Γιατί τα πόδια των σκύλων τινάζονται όταν τους τρίβεις την κοιλιά;


Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στην κοιλίτσα ή στα πλευρά κάθε σκύλου, το τρίψιμο του οποίου κάνει τα πίσω πόδια του ζώου να κλωτσάνε σαν τρελά.

Είναι ένα θέμα πολύ διασκεδαστικό, ειδικά αν παρατηρήσει κανεί το μούτρο του σκύλου στο οποίο φαίνεται ότι ούτε ο ίδιος δεν έχει ιδέα για το τι κάνουν τα πόδια του εκείνη τη στιγμή!


Είναι μια αντίδραση που ονομάζεται “scratch reflex”. Όταν τρίψουμε λίγο πιο δυνατά ή πολύ ελαφριά το συγκεκριμένο σημείο στην κοιλιά του ζώου, στην ουσία εκείνη τη στιγμή του προκαλούμε φαγούρα. Τα νεύρα που παιρνούν από το σημείο εκείνο μεταφράζουν το φιλικό μας τρίψιμο σε ενόχληση και τα πόδια του σκύλου τίθενται σε κίνηση με απώτερο σκοπό να ξύσουν το εν λόφω σημείο.

Πέρα από το ότι είναι μια ιδιαίτερα αστεία εικόνα, το φαινόμενο αυτό είναι και ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τους κτηνιάτρους. Το χρησιμοποιούν για να εξετάσουν τα σκυλιά για προβλήματα των νεύρων ή της σπονδυλικής στήλης. Είναι η ίδια λογική που οι γιατροί χτυπούν το γόνατό μας με ένα σφυράκι. Εάν τα ποδαράκια του ζώου δεν αντιδράσουν, σημαίνει πως ο κτηνίατρος οφείλει να το εξετάσει για τυχόν ζημιές στα νεύρα.

 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld