Χανιά: Αντιδράσεις για το κατάλυμα σκύλων από κατοίκους της Κάινας«Αυτό δεν είναι κυνοκομείο, είναι φυλακή σκύλων, που προσβάλλει το χωριό μας και απειλεί την υγεία μας». Απογοητευμένοι και οργισμένοι από τη συνεχιζόμενη λειτουργία εδώ και μια 8ετία ενός χώρου υποδοχής σκύλων είναι οι κάτοικοι της Κάινας, του μικρού χωριού δίπλα στον Βάμο Αποκορώνου.

Παρά τις συνεχιζόμενες οχλήσεις τους στις υπηρεσίες, παλιότερα της   Νομαρχίας, τώρα στον Δήμο, στη Διεύθυνση Υγείας, στην Περιφέρεια, ο χώρος που φιλοξενεί τεράστιο αριθμό σκύλων χωρίς αδειοδότηση και χωρίς να πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές, συνεχίζει να υφίσταται.

Πρόσφατα κάτοικοι και τοπικές αρχές επισκέφθηκαν την εισαγγελέα Χανίων και την ενημέρωσαν για το πρόβλημα. Η εισαγγελέας έδωσε μια παράταση 6 μηνών ζητώντας από το Δ.Σ. Αποκορώνου να πάρει εκ νέου απόφαση αναφορικά με τον συγκεκριμένο χώρο. Όμως οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι.

«Εγώ φέτος έχω χάσει 13 πρόβατα από επιθέσεις σκύλων που φεύγουν από το συρματόπλεγμα. Αλλοι έχουν χάσει κουνέλια, άλλοι κότες. Συνολικά στα χρόνια που λειτουργεί έχουν θανατωθεί 60 πρόβατα. Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» αναφέρει στα "Χ.Ν." ο κ. Νίκος Ιατράκης, κτηνοτρόφος και κάτοικος της περιοχής.

Προσεγγίζοντας τον χώρο διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες λειτουργίας αυτού του "κυνοκομείου" είναι απαράδεκτες. Πολύ βρωμιά, κακές συνθήκες υγιεινής, ζώα άρρωστα και όλα αυτά σε απόσταση 100 μέτρων από το τελευταίο σπίτι του χωριού.

«Δεν είναι μόνο οι επιθέσεις αλλά και η υγεία. Θα πάθουμε χολέρα» μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Φυντριλάκης. Μαζί προχωράμε στο χωμάτινο δρόμο που κινείται περιμετρικά του χώρου "φιλοξενίας" των ζώων. Στο μονοπάτι καταλήγουν νερά και ακαθαρσίες από τα σκυλιά.

«Υπάρχουν δύο πηγές σε κοντινή απόσταση. Στη μια έχει απαγορευτεί η χρήση νερού ως ακατάλληλο. Αυτό έγινε μετά τη λειτουργία του άσυλου σκύλων» τονίζει ο κ. Φυντριλάκης, που συμπληρώνει «αυτοί που τα κρατάνε τα ζώα εδώ μέσα δεν είναι δυνατόν να είναι φιλόζωοι. Τα βασανίζουν κρατώντας τα υπό αυτές τις συνθήκες. Το ένα ζώο τρώει το άλλο γιατί δεν μπορούν  να ζούν μαζί στον ίδιο χώρο.  Από τη λειτουργία αυτού του χώρου έχει υποβαθμιστεί το χωριό μας. Ενώ δεν έχει καμία αδειοδότηση, συνεχίζει να λειτουργεί, παρά τις καταγγελίες μας στις υπηρεσίες. Πρέπει οι αρμόδιοι να μας απαντήσουν γιατί γίνεται αυτό».

Την ύπαρξη του χώρου εκμεταλλεύονται ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν γύρω από αυτό σκυλιά και μικρά κουτάβια, έτσι ώστε η ιδιοκτήτριά του, μια αλλοδαπή μόνιμη κάτοικος του Αποκόρωνα, να τα μαζέψει.

«Το πρόβλημα για το χωριό μας είναι τεράστιο. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» λέει ένας άλλος κάτοικος, ο κ. Αντώνης Σταυρουλάκης .

«ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ»

Την αντίθεσή του στη συνεχιζόμενη λειτουργία του ασύλου ζώων εκφράζει ο Δήμος Αποκορώνου.

«Κάναμε μια παράσταση στο εισαγγελέα για να τον ενημερώσουμε για το θέμα. Τώρα συντάσσουμε ένα έγγραφο καθ’ υπόδειξη του εισαγγελέα, σύμφωνο με τις διατάξεις της νομοθεσίας. Στο έγγραφο θα ζητάμε τη μεταφορά των ζώων. Η   λειτουργία αυτού του χώρου προσβάλλει την περιοχή» μας είπε ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Γρηγόρης Μαρκάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Δήμος είναι διαθέσιμος να βοηθήσει και στη μεταφορά των ζώων σε άλλο σημείο, σε κυνοκομείο που θα λειτουργεί νόμιμα.

«Εμεις λέμε ότι από τη στιγμή που δεν πληροί τους νόμιμους κανόνες και ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί» αναφέρει ο κ. Μαρκάκης.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld