Πρέβεζα: Η Παρέμβαση για τα ζώα ζητά από τους αρμόδιους την γνώση και το σεβασμό των νόμων


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει πρόγραμμα  για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τωνμαθητών για τα Ζώα, στα σχολεία της Πρωτεύουσας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ο Δήμος Αθηναίων μεριμνά για τα αδέσποτα Ζώα από το ψύχος, και καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν, ο δικός μας Δήμος, ο Δήμος Πρέβεζας γίνεται διάσημος στο πανελλήνιο για την απόφασή του να επιβάλλει  ένα συμβολικό τέλος υπέρ των Ζώων, ελάχιστο για τον κάθε συμπολίτη μας, αλλά μέγιστο αθροιστικά και  σημαντικότατο για την προστασία των ζώων, γιατί θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το έργο μας της περίθαλψης, των στειρώσεων, των εμβολιασμών κλπ. των Ζώων τόσο του Καταφυγίου όσο και της Πόλης. Και  όμως κάποιοι εδώ στην Πρέβεζα επιμένουν ΄΄μεσαιωνικά΄΄ για τα ζώα και το περιβάλλον.
Στη  Σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, υποτίθεται ενημερωτική για  το θέμα της λύσσας, με αφορμή τα τέσσερα μεμονωμένα κρούσματα που εμφανίσθηκαν στην Βόρεια Μακεδονία, ακούσθηκε οτιδήποτε άλλο, εκτός από ενημέρωση για  εμβολιασμούς και για το πρόγραμμα πρόληψης που ήδη έχει εξαγγείλει και προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βεβαίως στην σύσκεψη δεν κλήθηκε η Παρέμβαση Για Τα Ζώα.
 
Ότι ειπώθηκε στην σύσκεψη αυτή, που εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο κατά των Ζώων, μάλλον κατά της πανίδας αστικής και άγριας,  ότι τα αδέσποτα είναι πληγή για την πόλη, ότι ο Δήμος κάτι πρέπει να κάνει με τις αγέλες  σκυλιών  που γυρνούν στην πόλη…για πολιτισμικούς λόγους δείχνει δυστυχώς την  φοβική νοοτροπία  και την προκατάληψη  απέναντι στα ζώα, αλλά και το χειρότερο, που είναι η άγνοια του Νόμου από αυτούς που προΐστανται των αρμοδίων υπηρεσιών. Όταν επισημάνθηκε στον κ.Αυγέρη, προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας τι ορίζει ο Νόμος για την επανένταξη των Ζώων έκανε την βαρυσήμαντη δήλωση, ΄΄Ότι τα Ζώα είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Για να φθάσουμε στο σημείο, όπου οι εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων του Νομού,  πρότειναν …΄΄ριζικές λύσεις΄΄, δηλαδή να μπουνδολώματα δηλητηριασμένα στα .. βόρεια σύνορα του Νομού για την άγρια πανίδα [Αλεπούδες κλπ.] και ας υπάρχουν εγκύκλιοι του Υπουργείου για εμβολισμούς των άγριων Ζώων. Και όλα αυτά χωρίς καμία αντίδραση από τον Αντιπεριφερειάρχη και τους άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Και καλά, οι κυνηγοί δεν ξέρουν το Νόμο, Ο κ. Ιωάννου, Ο κ. Αυγέρης…,ο κ. Δάλαρος προϊστάμενος της δασικής υπηρεσίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου πρότεινε αστυνομικά - κατασταλτικά μέτρα για τα σκυλιά – τρομοκράτες και βέβαια το όλο του θέματος θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν βαθιά ανησυχητικό και τρομακτικό για τον τρόπο σκέψης  και τη στάση των ανθρώπων αυτών στο έτος 2013. Με μόνη εξαίρεση τον Αντιδήμαρχο κ.Δ.Κατσιπανέλη, ο οποίος ήταν και ο μόνος ενημερωμένος για την νομοθεσία, και που έδωσε την πραγματική εικόνα για τα ζώα της Πόλης και του Καταφυγίου και τις δράσεις που γίνονται γ΄αυτά.
Επί όλων αυτών θα επισημάνουμε τα εξής.
1.Η λύσσα είχε εξαλειφθεί τελείως εδώ και τριάντα περίπου χρόνια. Τα κρούσματα είναι μεμονωμένα στον Βορειοελλαδικό χώρο και αφορούν τρία άγρια ζώα [αλεπούδες] και ένα ποιμενικό σκύλο. Παρακολουθούμε το ζήτημα με ενδιαφέρον, αλλά ψύχραιμα όχι μόνο για τα σκυλιά, αλλά και για τα άγρια ζώα, και ασφαλώς και επιμένουμε με τον εμβολιασμό όλων των ζώων, όπως άλωστε το κάνουμε χρόνια τώρα. Αλλά βεβαίως τα ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά δεν δικαιολογούν κανένα πανικό και παραπληροφόρηση. Θα περιμέναμε λοιπόν από την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης να πληροφορηθούμε-αν και όχι παρόντες- τα μέτρα πρόληψης της πολιτείας, αν εφαρμόζεται κάποιο πρόγραμμα από το αρμόδιο υπουργείο. Επειδή τίποτε τέτοιο δεν ανακοινώθηκε στην ΄΄σύσκεψη΄΄ θα πληροφορήσουμε και τον κ. Αντι/ρχη και τους προϊσταμένους των αρμοδίων υπηρεσιών, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξαγγείλει πρόγραμμα εμβολιασμού πληθυσμών της κόκκινης αλεπούς σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που εμφανίζουν  υψηλό κίνδυνο  και  παρακολούθησής τους με σκοπό την αποτροπή της επανεμφάνισης της νόσου, δεδομένου ότι ο ιός  έχει ανιχνευθεί  σε αλεπούδες. Φυσικά αυτό θα προστατέψει και τα άγρια ζώα μας, πέραν της ασπίδας προστασίας για την  υπόλοιπη πανίδα.
2.Οι δράσεις  που περι.λαμβάνει το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούνται  κατά 75 % από το Ενωσιακό Κτηνιατρικό Ταμείο, και η Επιτροπή επιχορηγεί αρχικά την Ελλάδα με 1.000.000,00 ευρώ και αν χρειασθεί στην πορεία και με επιπλέον ποσό. Μήπως ο κ. Αντιπεριφερειάρχης θα έπρεπε να δει αν μπορούσε να εκταμιεύσει κάποιο ποσό για την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας για μελλοντικούς εμβολιασμούς ζώων. Νομίζουμε ότι αυτό τουλάχιστον θα ήταν χρήσιμο.
3.Οσον αφορά τα άγρια ζώα της Ελλάδας  είναι ένα κομμάτι μεγάλο του φυσικού μας πλούτου. Περιμένουμε λοιπόν όχι από τους κυνηγούς, αλλά από τους αιρετούς άρχοντες και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σεβασμό τουλάχιστον.
4. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ, έχουμε μία δεκαετή δράση για την προστασία και περίθαλψη των ζώων τόσο του Καταφυγίου όσο και της Πόλης, αλλά και με δράσεις ενημέρωσης και συμμετοχής των συμπολιτών μας. Τα φροντίζουμε, τα στειρώνουμε, τα εμβολιάζουμε χρόνια τώρα και αποκλειστικά με δικά μας χρήματα.
Επιμένουμε στους εμβολιασμούς πρωτίστως για την υγεία των ζώων, αλλά και στις στειρώσεις, όχι για την εξάλειψη των αδέσποτων-όπως ατυχώς ακούσθηκε στην σύσκεψη- αλλά, για να πάψουμε κάποτε να βλέπουμε εγκαταλειμμένα ζώα και κουτάβια πεταμένα στο δρόμο. Ευτυχώς, στην Πρέβεζα και σύμφωνα με το Νόμο αρμοδιότητα [όπως και στις άλλες πόλεις]  για τα σκυλιά έχει ο Δήμος σε συνεργασία με το φιλοζωικό Σωματείο.  Εμείς θα συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε τα Ζώα, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για την ανάγκη εμβολιασμού των ζώων τους και των στειρώσεων πρωτίστως για την ευζωία τους.
5.Η αγάπη και ο σεβασμός προς την μητέρα φύση και τα ζωντανά πλάσματα που πορευόμαστε μαζί τους, ασφαλώς και δεν επιβάλλεται, είναι θέμα παιδείας, γνώσης, ευαισθησίας και ίσως ψυχοσύνθεσης. Όμως από τους αιρετούς και προϊσταμένους υπηρεσιών τοπικά απαιτούμε τουλάχιστον την γνώση και τον σεβασμό των νόμων της χώρας μας.

Πρέβεζα 15-1-2013 

Παρέμβαση Για Τα Ζώα 
Βάνα Ζέρβα


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld