Kατοικίδια εξαρτημένα από αντικαταθλιπιτικά χάπια


A dog...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ψυχοφάρμακα που απευθύνονται αποκλειστικά σε σκύλους οι οποίοι «πάσχουν» από κατάθλιψη, άγχος, σύνδρομο αποχωρισμού ή εμφανίζουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αμερικανική και όχι μόνο αγορά. Σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κτηνιάτρων, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 10.000 σύνεδροι, πολλοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε σκύλους όπως το «Clomicalm» και το «Reconcile», αλλά και το «Slentrol», χάπι κατά της παχυσαρκίας. Οι περισσότερες από τις ανωτέρω φαρμακευτικές ουσίες είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπους. Το «Reconcile» της Ρfizer, για παράδειγμα, είναι ακριβώς το ίδιο με το πασίγνωστο αντικαταθλιπτικό για ανθρώπους «Ρrozac» (της ίδιας εταιρείας), με τη μόνη διαφορά ότι έχει γεύση… μοσχαρίσιου κρέατος.
Οταν το συγκεκριμένο σκεύασμα έλαβε άδεια να κυκλοφορήσει επισήμως στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2007 η μη κερδοσκοπική, φιλοζωική οργάνωση «RSΡCΑ» της χώρας εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο δημιουργίας ολόκληρης γενιάς «κατοικιδίων εξαρτημένων από τα χάπια» .

Τα φάρμακα τα οποία προκαλούν αλλοιώσεις της συμπεριφοράς ενθαρρύνουν τους κατόχους κατοικιδίων να καταφεύγουν στην «εύκολη λύση» (που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα χάπι), παραβλέποντας πιο «συμβατικούς» τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως οι τεχνικές εκπαίδευσης από ειδικούς.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα συνταγογραφούνται κατά κόρον από μερίδα κτηνιάτρων. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που είναι επιφυλακτικοί. Οπως ο εκπαιδευτής σκύλων Ντέιβιντ Ρέινεκερ (στους πελάτες του οποίου συγκαταλέγονται τα λαμπραντόρ του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ), ο οποίος υποστηρίζει ότι το 95% των περιπτώσεων σκύλων που παρουσιάζει προβλήματα είναι ιάσιμο χωρίς χάπια. Οπως και αν έχει, πρόκειται για αγορά η οποία, έπειτα από αυτή των ηλεκτρονικών, είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη στις ΗΠΑ, με κέρδη που εκτινάχθηκαν από τα 11,65 δισ. δολάρια (7,3 δισ. ευρώ) το 2003 σε 49 δισ. δολάρια (31 δισ. ευρώ) εφέτος. Τα κέρδη της Ρfizer, εξάλλου, λόγω των φαρμάκων που προορίζονται για ζώα παρουσιάζουν αύξηση 25% ετησίως.

admiringanimals.wordpress.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld