Έτσι αναγνωρίζουμε την ηλικία του σκύλου από τα δόντια


Γενικά στα ζώα αναγνωρίζουμε την ηλικία τους από τα δόντια. Κι αυτό κατά προσέγγιση, διότι η τριβή των δοντιών εξαρτάται από το είδος τροφής (κόκαλο ή κροκέτες), την υγιεινή δοντιών και στόματος, τραυματισμούς κ.λπ.


Οι σκύλοι ζουν περίπου 14-15 χρόνια, σπάνια πάνω από 20. Πάνω από 9 χρόνων ο σκύλος θεωρείται μιας κάποιας ηλικίας (περίπου 60 χρόνων άνθρωπος). Βέβαια, όλες οι φυλές δεν έχουν τον ίδιο μέσο όρο. Οι μικρόσωμες είναι πιο μακρόβιες. 

Ο σκύλος έχει 42 δόντια: 12 κοπτήρες, ανά 6 πάνω-κάτω σιαγόνα, 4 κυνόδοντες, ανά 2 πάνω-κάτω, 26 προγόμφιους - γόμφιους (τραπεζίτες), 12 πάνω και 14 κάτω (κοπ. 6+6=12, κυν. 2+2=4 και τραπεζίτες 12+14).


Οι κοπτήρες βρίσκονται στο εμπρόσθιο μέρος των σιαγόνων και όταν ακόμη δεν έχουν τριφτεί, το ελεύθερο άκρο τους έχει σχήμα τριφυλλιού, δηλαδή έχει τρεις προεξοχές. Οταν τρίβονται με τον καιρό χάνουν το σχήμα αυτό και ισιώνουν.


Οι κυνόδοντες είναι αρκετά δυνατοί, μεγάλοι και κωνικοί και οι τραπεζίτες στο ελεύθερο άκρο τους έχουν κωνικές προεξοχές.


Καθορισμός της ηλικίας: Τα σκυλάκια γεννιούνται με κλειστά μάτια, τα ανοίγουν στις 10-12 ημέρες. Τα νεογιλά δόντια κοπτήρες και κυνόδοντες βγαίνουν τη 13η - 15η μέρα. Τα δόντια αυτά αρχίζουν να αντικαθίστανται με τα μόνιμα κατά τον 2ο μήνα. Πρώτα αλλάζουν οι δύο μεσαίοι κοπτήρες, έπειτα οι διπλανοί κ.ο.κ. μέχρι τον 5ο μήνα, που αντικαθίστανται και οι κυνόδοντες. Οταν ο σκύλος κλείσει τον 8ο μήνα έχει αντικαταστήσει όλα τα νεογιλά με τα μόνιμα, εκτός σπανίων εξαιρέσεων. Οταν ο σκύλος συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο όλοι οι κοπτήρες έχουν φθάσει το κανονικό μέγεθός τους με τρεις προεξοχές (τριφύλλι). Μετά τον πρώτο χρόνο αρχίζουν τα δόντια να τρίβονται και οι προεξοχές των κοπτήρων να ισιώνουν με την εξής σειρά: τον δεύτερο χρόνο ισιώνουν οι μεσαίοι κοπτήρες της κάτω γνάθου, τον τρίτο χρόνο ισιώνουν οι παράμεσοι κοπτήρες, πάντοτε της κάτω γνάθου, τον τέταρτο χρόνο ισιώνουν οι μεσαίοι κοπτήρες της πάνω γνάθου και τον πέμπτο χρόνο ισιώνουν οι παράμεσοι κοπτήρες της πάνω γνάθου.


Μετά τα πέντε χρόνια ο καθορισμός της ηλικίας γίνεται με μεγάλη προσέγγιση, ανάλογα με τον βαθμό τριψίματος και το κιτρινισμένο χρώμα των δοντιών, και είναι δουλειά πεπειραμένου κτηνιάτρου.


Αλλά και πάλι, ο καθορισμός της ηλικίας δεν μπορεί να γίνει με μαθηματική ακρίβεια, διότι ο σκύλος που τρέφεται με κόκαλα δεν τρίβει κατά τον ίδιο τρόπο και βαθμό τα δόντια όπως οι σκύλοι που τρέφονται με άλλες τροφές.


Επίσης, σε ορισμένες φυλές σκύλων που έχουν προγναθισμό, όπως τα μπουλντόκ, τα πεκινουά κ.λπ. ποτέ δεν μπορείς να προσεγγίσεις την ηλικία με αρκετή βεβαιότητα.


Πολλές φορές στα γέρικα ζώα αρχίζει να γκριζάρει και το τρίχωμά τους, και αυτό αρχίζει από το 10ο έτος της ηλικίας.


Ο καθορισμός της ηλικίας του σκύλου σε αντιστοιχία με τον άνθρωπο, είναι ότι τα 2 πρώτα χρόνια του σκύλου αντιστοιχούν με 24 χρόνια του ανθρώπου. Από εκεί κάθε 1 χρόνος του σκύλου είναι 5 χρόνια στον άνθρωπο. Δηλαδή ένας σκύλος 3 ετών είναι 2+1, ήτοι 24+5=29 χρόνια ανθρώπου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld