Κυκλοφόρησε το πρώτο test DNA για ανίχνευση του γλαυκώματος στους σκύλους!


Επιστήμονες από την ΜΚΟ Animal Health Trust (Μ. Βρεταννία) ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του πρώτου test DNA που ανιχνεύει το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας στους σκύλους.

Γλαύκωμα είναι η πάθηση του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή του οπτικού νεύρου. To γλαύκωμα προκαλείται όταν το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι -υδατοειδές υγρό όπως αποκαλείται - συσσωρεύεται λόγω κακής αποχέτευσής του, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η υψηλή πίεση μέσα στο μάτι πιέζει τα αγγεία που τρέφουν το οπτικό νεύρο του ματιού με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές αλλοιώσεις στην όραση. Εάν η ενδοφθάλμια πίεση παραμείνει πολύ υψηλή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται και το οπτικό πεδίο περιορίζεται. Εάν η κατάσταση αυτή δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση.

Οι επιστήμονες κατάφεραν μετά από χρόνια έρευνας να εντοπίσουν τη γενετική μετάλλαξη που κρύβεται πίσω από την εμφάνιση του γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας και αισιοδοξούν ότι με το test DNA θα καταφέρουν σε βάθος χρόνου να μειώσουν αισθητά τη νόσο στα σκυλιά.

Σε πρώτη φάση η μόνη φυλή που είναι πιστοποιημένη για να μπορεί να κάνει το test είναι η Petit Basset Griffon Vendéen (μιας και εκεί ανιχνεύθηκε το μεταλλαγμένο γονίδιο) παρόλα αυτά οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να εφαρμόσουν (σε σύντομο διάστημα) το τεστ σχεδόν σε όλες τις φυλές.
 

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld