Τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι - Κατανοώντας τις διαφορές ανθρώπων και σκύλων



Γράφει ο Στέφας Αντώνης  (APDT, CBC, IAABC, ACABC, VA)


Τα σκυλιά μας δεν είναι άνθρωποι. Μπορεί να μοιάζει με μια αυτονόητη παρατήρηση και όμως πάρα πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος ξανά και ξανά να αναμένουν το σκυλί τους να ενεργεί και να σκέφτεται ως ανθρώπινο όν. Καθώς προσδίδουν ανθρώπινα γνωρίσματα και συναισθήματα σε αυτά τα αγαθά πλάσματα υπονομεύουν την όλη τους σχέση μαζί τους στέλνοντας μηνύματα που συγχέουν και στρεσάρουν τον σκύλο τους.

Να θυμάστε, ο σκύλος είναι ζώο. Ναι, ακόμα και ο μικροσκοπικός σας φιλαράκος που ανεβαίνει και τρυπώνει δίπλα σας πάνω στον καναπέ και τρελαίνεται να του χαϊδεύεται την κοιλιά του. Είναι ζώο και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε έτσι για να μπορέσουμε να του προσφέρουμε μια υγειή και γεμάτη ζωή. Τα μικρά σκυλιά είναι ευάλωτα στο να τα αντιμετωπίζουμε ως μικρά παιδιά ή μωρά και αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων συμπεριφοράς, και φυσικά σύγχυση και δυστυχία για τον σκύλο.

Πρώτα απ’ όλα ας πλησιάσουμε την ανταλλαγή αγάπης μεταξύ του κηδεμόνα και του σκύλου του. Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε τα σκυλιά μας και μπορούμε να νοιώσουμε μια ζεστασιά στην ψυχή μας όταν τα βλέπουμε ή τα σκεφτόμαστε. Νοιώθουν το ίδιο και τα σκυλιά μας για εμάς? Νομίζω ότι πρέπει να συμπεράνουμε πως όχι. Μας αγαπάνε αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Βασίζονται σε εμάς για την επιβίωση και την ευημερία τους. Μας κοιτούν στα μάτια (αν είμαστε επιτυχείς στην σχέση μας μαζί τους) και βλέπουν τον υπεύθυνο της αγέλης τους, τον οποίο και εμπιστεύονται για τις επιλογές και αποφάσεις του.

Ο σκύλος μου είναι χαρούμενος που είναι μαζί μου διότι είναι αγελαίο ζώο και το δέσιμο του μαζί μου μπορεί να είναι πολύ βαθύ. Όμως δεν διακατέχεται από την περίπλοκη  ψυχολογία της αγάπης που ακολουθεί εμάς τους ανθρώπους. Δεν έχει τις ηθικές αξίες  των ανθρώπων και σίγουρα δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο πέρα από αυτό που του υποδεικνύει το ένστικτό του. Αν κάποιος φίλος σας μπει στο σπίτι και ο σκύλος δεν τον συμπαθεί δεν θα είναι «καλό σκυλί» προς τον φίλο σας διότι έτσι πρέπει ! Αντίστροφα, δεν φέρεται με τρόπο που δεν μας αρέσει ή κατσουφιάζει για να «σας δείξει…» για κάτι που κάνατε. Αυτά είναι ανθρώπινα συναισθήματα και κίνητρα, τα οποία προσδίδουμε στα σκυλιά μας σχεδόν ασυνείδητα.

Θα πρέπει επίσης να δούμε την έννοια της ανταμοιβής και της τιμωρίας στην διαδικασία της μάθησης. Γενικά θα σας πω το εξής: συνηγορώ με την ιδέα του να ανταμείβουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και να αγνοούμε τις ανεπιθύμητες. Και πάλι έχει πολύ μεγάλη σημασία πότε ανταμείβουμε τον σκύλο μας καθώς αφού δεν είναι άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε να θυμάται τι έκανε πριν από 2 λεπτά. Αυτή είναι μια βασική διαφορά μεταξύ ανθρώπων και σκύλων την οποία αν συνειδητά θυμόμαστε η ζωή μας με τους σκύλους μας θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Άρα το κλειδί είναι να σκεφτόμαστε σαν τα σκυλιά μας; Ναι ! Φανταστείτε ότι είστε ένα αγελαίο ζώο όπως και ο σκύλος σας. Μην τον φαντάζεστε ως άνθρωπο και πολύ λιγότερο ως παιδί ή μωρό οποιοδήποτε και αν είναι το μέγεθός του. Χαράξτε το αυτό βαθιά στην μνήμη σας και στην σχέση σας με τον σκύλο σας και θα σας ευγνωμονεί γι’ παντοτινά. Είναι σκύλος, και μόνο με την βαθιά κατανόηση αυτής της πραγματικότητας θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες που απορρέουν από την φύση του και να δημιουργήσετε μια σχέση δυνατή και ευχάριστη και για τους δυο σας. Στη αντίθετη περίπτωση καταπιέζετε την φύση του για προσωπική σας ικανοποίηση και από δική σας ανασφάλεια.

istotopos.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld