Ιωάννινα: Οδηγίες δόθηκαν στην χθεσινή συνάντηση για τα αδέσποτα του Πανεπιστημίου



Ψάχνοντας καλές πρακτικές συμβίωσης ανθρώπων και ζώων 


Προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις ώστε να διασφαλίζεται η κίνηση μέσα στην πανεπιστημιούπολη, έγινε χτες σε σύσκεψη στην πρυτανεία μεταξύ της ηγεσίας του ιδρύματος, μελών της ζωοφιλικής ομάδας και πολιτών που δέχτηκαν επιθέσεις από αδέσποτα ζώα μέσα στο χώρο. 

Προς το παρόν, δόθηκαν οδηγίες ώστε να εντοπιστούν τα ζώα εκείνα που είναι επιθετικά και να περιοριστούν, καθώς και να γίνουν διευθετήσεις που θα βοηθήσουν όπως διαφορετικές περιοχές για την τροφοδοσία των ζώων ώστε να μην είναι κοντά στα κτίρια.

Η πρυτανεία ζήτησε επίσης από τον Δήμο Ιωαννιτών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άδεια του Καταφυγίου που αναμένεται να δώσει ανάσα στο πρόβλημα. Όπως σημειώναμε και χτες επιπλέον κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε και η νομοθεσία υπέρ των ζώων να τηρείται και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να μην αισθάνονται φόβο κινούμενοι στο χώρο.

Και οδηγίες

Η Ζωοφιλική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κοινοποίησε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την καλή συμβίωση ανθρώπων και ζώων. Τις παραθέτουμε:

Τα σκυλιά είναι ζώα και τα ζώα δαγκώνουν. Έτσι λοιπόν το οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να δαγκώσει, όμως τα περισσότερα δεν θα το κάνουν αν ενεργήσουμε με τον σωστό τρόπο όταν βρισκόμαστε κοντά τους.

Τα σήματα που θα πρέπει να προσέξουμε σχετίζονται με την γλώσσα του σώματος του σκύλου.

Ειδικότερα μια στάση όπου η ουρά είναι όρθια, η τρίχα της πλάτης όρθια και ο σκύλος παρουσιάζει τα δόντια του και γρυλίζει, σημαίνει ότι πρέπει να τεθούμε σε άμεση επιφυλακή.

Αν το άτομο συνεχίσει την δραστηριότητα που ταράζει το σκυλί, τότε αυτό ενδέχεται να ταραχθεί περισσότερο και πιθανώς να δαγκώσει.

Αν τα αυτιά του σκύλου είναι γερμένα προς τα πίσω και η ουρά είναι ανάμεσα στα σκέλια τότε το σκυλί είναι τρομαγμένο και τότε ή θα προσπαθήσει να φύγει ή αν δεν έχει αυτή την επιλογή τότε μπορεί και να επιτεθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο σκύλος προσπαθεί να αυξήσει την απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και σε αυτό που τον τρομάζει.

Το ποια λύση θα επιλέξει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι εμπειρίες του σκύλου, αν έχει λάβει και τι είδους εκπαίδευση, η γενετική του προδιάθεση, το ταμπεραμέντο του. Πάντως μην πλησιάσετε ένα σκυλί που δείχνει φοβισμένο.

Ένα επιθετικό σκυλί έχει σε γενικές γραμμές : τα αυτιά όρθια, το σώμα σφιχτό, την ουρά ψηλά και το τρίχωμα όρθιο.

Ένα τρομαγμένο σκυλί έχει σε γενικές γραμμές: τα αυτιά πίσω, το σώμα χαμηλωμένο, και την ουρά στα σκέλια.

Σημαντικά σημάδια είναι επίσης: το γρύλισμα και γαύγισμα, το σήκωμα των χειλιών.

Τα σκυλιά που έχουν υιοθετήσει μια αμυντική ή επιθετική γλώσσα σώματος συνήθως έχουν αυτό που ονομάζουμε «περίμετρο ασφαλείας». Έτσι λοιπόν το άτομο είναι ασφαλές όσο βρίσκεται έξω από την νοητή αυτή περίμετρο που ο σκύλος προβάλει.

Όμως η ακτίνα της ζώνης αυτής διαφοροποιείται μεταξύ των σκυλιών και μπορεί μάλιστα να αλλάξει και για τον ίδιο σκύλο ανάλογα με τις καταστάσεις του περιβάλλοντος.

Η αμυντική στάση συνήθως υιοθετείται από το ντροπαλό ή φοβικό σκύλο. Είναι διστακτικός, δειλός, φοβάται εύκολα, τείνει να αποφεύγει συγκεκριμένους ανθρώπους ή αντικείμενα.

Τα ντροπαλά σκυλιά μπορεί να είναι ευγενικά, αγαπησιάρικα, υπάκουα όμως μπορεί να δαγκώσουν αν φοβηθούν. Το κίνητρο του σκύλου είναι να κυνηγήσει και να διώξει τον άνθρωπο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορούμε πάντα να πούμε με βεβαιότητα ποια άτομα ή καταστάσεις φοβίζουν το σκυλί μας. Το φοβικό σκυλί μπορεί να σας ξεγελάσει με το να μοιάζει «γενναίο». Το σκυλί γρυλίζει και σηκώνει την τρίχα στην ράχη σαν ένα γενναίο σκυλί όμως τα αυτιά μπορεί να είναι γερμένα προς τα πίσω το σώμα να είναι χαμηλωμένο και η ουρά στα σκέλια. 

Επίσης μπορεί η ουρά να κουνιέται όμως αυτό δεν σημαίνει πάντα ένα φιλικό σκυλί.

Μπορεί να γαυγίσει και να σας «καρφώσει» με τα μάτια του, να φύγει για να ξαναγυρίσει ευθείς αμέσως και να επαναλάβει την στιχομυθία. Το σκυλί αυτό δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το πρόσωπο που το τρομάζει και «εύχεται» να το τρομάξει τόσο που να φύγει μακριά, όμως αν δεν σεβαστούμε το μήνυμα που μας στέλνει και περάσουμε τα όρια τότε μπορεί και να δαγκώσει.

Μια επιθετική στάση σώματος είναι όταν το σκυλί δείχνει εχθρικό και έτοιμο για μάχη, έχει αυτοπεποίθηση και δείχνει κυριαρχικό.

Το σκυλί μπορεί να είναι αγαπητό και αφοσιωμένο στο άμεσο περιβάλλον του αν λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση όμως το σκυλί αυτού του είδους δύναται να δαγκώσει αν το προκαλέσουμε. 

Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι τα σκυλιά και οι άνθρωποι διαφέρουν στο τι θεωρούν ως απειλή και ως εκ' τούτου δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τι θα εκλάβει ως απειλή ο σκύλος.

Πώς μπορεί ένα άτομο να αποφύγει να δαγκωθεί;

1.Ποτέ δεν αγγίζουμε ένα σκύλο που τρώει.

2.Δεν παρενοχλούμε τον σκύλο.

3.Αν ο σκύλος κυνηγήσει ποδηλάτη, τότε θα πρέπει αυτός να κατέβει αμέσως από το ποδήλατο και να το τοποθετήσει ανάμεσα στο ίδιο και τον σκύλο αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ.

4.Αποφυγή στις αγέλες σκύλων. Αν ωστόσο βρεθείτε ανάμεσα σε σκυλιά ΜΗΝ τρέξετε και ΜΗΝ φωνάζετε.

5.ΜΗΝ ενοχλείτε έναν σκύλο που κοιμάται.

6.Αν συναντήστε έναν άγνωστο σκύλο ΠΟΤΕ μην τον χαϊδέψετε στο κεφάλι αλλά στο πλάι του προσώπου του, κάτω από το πηγούνι ή στο στήθος και πάντα από την πλευρά που βρίσκεστε εσείς. Καλύτερα μην το χαϊδέψετε καθόλου αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων

7.Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του σκύλου αν είναι ασφαλές να χαϊδέψετε τον σκύλο. Αν ναι, τότε δώστε του τον χρόνο να σας μυρίσει.

8.ΜΗΝ χαϊδεύετε σκυλιά που βρίσκονται εντός αυτοκινήτου, καθώς είναι χώρος που ο σκύλος ενδέχεται να προστατεύει.

9.ΜΗΝ προσπαθήσετε να χωρίσετε σκυλιά που τσακώνονται.

10. ΠΟΤΕ μην πλησιάζετε σκύλο που είναι δεμένος.

11. Αν σας πλησιάσει άγνωστος σκύλος παραμείνετε ακίνητοι ως δέντρο.

12. MΗΝ πετάτε πέτρες και μη δέρνετε με ξύλα έναν τέτοιο σκύλο! Δε θα φύγει! Θα το εκλάβει ως επίθεση και θα αμυνθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά σας!

13. Έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκαλάκι με νερό και ρίχνετε λίγο για να αμυνθείτε. Τίποτα άλλο!

Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αρκεί να εκπαιδευτούν και τα δύο προς τον στόχο αυτό μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου.

proinanea.gr 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld