Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΑ ΖΩΑ- ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
O 7χρονος Γκίμπσον, είχε ύψος 1,07 μέτρα, ενώ όταν στεκόταν στα πίσω του πόδια έφτανε τα 2,16 μέτρα. Ο Γκίμπσον, Μεγάλος Δανέζικος μολοσσός, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες στις 31 Αυγούστου του 2004.
Η αφεντικίνα του Γκίμπσον, ονόματι Σάντι Χολ, από την Καλιφόρνια έμαθε ότι ο σκύλος της είχε καρκίνο τον Απρίλιο και αναγκάστηκε να δεχτεί να του ακρωτηριάσουν το δεξί του πόδι.
Ωστόσο, η ταλαιπωρία του Γκίμπσον δε σταμάτησε εκεί καθώς έπρεπε να υποβληθεί και σε χημιοθεραπείες. Την περασμένη εβδομάδα η Σάντι ανακάλυψε ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στα πνευμόνια και στη σπονδυλική στήλη του Γκίμπσον και πως ο καρκίνος δεν επιδεχόταν θεραπεία......(Δημοσίευμα από τη city press).
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Καρκίνος είναι μια ανάπτυξη κύτταρων
μη φυσιολογική ( ανώμαλη), με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος.
Η ανώμαλη αυτή λειτουργία δεν πρέπει να συγχέεται ούτε με την αναγέννηση των ιστών που συμβαίνει όταν αφαιρείται ιστός και ο οργανισμός φτιάχνει εκ νέου τον ίδιο ιστό, αλλά ούτε με την υπερπλασία που συμβαίνει σε ανάγκη του οργανισμού να αναπτύσσει φυσιολογικούς ιστούς.
Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, τα οποία νοσήματα έχουν την αιτία τους σε επίπεδο κυττάρων.
Ο όρος καρκίνος αναφέρεται σε μια ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού που την χαρακτηρίζει η υπερβολή καθώς και η έλλειψη προγραμματισμού.
Οργανικά, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων. Η προέλευση της λέξης Καρκίνος, αποδίδεται στον Ιπποκράτη, «πατέρα της ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρο «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.
Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχές των γονιδίων, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο, την διαίρεση και τον θάνατο των κυττάρων.</span> Ο τρόπος με τον οποίο ένα κύτταρο μετασχηματίζεται σε καρκινικό, ακόμα και σήμερα, με τη μεγάλη εξέληξη στο χώρο της ιατρικής, δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί
ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Σήμερα σχεδόν το μεγαλύτερο πασοστό από τους διαγνωσθέντες καρκίνους στα ζώα θεραπεύεται.
Για πολλές μάλιστα περιπτώσεις μιλάμε για οριστική θεραπεία.
Οι τρεις βασικές μέθοδοι που υπάρχουν στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η χειρουργική επέμβαση, οι ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία.
Πιο πρόσφατες μέθοδοι είναι η βιολογική θεραπεία και η ορμονοθεραπεία.
Στα ζώα αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο κυρώς με τη χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Η χημειοθεραπεία είναι στην ουσία ένας είδος θεραπείας κατά του καρκίνου, (αντικαρκινική θεραπεία), η οποία γίνεται με φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.
Χημειοθεραπεία επομένως είναι η συστηματική χρήση φαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου.
Τα φάρμακα αυτά τα ονομάζουμε "αντικαρκινικά".
Υπάρχει πληθώρα φαρμάκων, διαφόρων κατηγοριών που χρησιμοποιούνται με δράση κατά των καρκινικών κυττάρων, αλλά δυστυχώς τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν και τα υγιή κύτταρα. Τα φάρμακα χορηγούνται γενικά με ένεση ενδοφλεβίως και πάντα μέσα σε ορό.
Η χημειοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση περισσοτέρων από ένα φαρμάκων.
Η συνδυαστική χημειοθεραπεία αφορά τη χορήγηση μιας ομάδας φαρμάκων που δρουν ταυτόχρονα, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύταρα.
Τα περισσότερα ασθενή ζώα με καρκίνο υποβάλλονται σήμερα σε χημειοθεραπευτικά σχήματα τόσο σε αρχικό όσο και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με σκοπό κυρίως την ίαση και δευτερευόντως την ανακούφιση του ζώου.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
Ανάλογα με το συγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες.
Οι παρενέργειες είναι πολλές και επιρρεάζουν σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες εξαφανίζονται, μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Οι παρενέργειες από την χημειοθεραπεία είναι συνήθως οι:
1.- Έμετος, τάση προς έμετο, ναυτία, γαστρεντερίτιδα. Το ζώο υποφέρει και δείχνει απέχθεια στο φαγητό, ενώ αντιθέτως πινει μεγάλες ποσότητες νερού.
2.- Έντονα συμπτώματα κόπωσης, άγχος, υπερένταση, φόβος, κατάθλιψη.
3.- Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού,δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός. Ο πυρετός είναι πολύ υψηλός με ταυτόχρονη ταχύπνοια και τάση υπνηλίας του ζώου.
4.- Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών. Συχνά παρουσιάζονται οιδήματα απρόβλεπτα, χωρίς αιτία.
5.- Μυικοί σποασμοί, κράμπες, πόνοι. Το πάσχον ζώο δεν μετακινείται εύκολα, δεν σηκώνεται εύκολα και δεν ελέγχει σωστά τα άκρα του.
6.- Αύξηση ηπατικών ενζύμων.
7.- Νεφροπάθεια.
8.- Επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια, θολή όραση.
9.- Παραισθήσεις.
10.- Υπερχολερυθριναιμία.
Λόγω των πολλών επιπτώσεων στον οργανισμό από την χρήση των χημειοφαρμάκων, πρέπει να γίνονται συχνά αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της γενικής κατάστασης του ζώου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
vets.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.