Σκύλοι ανιχνευτές γλουτένης σώζουν ανθρώπους


Όταν οι άνθρωποι ακούν ότι κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γλουτένη, σκέφτονται ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Γενικά δεν γνωρίζουν πολλά για την κοιλιοκάκη, το νόσημα το οποίο προκαλεί, και σκέφτονται "Καλά δεν μπορεί να διαβάσει τις ετικέτες;" Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά.

Για να φέρει ένα τρόφιμο την ένδειξη "χωρίς γλουτένη" απαιτείτε να περιέχει λιγότερο από 20 μέρη ανά εκατομμύριο της γλουτένης ενώ χρειάζονται 10-12 μέρη για κάποιον που έχει δυσανεξία στη γλουτένη ώστε να αρρωστήσει για βδομάδες. Αν αγγίξει ένα προϊόν που περιέχει γλουτένη – η οποία είναι μία πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι - και μετά αγγίξει τα χείλη του αυτό και μόνο είναι αρκετό για να προκαλέσει αντίδραση.

Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από επίμονη κοιλιοκάκη μια σπάνια πάθηση του εντέρου που περιλαμβάνει τραυματισμούς, παρά την αυστηρή δίαιτα σε ότι αφορά τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στο έντερο οι οποίες δεν μπορούν να επουλωθούν. Είναι τόσο σοβαρό που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενδοφλεβίως γιατί το έντερο τους δεν απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Τον Αύγουστο του 2012 ο γιατροί ανακάλυψαν σε μια ασθενή (Scheu) ότι η κοιλιοκάκη της είχε προκαλέσει μια σειρά διαταραχών της υγείας της, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Α που προκαλείται από κακή απορρόφηση του λίπους, διαταραχή του συνδετικού ιστού, ηπατίτιδα και οισοφάγο του Barrett, μία κατάσταση στην οποία ο ιστός του οισοφάγου αντικαθίσταται από ιστό παρόμοιο του εντερικού επιθηλίου. Τα άτομα με οισοφάγο Barrett έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σπάνια μορφή καρκίνου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου.

Η ίδια εξομολογείται "Έκλαψα την πρώτη φορά μόλις έφυγα από το διαιτολόγο. Ένιωσα ότι όλος ο κόσμος είναι δηλητήριο και με σκοτώνει".

Στα γενέθλια της η Scheu έμαθε ότι είχε άλλα 3 με 5 χρόνια για να ζήσει. Την ίδια μέρα έμαθε πως θα γίνει και γιαγιά. "Έβαλα τις εικόνες του υπερήχου παντού στο αυτοκίνητο μου και στο ψυγείο. Επικεντρώθηκα σε αυτό το μωρό". Αποφασισμένη να έχει μια μακρά διάρκεια ζωής για την εγγονή της, δημιούργησε στο σπίτι της μία κουζίνα χωρίς γλουτένη. Επίσης για την ασφάλεια της πήρε ένα σκύλο ανιχνευτή γλουτένης.

Έχουν περάσει σχεδόν 3,5 χρόνια και η Scheu είναι πλέον ιδιοκτήτρια του Willow ενός γερμανικού κοντότριχου Πόιντερ ηλικίας 10 μηνών ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να ανιχνεύει γλουτένη. Ο σκύλος ξεκίνησε την εκπαίδευση σε ηλικία μόλις 17 εβδομάδων και χρειάστηκαν 4 μήνες για την πλήρη εκπαίδευσή του.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου στο να ανιχνεύει γλουτένη είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι η εκπαίδευση ανίχνευσης μιας μυρωδιάς, καθώς η γλουτένη υπάρχει σε πολλές μορφές. Χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετά προϊόντα όπως ζυμαρικά, ψωμί και πίτσα αφού υποστεί επεξεργασία με διάφορους τρόπους. Επίσης η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται κρυμμένη σε φαγητά όπως ζαμπόν, σάλτσες σαλατών καθώς και σε διάφορα καλλυντικά.

Ο Willow συνοδεύει τη Sheu κάθε φορά που επισκέπτεται το μπακάλικο και αγγίζοντας με το πόδι τις συσκευασίες που περιέχουν γλουτένη, την προστατεύει από προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να της δημιουργήσουν πρόβλημα. Η Scheu επισημαίνει ότι τα σκυλιά ανίχνευσης δεν αποτελούν "πανάκεια", καθώς οι αισθήσεις του Willow είναι κατά 90 τοις εκατό ακριβείς. Μερικές φορές ο σκύλος ανιχνεύει τη γλουτένη που έχει χρησιμοποιηθεί στην κόλλα της συσκευασίας αλλά το ίδιο το φαγητό μπορεί να μην την περιέχει. "Αν μπορούσα να αποφύγω άλλη μία διασταυρούμενη μόλυνση τότε θα μπορούσα να ζήσω μια πλήρη και παραγωγική ζωή".

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν και άλλους η Sheu και Watters ίδρυσαν το Nosey Dog Detection Partners, μια υπηρεσία η οποία εκπαιδεύει σκύλους ειδικά για την ανίχνευση γλουτένης.1 σχόλιο:

  1. Τα παντα γινονται πιο ευκολα ακριβως επειδη υπαρχουν οι σκυλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld