Μυτιλήνη: Πρόστιμα σε τρεις ιδιοκτήτες σκύλων γιατί δεν καθάρισαν τα περιττώματα των ζώων τους


Δειλά - δειλά ξεκίνησε και στη Λέσβο η εφαρμογή του περσινού νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, μέσω του οποίου η Κτηνιατρική Υπηρεσία προέβη τον τελευταίο μήνα στην επιβολή τριών προστίμων, ύψους 100 ευρώ το καθένα, σε ισάριθμους ιδιοκτήτες σκύλων, επειδή δεν καθάρισαν τα περιττώματα των ζώων τους. Και παρ’ ότι η όλη διαδικασία που προηγείται της επιβολής των προστίμων, είναι, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου, εξόχως γραφειοκρατική, ανοίγει το δρόμο για να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ακαθαρσίες των σκύλων.


Σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων απ’ την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», προβλέπεται η Δημοτική Αστυνομία να επιλαμβάνεται περιπτώσεων κατά των οποίων δεσποζόμενα ζώα ρυπαίνουν με τις ακαθαρσίες τους. Οι καταγγελίες που δέχθηκε η Δημοτική Αστυνομία, αφορούν σε δημοτικούς χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς, όπως αυλές σπιτιών, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους συστηματικά δεν καθαρίζουν.

Η Δημοτική Αστυνομία ενημερώνει αρμοδίως τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, που καλεί τους παραβάτες για σύσταση. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε η Υπηρεσία προχωρά στην επιβολή του προστίμου.

Και πρόστιμο παραμέλησης


«Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες, συνήθως από γείτονες, που όμως στην πορεία αποδείχτηκαν αβάσιμες και δεν κινήθηκε η διαδικασία επιβολής προστίμου, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες που εκτός των θεμάτων καθαριότητας, αφορούν και στην παραμέληση των ζώων», μας είπε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου. Ο ίδιος σημείωσε ότι πέρυσι τον Αύγουστο επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε κάτοικο της Μυτιλήνης γιατί είχε στην αυλή του, μέσα σε βαρέλι, σκύλο τον οποίο δε φρόντιζε. Το πρόστιμο αυτό ήταν συνολικά 400 ευρώ, εκ των οποίων τα 300 αφορούσαν στην παραμέληση του ζώου.

Ο κ. Σαχσαμάνογλου εξήγησε πως τα πρόστιμα, που αν καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία θα βεβαιώνονται απ’ την ΕΛΑΣ για να τα επιβάλει μετά, αν κριθεί σκόπιμο, η Κτηνιατρική, μπορεί να φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος, σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, αφού ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός για όσους αποδειχτεί πως κακομεταχειρίζονται τα ζώα.

Φέτος επιβλήθηκαν το διάστημα από 5 Ιουνίου έως και 16 Ιουλίου τρία πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε ιδιοκτήτες σκύλων, ομοίως στην πόλη της Μυτιλήνης, σε διάφορες περιοχές, για το μη καθαρισμό του περιβάλλοντος απ’ τα περιττώματα των σκύλων τους.

Το διοικητικό αυτό πρόστιμο που επιβλήθηκε, μειώνεται στο μισό αν πληρωθεί σε διάστημα 10 ημερών στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου Λέσβου. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο σε διάστημα τριών μηνών, γιατί αν δεν πληρωθεί στο Δήμο, βεβαιώνεται στη ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη.



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld