Ιωάννινα: Σε πλήρη λειτουργία πλέον το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου


Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο παρέχει στέγη, φροντίδα και ιατρική περίθαλψη σε αδέσποτους σκύλους. Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι από τα πιο σοβαρά της περιοχής και η λειτουργία του καταφυγίου δεν μπορεί να δώσει τη λύση για όσο συνεχίζεται η εγκατάλειψή τους. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διατηρεί το Καταφύγιο μέχρι σήμερα πέρασαν συνολικά 180 ζώα, εκ των οποίων τα 76 έχουν υιοθετηθεί και τα υπόλοιπα φιλοξενούνται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους τους. 

Τα αδέσποτα εμβολιάζονται, στειρώνονται και τοποθετείται ειδικό τσιπ όπως προβλέπει η νομοθεσία. 

Τους χώρους του καταφυγίου επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου. 

Να σημειωθεί ότι για τη λειτουργία και την πλήρη ανάπτυξη του καταφυγίου καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή της φιλοζωικής οργάνωσης ΑΝΙΜΑ αλλά κι άλλων εθελοντών που παρέχουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε καθημερινή βάση. 

Το Καταφύγιο κατασκευάζεται ύστερα από προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2007 μεταξύ του τότε Δήμου Ιωαννιτών, της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ και του Πανεπιστημίου. 

Το 2011 ολοκληρώθηκαν οι υποδομές και ακολούθησαν όλες οι εργασίες για την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις υποδομές τηλεφώνου και διαδικτύου. 

Σήμερα πέραν όλων των άλλων στους χώρους του λειτουργεί ιατρείο αλλά και χειρουργείο για τα ζώα που έχουν ανάγκη τέτοια περίθαλψη. 

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ευχαρίστησε τις φιλοζωικές οργανώσεις και κυρίως την ΑΝΙΜΑ, τους εθελοντές αλλά και τους εργαζόμενους του Δήμου που υπερβάλλουν εαυτό ώστε το καταφύγιο να λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. 

«Είμαστε από τις λίγες πόλεις στη χώρα που διαθέτουν μία τέτοια υποδομή. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι στον χώρο αυτό είναι αδύνατο να φιλοξενηθούν όλα τα αδέσποτα του Νομού Ιωαννίνων. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους να μην εγκαταλείπουν τα ζώα. Όσο αυτό δεν αλλάζει το πρόβλημα δεν θα λύνεται. Επίσης απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσους θέλουν να έχουν ένα ζώο στο σπίτι τους να απευθύνονται στο Καταφύγιο για να υιοθετήσουν ένα σκύλο. Έχουν εμβολιαστεί, είναι εγγυημένα και μπορούν να υιοθετούνται χωρίς κανέναν κίνδυνο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. 

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης, στις δηλώσεις του τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που προηγήθηκε ώστε να λειτουργήσει πλήρως το καταφύγιο και έκανε γνωστό ότι άμεσα θα κατατεθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα διαχείρισης ζώων το οποίο έχει εκπονηθεί. 

«Η προσπάθειά μας θα είναι διαρκής. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε κι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές που εργάζονται. Την προσπάθεια αυτή πρέπει να την στηρίξουν και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Βίνης.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld