιδιαίτερα όταν καλείτε παιδιά φίλων. Προαπαίτηση αποτελεί η δική σας εμπειρία με σκύλους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση της ζωής σας. Αν επιμένετε, προτιμήστε θηλυκό.

Προσέχετε για να… έχετε!
Καμία φυλή δεν είναι απολύτως ασφαλής. Μην επαναπαύεστε σε στερεότυπα σχόλια. Κάθε ζώο αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα και αυτή επηρεάζεται από τα βιώματά του.
-Η κοινωνικοποίηση από νωρίς και η αποφυγή δυσάρεστων εμπειριών για το σκύλο εξασφαλίζει ένα απροβλημάτιστο μέλλον.-Αποφύγετε την πεπατημένη του μικρόσωμου σκύλου. Πολλά μικρά ζώα τείνουν να είναι νευρικά και «δαγκωνιάρικα» σε αντίθεση με πολλές γιγαντιαίες φυλές (όχι όλες!) ήρεμες και ανεκτικές, παρά το τεράστιο μέγεθος.
-Πάντα επιβλέπετε. Πρόκειται για το χρυσό κανόνα που ισχύει με τα παιδιά και κάθε τύπο ζώου - για την καλή υγεία και των δύο.
-Πριν επιλέξετε, μελετείστε τα παιδιά σας. Ένα ενεργητικό, ανθεκτικό, αθλητικό σκυλί όπως το Γερμανικό κοντότριχο Πόιντερ είναι ιδανικός σύντροφος για ένα δραστήριο έφηβο, ενώ το υπέροχο Μπασέ θα ταίριαζε καλύτερα σε ένα ντροπαλό βιβλιοφάγο!
-Το ότι το ζώο είναι φιλικό με το παιδί σας δε σημαίνει, ότι ταιριάζει και με εσάς! Σιγουρευτείτε πως το ταμπεραμέντο και οι ανάγκες του είναι συμβατά και με τη δική σας παρουσία.
-Επιλέξτε ζώο από έναν καλό εκτροφέα, σπιτική γέννα ή φιλοζωικό σωματείο και αποφύγετε κουτάβια που έχουν απομακρυνθεί από τη μητέρα τους σε ηλικίες μικρότερες των 2 μηνών. Είναι σημαντικό το ζώο να είναι ήδη καλά κοινωνικοποιημένο. Αν δείτε τους γονείς θα ξέρετε καλύτερα τι να περιμένετε, από θέματα συμπεριφοράς.
-Αν δεν είστε σίγουροι, προτιμήστε λιγότερο δραστήρια και πιο μικρόσωμα ζώα.
-Κάποιες φυλές δεν αντέχουν τα μικρά παιδιά (ψυχολογικά ή κυριολεκτικά). Θα χρειαστεί να είστε ΠΟΛΥ προσεκτικοί επιλέγοντας: Σαρ Πέι, Αφγάν, Ακίτα, Τσόου Τσόου, Ντάτσχουντ, Δαλματίας, Μεγάλος Δανός, Χάσκι Σιβηρίας, Λάσα Άπσο, οποιοδήποτε μικρόσωμο τεριέ (όπως Γιορκσάιρ, Φοξ Τεριέ, Τζακ Ράσελ - με εξαίρεση το Καίρν Τεριέ), αρκετές φυλές μινιατούρα (ιδιαίτερα το Τσιουάουα) και τα προστατευτικά τσοπανόσκυλα.
-Και μην ξεχνάτε: όσο φιλικότερο είναι ένα σκυλί τόσο περισσότερο λατρεύει την παρέα. Μην του στερείτε αυτό που τόσο έχει ανάγκη - την παρουσία σας!

Εξαιρετικές με παιδιά είναι και άλλες φυλές, πιο σπάνιες (για τη χώρα μας) όπως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Ριτρίβερ (και ιδιαίτερα το Λειότριχο), το Σπρίνγκερ Σπάνιελ και το Επανιέλ, το Πόιντερ, το Βίσλα, το μεγαλόσωμο Νέας Γης, τα σχετικά μικρόσωμα: Μπισόν Φριζέ, Κινγκ Τσαρλς, Παγκ, Σι Τσού, Γαλλικό (αλλά και Αγγλικό) Μπουλντόγκ, Σταφορντσάιρ Μπούλ Τεριέ και για πιο έμπειρους το Μπόξερ, ο Μολοσσός και το Σνάουτσερ, που έρχεται σε τρία μεγέθη, για διαφορετικές ανάγκες και γούστα.

interpet.gr

13 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld