Το σύνδρομο των μικρών σκύλων



Ξέρετε κάποιον που σας έχει πει ότι προτιμά τα μεγαλύτερα σκυλιά επειδή τα μικρά σκυλιά είναι φωνακλάδικα και δαγκώνουν συνέχεια; Ένα πράγμα που όλοι θα συμφωνούσαμε επάνω, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών σκυλιών τείνει να έχει έναν διαφορετικό τύπο ταπεραμέντου από τα μεσαία και μεγάλα σκυλιά.

Τα μικρά σκυλιά έχουν κερδίσει τη φήμη του να είναι ευέξαπτα, φωνακλάδικα, ζηλιάρικα, υπέρ-προστατευτικά, προσεκτικά με ξένους και όχι τόσο καλή συντροφιά για μικρά παιδιά. Παρόμοιοι μύθοι είναι ότι τα πίτμπουλ είναι όλα κακοήθη σκυλιά πάλης των οποίων τα σαγόνια τους κλειδώνουν πάνω στο θήραμα και δεν θα το παρατήσουν μέχρι να είναι νεκρό.

Ένας λόγος που τα μικρά σκυλιά τείνουν να ενεργούν διαφορετικά από τα μεγάλα σκυλιά είναι ο τρόπος που εμείς σαν άνθρωποι φερόμαστε σε αυτά λες και είναι παιδιά μας (λόγο μεγέθους) και νιώθουμε την ανάγκη ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να τα προστατεύσουμε από οτιδήποτε, έτσι προκαλώντας πολλά προβλήματα στο σκυλί.

Έχετε παρατηρήσει ότι πολλές συμπεριφορές εμείς οι άνθρωποι δεν τις επιτρέπουμε στα μεγάλα σκυλιά ενώ στα μικρά σκυλιά τις βρίσκουμε χαριτωμένες;

Παραδείγματος χάριν:

Πήδημα/Άλμα

Αν ένας 40-50 κιλών Γερμανικός Ποιμενικός αρχίσει να χοροπηδάει πάνω σε έναν άνθρωπο, ο καθένας μας συμφωνεί ότι αυτή η συμπεριφορά πρέπει να διορθωθεί. Ο καθένας βλέπει αυτό ως πρόβλημα και οι ιδιοκτήτες θα επιδιώξουν την βοήθεια από έναν εκπαιδευτή, ή/και θα διάβαζαν επάνω σε αυτό το θέμα στο διαδίκτυο για να διορθώσουν τη συμπεριφορά αυτή. Στην χειρότερη περίπτωση, το σκυλί θα κλειδωνόταν σε ένα χωριστό δωμάτιο όταν έφθασαν οι φιλοξενούμενοι για να προστατεύσουν τους φιλοξενούμενους. Τώρα, φανταστείτε ένα 1-2 κιλών Μινι-Πίντσερ να χοροπηδάει πάνω σε ένα άνθρωπο. Κοιτάει κάτω ο άνθρωπος και το βρίσκει αξιολάτρευτο. Δεν τον ενοχλεί και τόσο και του αρέσει το ενδιαφέρον που δείχνει το σκυλί προς αυτόν/η. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά; Το πήδημα/άλμα έχει μια διαφορετική έννοια σε ένα σκυλί από ότι σε έναν άνθρωπο. Είναι θέμα κυριαρχίας και έλλειψης σεβασμού. Για ένα σκυλί, το να σας δίνει τον χώρος σας είναι ένα σημάδι του σεβασμού και όταν επιτρέπετε στο μικρό σκυλί σας να πηδάει πάνω σε έναν άνθρωπο εσείς τους επιτρέπετε να μην σέβεται τους ανθρώπους. Τους επιτρέπετε να επιδεικνύουν συμπεριφορά αρχηγίας.

Γρύλισμα

Αν ένας Γερμανικός Ποιμενικός ήταν να γρυλίσει σε έναν επισκέπτη σας θα γνωρίζατε ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Αλλά, για ένα μικρόσωμο Τσιουάουα, όταν γρυλίσει το μόνο που λένε οι άνθρωποι είναι «έ, σκυλί είναι αυτά κάνει, σωστά?» ΛΑΘΟΣ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο μυαλό ενός Γερμανικού Ποιμενικού από ενός Τσιουάουα όταν γρυλίζουν και οι 2 το κάνουν για τον ίδιο λόγο. Απλά εμείς οι άνθρωποι επιτρέπουμε ακόμη μία κακή συμπεριφορά στα μικρόσωμα σκυλιά μας.

Άλλα σκυλιά

Αν το μικρό σας 5κιλών Westie αποφασίσει να γαυγίσει σε ένα άλλο σκυλί ενώ περπατάτε στον δρόμο ή ενώ περνάει κάποιος από το σπίτι σας φαίνεται αξιολάτρευτο γιατί βλέπετε το μικρό σας σκυλάκι να το παίζει μεγάλος και τρανός. Αλλά, αν το 40-50 κιλών Ακίτα σας το έκανε αυτό το πιθανότερο θα ήταν να του φωνάζατε να σταματήσει και να το βάζατε στην θέση του. Το θέμα είναι ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέπουμε στα σκυλιά μας να επιδεικνύουν κυριαρχικές τάσεις. Είτε το σκυλί είναι ένα μικρόσωμης ράτσας είτε μεγαλόσωμης ράτσας ο αρχηγός της αγέλης (ο άνθρωπος) θα πρέπει να λέει στο σκυλί «ΟΧΙ» και να συνεχίσει μέχρι να επιτύχει το θεμιτό αποτέλεσμα και το σκυλί καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν επιτρέπετε. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι, τα σκυλιά δεν σκέφτονται ότι είναι μικρά ή μεγάλα σε μέγεθος. Ζούνε στην στιγμή και είναι αυτό που είναι και αντιδρούνε στην στιγμή εκείνη. Για τα σκυλιά το μέγεθος δεν σημαίνει τίποτα.

Χώρος

Αν τρώτε το βραδινό σας ή δουλεύετε στον υπολογιστή σας και το 50κιλων Μπόξερ σας έρθει τρέχοντας πάνω σας το σίγουρο είναι ότι θα διορθώσετε την συμπεριφορά αυτή, θα πείτε ΟΧΙ και θα βάλετε το σκυλί να κατέβει από πάνω σας. Αλλά αν αυτό το κάνει ένα 2κιλών Μαλτέζ θα το θεωρήσετε αξιολάτρευτο, ότι σας αγαπάει και θέλει να είναι μαζί σας. Να λοιπόν πάλι το θέμα του «χώρου». Μόνο οι αρχηγοί μιας αγέλης αποφασίζουν πότε και πώς να κάνουν κάτι. Ο αρχηγός αξίζει να είναι ποιο ψηλά από όλους τους άλλους. Δεν είναι κακό το σκυλάκι σας να είναι πάνω σας ή μαζί σας στον καναπέ, αλλά ΜΟΝΟ όταν εσείς το έχετε προσκαλέσει εκεί και όχι γιατί πήρε την πρωτοβουλία μόνο του.

Διεκδικώντας έναν άνθρωπο

Πολλές φορές έχουμε δει ένα σκυλί μικρόσωμης ράτσας να έρχεται να πηδάει πάνω στου αφεντικού του την αγκαλιά και μετά να γρυλίζει σε οποιονδήποτε πλησιάσει. Ο ιδιοκτήτης συνήθως το βλέπει αυτό και το βρίσκει υπέροχο γιατί νομίζει ότι το σκυλί τον αγαπάει τόσο πολύ που τον προστατεύει. Στην πραγματικότητα το σκυλί «διεκδικεί κάτι που είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥ». Αφήνοντας έτσι ένα σκυλί να θεωρεί τον εαυτό του αρχηγό της αγέλης. Για φανταστείτε το ίδιο σενάριο με ένα Ντόπερμαν στην αγκαλιά σας; Θα σας άρεσε το θέαμα αυτό και θα το βρίσκατε εξίσου αξιολάτρευτο; Μην ξεχνάμε ότι ασχέτως το μέγεθος του σκυλιού και την ράτσα έχουν το ίδιο μυαλό και η συμπεριφορά του ενός είναι ίδια και με του άλλου απλά εμείς τα ξεχωρίζουμε λόγο του μεγέθους και δεν θα έπρεπε.

Να γνωρίζετε ότι όταν ένα σκυλί θέλει να διεκδικήσει έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο ο σωστός τρόπος για να κόψετε αυτή τη συμπεριφορά δεν είναι να μετακινήσετε εσείς το σκυλί να κατέβει από πάνω σας ή να βγάλετε εσείς το παιχνίδι που διεκδικεί από το στόμα του με τα χέρια σας. Πρέπει με τον τόνο την φωνή σας και την γλώσσα του σώματος σας να δώσετε στο σκυλί να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό, ότι θα πρέπει να μετακινηθεί μόνο του από πάνω σας γιατί δεν του ανήκετε και ότι πρέπει να αφήνει το παιχνίδι γιατί δεν του ανήκει. Ο αρχηγός της αγέλης σε μια σκυλίσια αγέλη δεν παρακαλεί ή αναγκάζει τους ακόλουθους να αφήσουν κάτι, απλά πάει πάνω από αυτό που θέλει και το διεκδικεί με τον τρόπο του και ο ακόλουθος το αφήνει και φεύγει.

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να γράψω πολλά ακόμα γνωστά προβλήματα, η λίστα είναι πολύ μεγάλη και δείχνει και άλλα παραδείγματα σαν τα παραπάνω. Αλλά το γενικό θέμα είναι το εξής, τα μικρόσωμα σκυλιά δεν διαφέρουν καθόλου από τα μεγαλόσωμα. Αυτό που τα κάνει διαφορετικά στην συμπεριφορά τους είναι ο διαφορετικός τρόπος που εμείς οι άνθρωποι τους συμπεριφερόμαστε. Τα παραχαϊδεύουμε, τα υπέρ-προστατεύουμε και τους συμπεριφερόμαστε σαν μικρά παιδιά. Πράγματα που δεν επιτρέπουμε καθόλου σε μεγαλόσωμα σκυλιά να κάνουν για να μην μας «πάρουν τον αέρα», είναι πράγματα που δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε ούτε στα μικρόσωμα σκυλιά.

dogworld.forumgreek.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld