Διατροφικες διαταραχες-κοπροφαγια-αλλοτριοφαγια


H Aνορεξια,η βουλιμια και οι περιεργες ορεξεις φαγητων κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης ειναι συνηθισμενα στους ανθρωπους,ομως ξερεις οτι τα σκυλια εχουν και αυτα διατροφικες διαταραχες?

Σκυλια με pica(αλλοτριοφαγια) καταναλωνουν απιστευτα πραγματα που δεν τρωγονται,σιδερα,γυαλια,παγο,νομισματα,βιδες,μπαταριες,κουτακια σοδας,βρωμιες,χωμα και πολλα αλλα αντικειμενα.

Τα μικρα κουταβια συχνα μασανε ακαταλληλα αντικειμενα για να απαλυνουν την δυσφορια που αισθανονται οταν βγαζουν δοντια,αυτο ομως ειναι τελειως διαφορετικο απο την αλλοτριοφαγια.

Σε ενηλικα σκυλια και σκυλια που ειναι στην εφηβια και παρουσιαζουν συμπτωματα pica(αλλοτριοφαγιας)ορισμενες φορες τα αποτελεσματα ειναι θανατηφορα.

Μασωντας σκληρα η μυτερα αντικειμενα μπορει να καταστρεψουν τα δοντια,τα ουλα η το πεπτικο τους συστημα.Τα αντικειμενα αυτα μπορει να μπλοκαρουν καποιο οργανο η να κολλησουν και να χρειαστει εγχειρηση για την αφαιρεση του.
Αντικειμενα που περιεχουν τοξικες ουσιες μπορουν να δηλητηριασουν το σκυλο.

Πολλοι ιδιοκτητες συχνα παραπονιουνται για ενα αλλο ανησυχητικο συμπτωμα:την coprophagia (κοπροφαγια)

Αν και σκυλια με κοπροφαγια μπορει να τρωνε μονο περιτωματα ελαφιων,γατιων,αλογων κλπ,οι ανθρωποι βρισκουν ακομα χειροτερο οταν τα σκυλια τρωνε τα περιτωματα τους η των αλλων σκυλων.

Ποια ειναι η αιτια αυτων των διατροφικων διαταραχων και τι μπορουμε να κανουμε?

Πολλοι κτηνιατροι θεωρουν τις pica και coprophagia σαν προβληματα συμπεριφορας που δεν εχουν σε τιποτα να κανουν με την διατροφη γιατι οι ασθενεις τους ταιζονται με 100% θρεπτικες τροφες του εμποριου.

Αλλα ενω ειναι αληθεια το "εισαι οτι τρως " ειναι ακομα περισσοτερο αληθεια οτι εισαι οτι απορροφας,και δεν εχουν ολα τα σκυλια ενα τελειο πεπτικο συστημα.
Σε πολλες περιπτωσεις βελτιωνοντας την διαιτα του σκυλου η/και το πεπτικο του συστημα,το αποτελεσμα ειναι να αλλαξει σημαντικα η συμπεριφορα αυτη.
Επιπροσθετως χρησιμοποιοντας θετικη ενισχυση ενθαρρυνοντας το σκυλο να μασα καταλληλα για φαγωμα πραγματα και να αγνοει τα αλλα,μπορει να λυσει το προβλημα.

pica (αλλοτριοφαγια )

ο Dr. Schulman κανοντας ανασκοπηση στο ιστορικου ασθενων με επιληψια στην κλινικη του,ανακαλυψε οτι "εκπληκτικα υψηλο ποσοστο" απο αυτους τους σκυλους εμφανισε pica.
Σε μια περιπτωση ενα θηλυκο Γερμανικο ποιμενικο εγλυφε σιδερα και ετρωγε χριστουγιεννιατικα λαμπακια και γυαλια.
Βελτιωνοντας την διαιτα και εμπλουτιζοντας την με συμπληρωματα ιχνοστοιχειων, πεπτικα ενζυμα,και προβιοτικα την θεραπευσε απο την pica μεσα σε 21 μερες και επιπροσθετως το σκυλι δεν ειχε πια επιληπτικες κρισεις.

Αλλες καταστασεις που μπορει να συμπιπτουν με την pica ειναι πτωση των τριχων,ξηρο η δερμα με φολιδες,προβληματα με την χρωστικη,στειρωτητα,εκλαμψια η αλλα προβληματα με την εγκυμοσυνη.
Προβληματα με την αναπτυξη των οστων,ανεμια,κουραση,σπασμοι των μυων,ακανονιστοι σφυγμοι της καρδιας,αναπνευστικα,αλλεργιες,πεπτικα προβληματα,χαμηλο ανοσοποιητικο συστημα,αργη επουλωση των πληγων,προβληματα στους αδενες

Υποστηριζω την σπιτικη διατροφη,και αν και μια σωστη διατροφη μειωνει η αποτρεπει την pica,ομως ευκαιριακα μπορει να συμβει ακομα και σε σκυλια που διατρεφονται πολυ σωστα.

κοπροφαγια

Στην φυση η καταναλωση περιτωματων ειναι κατι συνηθισμενο.
Τα περιτωματα των φυτοφαγων ζωων,οπως τα ελαφια,τα βοδια,τα προβατα περιεχουν βιταμινες του συμπλεγματος Β,βιταμινη Κ,ενζυμα,ευεργετικα βακτηρια,αντιοξυδωτικα,ινες.
Αν και τα περισσοτερα σκυλια παραμενουν υγειη,οι κτηνιατροι προειδοποιουν οτι περιτωματα πιθανον να περιεχουν παρασιτα οπως giardia, coccidia, roundworms, η whipworms

Ορισμενα σκυλια ενδιαφερονται για τα δικα τους περιτωματα μονο αν εχουν φαει ωμα καροτα η αλλα φαγητα που δεν μπορουν να τα χωνεψουν τελειως.
Μια απλη λυση ειναι να αφαιρεσουμε τα φαγητα αυτα απο την διαιτα τους

Μια διαιτα βασισμενη στα δημητριακα ειναι δυσκολοχωνευτη για το σκυλο,και το φαγητο με πολλους υδατανθρακες κανει το σκυλι να παραγει μεγαλες ποσοτητες περιτωματων.
Μια διαιτα χωρις δημητριακα,υψηλη σε πρωτεινη και χαμηλη σε υδατανθρακες οδηγει σε καλυτερη χωνεψει,και λιγοτερα περριτωματα.

Στο βιβλιο της "Complete Herbal Handbook for the Dog and Cat" η Juliette de Bairacli Levy αναφερει οτι δεν θα επρεπε το σκυλι να χασει τα ενστικτα του,ασχετα απο την διατροφη που κανει.
Δεν θα επρεπε να εμποδιζεται απο το να φαει περιτωματα απο
φυτοφαγα ζωα οπως αγελαδες και αλογα απο τα οποια θα παρει πολλα θρεπτικα στοιχεια.
Μονο οταν τρωει τα δικα του η αλλων σκυλων περιτωματα θα επρεπε να θεωρειται οτι ειναι μια συνηθεια που θα πρεπει να ελεγχεται.

Στο εμποριο υπαρχουν προιοντα που προσθετονται στο φαγητο για να κανουν τα περιτωματα ανοστα η με προιοντα που περιεχουν wheat gluten και monosodium glutamate που λεγεται οτι δινουν μια ασχημη γευση.

Καποιοι προσθετουν στο φαγητο του σκυλου αιθεριο ελαιο anise,ειτε προσθετουν σκορδο η κολοκυθι.

Αλλες μεθοδοι εχουν αποτελεσμα σε καποια σκυλια και αλλες οχι.

Ενω η συζητηση συνεχιζεται για το αν η κοπροφαγια ειναι προβλημα συμπεριφορας,δεν υπαρχει αμφιβολια οτι τα σκυλια που βαριουνται,που δεν ασκουνται αρκετα,που δεν εκτονωνονται με το παιχνιδι,και εχουν απεριοριστη προσβαση στα δικα τους η αλλων ζωων περιτωματα,θα ειναι δυσκολο να κοψουν την συνηθεια.

Δινοντας στο σκυλο περισσοτερες διεξοδους για εκτονωση,ενδιαφεροντα παιχνιδια για να απασχολειται,κρατωντας καθαρο το μερος που ζει,ταιζοντας τον πολλα και μικρα γευματα αντι μονο ενα μεγαλο,μπορει να βοηθησει και να μειωσει το ενδιαφερον του για τα περιτωματα η τουλαχιστον να μειωσει την ευκαιρια να παρεκτραπει

Βελτιωνοντας την πεψη του

Επιπροσθετως στην βελτιωση της διαιτας του,αρχιζουμε να χρησιμοποιηουμε συμπληρωματα που θα βοηθησουν στην καλυτερη πεψη.

ενζυμα

Το μαγειρεμα καταστρεφει τα ενζυμα στο φαγητο κανοντας το πιο δυσκολο στην πεψη.Πολλοι ιδιοκτητες σκυλων και κτηνιατροι εχουν παρατηρησει πολυ καλα αποτελεσματα μετα την προσθηκη ενζυμων στο φαγητο του σκυλου με τις pica και κοπροφαγια.
Θεωροντας οτι η δοση των χαπιων ειναι για εναν ανθρωπο περιπου 65-70 κιλα,υπολογιστε τη δοση αναλογα με το βαρος του σκυλου.

Το Τζιντζερ και η κανελλα βοηθουν στην πεψη και στην απορροφηση.Προσθεσε 1/8 εως 1/4 του γλυκου του κουταλιου, πανω απο το φαγητο του.

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus και αλλα ευεργετικα βακτηρια βοηθουν στο να αποτρεπουν την διαροια και τα συμπτωματα της δυσπεψιας.
Βοηθανε στην απορροφηση των βιταμινων και των ενζυμων,την αφομοιωση και την αξιοποιηση των υδατανθρακων και των πρωτεινων και δυναμωνουν την ικανοτητα του οργανισμου να παλαιψει τις λοιμωξεις.

Οταν δινουμε αντιβιωση,σκοτωνονται μαζι με τα κακα και τα καλα βακτηρια,προσθετοντας βακτηρια απο ζωντανο γιαουρτι η προβιοτικα συμπληρωματα βοηθαμε τον οργανισμο να αρματωθει με φιλικα μικροβια.
Τα προβιοτικα προτεινονται για ολα τα σκυλια με προβλημα κοπροφαγιας,pica η διατροφικες διαταραχες

Φυτικα ελαια

Προσθετοντας λαδι στο φαγητο βοηθα σε ορισμενες περιπτωσεις pica και κοπροφαγια.Coconut oil,ειναι ισως το καλυτερο λαδι για τα σκυλια εξ'αιτιας της ικανοτητας του να καταστρεφει τα επικινδυνα βακτηρια,τα παρασιτα,τους μυκητες.
Βοηθαει να στην καλη πεψη και βελτιωνει την αφομοιωση των θρεπτικων ουσιων.
Προσθετουμε Coconut oil στο φαγητο του σκυλου σε αναλογια 1 κουταλακι του γλυκου για καθε 5 κιλα βαρος του σωματος του σκυλου ξεκινοντας απο μικροτερη ποσοτητα και αυξανοντας την σταδιακα.

Συμπηρωματα ιχνοστοιχειων

Τα συμπληρωματα ιχνοστοιχειων ειναι μια αλλη προταση για σκυλια με διατροφικες διαταραχες.
Πολλες μαρκες που κυκλοφορουν στην αγορα περιεχουν πανω απο 60 ιχνοστοιχεια

Ορισμενοι ανθρωποι εχουν εκπαιδευσει με επιτυχια τα σκυλια τους να σταματησουν να τρωνε περιτωματα η πετρες η αλλα αντικειμενα οσο εκεινοι ηταν μπροστα.
Οι περισσοτεροι ιδιοκτητες σκυλων εχουν μαθει οτι το να προβλεπουν και να κρατανε μακρια τα σκυλια απο τα αντικειμενα αυτα,ειναι καλυτερο απο οποιαδηποτε θετικη εκπαιδευση η τιμωρια,και οι διαφορες στρατηγικες βασισμενες στην καλυτερευσει της υγειας των σκυλων οπως τις περιγραψαμε παραπανω,δινουν καλυτερα αποτελεσματα.

Πιθανον δεν υπαρχει μια απλη συνταγη για τις pica και κοπροφαγια αλλα η προοπτικη για την ανακουφιση απο το προβλημα αξιζει την δοκιμη ολων αυτων.

CJ Puotinen

whole-dog-journal.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld