Αν έχετε ζώο και είστε αναποφάσιστοι για την στείρωσή του σκεφτείτε τα εξής:
Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες αδέσποτα ζωάκια έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση. Για τον εξής απλό λόγο: λόγω ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου και της φιλοζωίας στην Ελλάδα (αλλά και σε όλο τον Δυτικό Κόσμο) τα σκυλάκια και γατάκια αυξάνονται. Ο τρόπος ελέγχου του αριθμού τους που υπερίσχυε ως τώρα ήταν η δηλητηρίασή τους. Σε αυτό δεν είναι μόνο υπαίτιος αυτός που ρίχνει το δηλητήριο αλλά και ο περιστασιακός φιλόζωος που μόλις μεγαλώσει το ζώο του η τον ενοχλήσει σε κάτι το εγκαταλείπει και από την άλλη δεν το στειρώνει με αποτέλεσμα να γεννάει συνέχεια και να μην μπορούν να υιοθετηθούν τα κουταβάκια λόγω του τεράστιου πληθυσμού τους.
Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ένα ζευγάρι σκυλιών σε 7 χρόνια τεκνοποιούν 67.000 σκυλάκια και ένα ζευγάρι γάτες σε 7 χρόνια γεννάνε 420.000 γατάκια. O μόνος πολιτισμένος τρόπος να ελέγξουμε και κατά επέκταση να μειώσουμε (ώσπου να εξαφανίσουμε) το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι η στείρωση του ζώου μας.
Αν λοιπόν έχετε ζώο και είστε αναποφάσιστοι για την στείρωσή του σκεφτείτε τα εξής:
1. Η στείρωση των θηλυκών ζώων γίνεται με ολική νάρκωση και αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών. Για έναν κτηνίατρο είναι εγχείρηση ρουτίνας που διαρκεί περίπου μία ώρα. Κοστίζει 80 - 100 ευρώ περίπου ανάλογα τις τιμές του κτηνίατρου. Το ίδιο θα κοστίζει και η διατροφή ενός εγκύου ζώου καθώς και το μεγάλωμα των μικρών 2-3 φορές ετησίως. Το ζώο επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι. Οι επιπλοκές μιας στείρωσης είναι πολύ μικρότερες ποσοστιαία από αυτές της γέννας.
2. Με την στείρωση τα ζώα ηρεμούν. Γίνονται υπάκουα, δεν υποφέρουν για ζευγάρωμα κατά την διάρκεια του οίστρου, δεν επιμένουν να βρουν ταίρι. Τα αρσενικά δεν γίνονται επιθετικά, δεν φεύγουν από το σπίτι, δεν δημιουργούν αγέλη και προστατεύονται έτσι από την δηλητηρίαση, εξαφάνιση, αυτοκινητιστικά.
3. Με την στείρωση του ζώου αποφεύγονται οι μολυσματικές νόσοι οι οποίες μεταδίδονται από ζώο σε ζώο κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος.
4. Η στείρωση προσφέρει στο ζώο 2 χρόνια ζωής μέσο όρο γιατί στα μεν θηλυκά δεν κινδυνεύει πια από καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών και στα αρσενικά εξαφανίζεται ο κίνδυνος καρκίνου προστάτη και όρχεων.
5. Δεν είναι απαραίτητο να γεννήσει το θηλυκό ζώο όπως λανθασμένα συμβουλεύουν κάποιοι κτηνίατροι. Τα ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο οίστρο είναι πιο υγιή.
6. Η προσωπικότητα του ζώου δε αλλοιώνεται με την στείρωση και δεν είναι απαραίτητο να παχύνει.
7. Αν το σκυλάκι το γατάκι γεννήσει πρέπει να βρείτε οικογένειες να τα υιοθετήσουν.
8. Η ευθύνη σας δεν σταματάει με την υιοθεσία. Πολλοί που υιοθετούν ζώο το εγκαταλείπουν σε μικρό χρονικό διάστημα ή το αφήνουν να γεννάει.
9. Πρέπει να ξέρετε ότι δίνοντας ένα κουταβάκι ή γατάκι για υιοθεσία στερείτε την ζωή από τα ζωάκια που γεννήθηκαν στον δρόμο και ψάχνουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει.
10. Το ζώο δεν ζευγαρώνει από ευχαρίστηση αλλά μόνο για λόγους αναπαραγωγής. Στην αντίθετη περίπτωση θα ζευγάρωνε συνεχώς. Ο άνθρωπος έχει μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην αναπαράγει κάθε φορά που ζευγαρώνει. Το ζώο έχει μόνο την στείρωση.
Συμφωνω σιγουρα , ωστοσο σε καποια σημεια το θεωρω λιγο υπερβολικο.. Ουτε λιγο , ούτε πολύ νομιζω οτι θεωρειτε ιδανικο τα οικοσιτα ζωα να μην τεκνοποιουν καθολου.Εγω για κανενα λογο δεν θα απαγορευα στο ζωο μου (ιδιως θηλυκο) να γινει μητερα , εστω μια φορα.Εννοειται οτι εχω την ευθυνη για τα κουταβια , και οτι προσπαθω , οχι να τα 'ξεφορτωθω" δινοντας τα για υιοθεσία οπουδήποτε , αλλα προσπαθωντας να βρω ιδανικους "θετους γονεις" που θα νοιαζονται πραγματικα με ο,τι αυτο συνεπαγεται..
ΑπάντησηΔιαγραφή9.Πρέπει να ξέρετε ότι δίνοντας ένα κουταβάκι ή γατάκι για υιοθεσία στερείτε την ζωή από τα ζωάκια που γεννήθηκαν στον δρόμο και ψάχνουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει.
ΔιαγραφήH απαντηση στο σχολιο σας βρισκεται στο 9!
Eννοειται πως οφειλεται να απαγορευσετε στο ζωο σας να γινει μητερα! Γτ δν επιλεγει να γινει μητερα..ορμη εχει απλα!
Και αν νομιζετε οτι "ξερετε" και μπορειτε να βασιστειτε σε εναν ανθρωπο οτι θα φανει ανταξιος να εχει ζωο για τα 10-20 χρονια π οφειλει..προφανως δεν γνωριζετε πως δημιουργηθηκαν τα αδεσποτα!
Μόνο μια ερώτηση θέλω να κάνω εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠείτε μου εάν έχω δίκιο;
Η φύση τα έβαλε να γεννάνε και όχι εμείς οι άνθρωποι να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις και να γινόμαστε θεοί!
Έχω μια σκυλίτσα και ο λόγος που δεν την έχω κάνει στείρωση,είναι η άποψη μου για αυτό το θέμα!
Λυπαμαι για την αποψη σας για το θεμα! Ειμαι 21 χρονων φοιτητρια και πολυ ευαισθητοποιημενη! Αν ανοιξουμε τα ματια μας και δεν εθελοτυφλουμε.. ισως να παει κααααποια στιγμη η Ελλαδα μπροστα
ΔιαγραφήΕύη και I AM MACEDONIAN I AM GREEK, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω σε αυτά που γράφετε:
ΑπάντησηΔιαγραφή@Εύη: Η δημοσίευσή σου "πάσχει" από αυτό που λέμε "ανθρωπομορφισμός". Της σκυλίτσας, δεν της λείπει η μητρότητα, υπό την έννοια που μία γυναίκα θα πει "δεν κατάφερα να γίνω μάνα". Να σου υπενθυμίσω ότι και σε μία αγέλη λύκων (τα σκυλοπρωτοξάδελφα), δεν αναπαράγουν όλα, αλλά το αρχηγικό ζευγάρι. Από εκεί και πέρα, δεν αμφισβητώ το ενδιαφέρον σου, αλλά σκέψου, ότι για κάθε σκυλάκι που χαρίζεις εσύ, κάποιο άλλο που βρίσκεται σε καταφύγιο, πιθανώς να χάνει την ευκαιρία του για υιοθεσία. Δεν είναι κρίμα; Δεν θα ήταν καλύτερο να σώζαμε ένα αδέσποτο;
@I AM MACEDONIAN I AM GREEK: Χμμμ...η φύση; Για να το βάλουμε αυτό το θέμα στα κανονικά του πλαίσια...Η φύση τα έβαλε να γενάνε, όπως επίσης η φύση έβαλε και το θέμα της παιδικής θνησιμότητας (σε ανθρώπους και ζώα). Επίσης η φύση είχε τους ανθρώπους να πεθαίνουν στα 30 - 40 κατά μέσο όρο και να ζουν σε μικρές ομάδες και όχι σε θηριώδεις μεγαλουπόλεις. Το θέμα "φύση" εν ολίγοις, πρέπει να το θέσουμε στα όρια που η σύγχρονη ζωή επιβάλλει, εκτός αν πιστεύεις ότι θα πρέπει να γεμίσει η χώρα με αγέλες αδέσποτων σκύλων. Η τρίτη εναλλακτική, δυστυχώς είναι το "αφήνουμε τα ζώα να γεννάνε ανεξέλεγκτα και προχωρούμε σε μαζικές εκτελέσεις". Λυπάμαι, αλλά θα προτιμήσω τη στείρωση!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα στείρωσα τον αρσενικό σκύλο μου και πριν πάρω την απόφαση έψαξα, ρώτησα και συζήτησα με τον κτηνίατρο και με άλλους σκυλογονείς. Όλοι μου είπανε ότι θα είναι καλύτερα για το σκυλάκι μου(αυτό με ενδιέφερε μόνο). Κανείς ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν με ενημέρωσε όμως για το τι θα ακολουθήσει μετά την στείρωση και μιλάω για την επούλωση της πληγής. 2 εβδομάδες ο Όσκαρ μου έχανε πολύ αίμα(ειδικά τις 4 πρώτες μέρες), ανέβασε πυρετό και ταλαιπωρήθηκε. Έχουν περάσει 3 μήνες και πλέον όλα είναι μια χαρά. Πρέπει να ενημερώνονται οι σκυλογονείς/γατογονείς για το τι θα επακολουθήσει, να είναι προετοιμασμένοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με ψυχραιμία για αυτό το διάστημα, ώστε να κάνουν το καλύτερο για το ζωάκι τους! (Υ.Γ. Ναι είναι το 1ο μου κατοικίδιο και είναι ΠΡΩΗΝ αδέσποτο)
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο σου :) ! Εμενα ειναι θηλυκια και δεν ειχαμε καποια δυσκολια.. τα ραμματα ηταν απορροφουμενα..
ΔιαγραφήΘα ηθελα να ρωτησω το εξης : Εχω ενα αρσενικο ημιαιμο βισλα 3 χρονων, και ζει στην αυλη του σπιτιου .Το θεμα μου οτι γαυγιζει με οτι κινειται γυρω απο την αυλη , καλο μεν αλλα ενοχλητικο και λιγο . Προβατα , γατες , αλλοι σκυλοι ειδικα αρσενικοι γινεται το ελα να δεις ,ηρεμει και πειθαρχει οταν δεν υπαρχει "εχθρος" γυρω -γυρω" . Το ερωτημα μου ειναι , αν τον στειρώσω θα υπαρξει καμμια μεταβολη στην ολη συμπεριφπορα του ...θα ηρεμησει καπως η θα γινει τελειως μαλθακος πραγμα που δεν θελω ...Εχω ακουσει και διαβασει διαφορα .Ποια ειναι η δικη σας αποψη??
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ηρεμησει σε σχεση με το ενστικτο του της αναπαραγωγης. Δεν θα σταματησει να προστατευει το χωρο του, γαυγιζει οτι κινειται επειδη αυτον τον τροπο εχει να λεει εδω ζω εγω, εδω ειναι το σπιτι μου.
Διαγραφή