Πώς να μεγαλώσετε σωστά ένα κουτάβι




Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση βοηθάει το κουτάβι να προσαρμοστεί πιο γρήγορα σε δύο πράγματα: μειώνει τον αριθμό των πραγμάτων στον κόσμο που φοβάται και παρέχει συνεχώς την εμπειρία της εναλλαγής του φοβάμαι – και σταματάω να φοβάμαι. Το να τρομάξει ένα κουτάβι ώστε να κάνει πίσω και μετά να επανέλθει είναι ένα από τα πολυτιμότερα γνωρίσματα που μπορείτε "να διδάξετε" σε ένα σκυλί. Γιατί όσο πιο συχνά το κουτάβι ανακτεί τον έλεγχο μετά τον φόβο, τόσο ο κατάλογος από πράγματα, ανθρώπους, εμπειρίες που το κουτάβι δεν φοβάται πια, αυξάνεται. Το κουτάβι πρέπει να εκτεθεί σε μια ευρεία σειρά μυρωδιών, επιφανειών, ήχων, δονήσεων, γεύσεων και εικόνων, συμπεριριλαμβανομένων και μιας μεγάλης ποικιλίας ανθρώπων. Όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ένα κουτάβι να εκτεθεί σε νέες θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου της κοινωνικοποίησης του τόσο λιγότερο φοβισμένο θα είναι για το υπόλοιπο της ζωής του όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις ή πράγματα που το τρομάζουν. Η κοινωνικοποίηση απαιτεί δημιουργικότητα από μέρους μας και είναι μια συνεχής διαδικασία που πρέπει να διαρκέσει για ολόκληρη την ζωή του σκυλιού.

Έχει διαπιστωθεί ότι κουτάβια που εκτίθενται σε περισσότερο σύνθετα ερέθισμα αναζητούν τα σύνθετα περιβάλλοντα, αντιθέτως, τα κουτάβια με φτωχά ερεθίσματα είναι φοβισμένα και ψάχνουν για λιγότερο σύνθετα περιβάλλοντα. Επιπλέον τα κουτάβια που εκτέθηκαν σε πολλά και ποικίλα ερεθίσματα ήταν κυρίαρχα απέναντι στα κουτάβια με λίγα και φτωχά ερεθίσματα.

Παρακάτω σας παραθέτω μερικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια της πιο κρίσιμης περιόδου κοινωνικοποίησης και η οποία είναι μεταξύ της 5ης έως της 16ης εβδομάδας του κουταβιού.

Ο κανόνας των 7 (πάντα με την επίβλεψή σας)

1. Το κουτάβι πρέπει να πατήσει 7 διαφορετικές επιφάνειες, χαλιά, τσιμέντο, ξύλο, γρασίδι, χώμα, άμμο, χαλίκι, πλακάκια κ.α.

2.
Το κουτάβι πρέπει να παίξει με 7 διαφορετικά αντικείμενα: μεγάλες μπάλες, μικρές μπάλες, μαλακά χνουδωτά παιχνίδια, υφασμάτινα παιχνίδια, παιχνίδια που βγάζουν ήχους, χαρτί, μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικό κ.α.

3.
Το κουτάβι πρέπει να πάει σε 7 διαφορετικές τοποθεσίες: στην αυλή, στον δρόμο, στην κουζίνα, στο αυτοκίνητο, στο μπάνιο, στο κλουβί του, στην ταράτσα κ.α.

4.
Το κουτάβι πρέπει να παίξει με 7 διαφορετικά άτομα: παιδιά, ηλικιωμένους, κάποιον που κρατάει μπαστούνι, κάποιον με κινητικά προβλήματα, κάποιον που κάθεται σε καροτσάκι, ανθρώπους με μουστάκι ή μούσι, γυναίκες με μαύρα κ.α.

5.
Το κουτάβι πρέπει να ανταποκριθεί σε 7 προκλήσεις όπως: να ανέβει σε ένα χαρτόκουτο, να περάσει μέσα από ένα τούνελ, να ανέβει ένα σκαλοπάτι, να περάσει από εμπόδια, να παίξει κρυφτό, να τρέξει κ.α.

6.
Το κουτάβι πρέπει να φάει μέσα από 7 διαφορετικά πιάτα όπως: πλαστικό πιάτο, μεταλλικό πιάτο, γυάλινο πιάτο, τηγάνι κ.α.

7.
Το κουτάβι πρέπει να φάει σε 7 διαφορετικούς τόπους όπως: στο κλουβί του, στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο σαλόνι, στην ταράτσα, στο πεζοδρόμιο κ.α.


7 πολύ εύκολοι τρόποι για να «καταστρέψετε» τον κουτάβι σας

1. Να το απομονώσετε! Να το κάνετε να πιστέψει ότι ο κόσμος είναι ένα παράξενο κακό μέρος

2.
Να το παρηγορείτε όταν φοβάται. Να το πάρετε αγκαλιά να το χαϊδεύετε και να του λέτε με παρηγορητική φωνή «Μη φοβάσαι».

3.
Να του επιτρέψετε να γρυλίζει, λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν το εννοεί πραγματικά.

4.
Να το αφήσετε να ξεφύγει όταν παλεύει στα χέρια σας. Αυτό του λέει ότι αυτό έχει τον έλεγχο όχι εσείς!

5.
Να μην το αφήνετε ποτέ να παίξει με άλλους σκύλους!

6.
Να το αφήσετε χωρίς να το επιβλέπετε με παιδιά!

7.
Να επιτρέψετε σε παιδιά να το παρενοχλούν επειδή είναι πολύ καλό σκυλάκι!


Συμβουλές και τεχνάσματα 

Να είστε συνεπείς και σταθερός σε όλες τις αλληλεπιδράσεις σας με το κουτάβι σας.

Μην κάνετε τίποτα για το κουτάβι που μπορείτε να του διδάξετε να το κάνει μόνο του.

Ενισχύστε την καλή συμπεριφορά του και επιβραβεύστε αυτά που ήδη ξέρει

Ενθαρρύνετε και διδάξτε το κουτάβι σας να έχει τις συμπεριφορές που θα θέλατε να έχει ο ενήλικος σκύλος σας.

Μάθετε στο κουτάβι σας να ανέχεται να το αγγίζετε παντού στο σώμα και το στόμα του και να δέχεται να το χτενίζετε.

Αποθαρρύνετε το από το να σας δαγκώνει το νωρίτερο δυνατόν. Ο πρώτος κανόνας είναι απαγορεύετε το δάγκωμα. Οι δύο καλύτεροι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποθαρρυνθούν τα κουτάβια από το δαγκώνουν είναι:

1.
βγάλτε ένα ξαφνικό, απότομο, δυνατό, ήχο που να μοιάζει με στριγκλιά λέγοντας ΑΟΥΤΣ, έτσι θα αντιδρούσε και το αδελφάκι του αν το δάγκωμα στο παιχνίδι τους ήταν πολύ έντονο. Ο ήχος πρέπει να είναι ξαφνικός έτσι ώστε το κουτάβι να σταματήσει άμεσα. Μόλις σταματήσει δώστε του ένα ειδικό κόκαλο ή ένα παιχνίδι που μπορεί να δαγκώνει.

2.
γυρίστε του την πλάτη και φύγετε από το δωμάτιο αμέσως. Το κουτάβι θα μάθει ότι εάν δαγκώνει, χάνει την προσοχή σας και το παιχνίδι μαζί σας και αυτό δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό.

Αφήστε το κουτάβι σας να είναι κουτάβι...

Ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να γίνετε ο αρχηγός της αγέλης 

Άσκηση 1η

Συγκράτηση
. Πρώτα καθίστε στο πάτωμα, βάλτε το κουτάβι ανάμεσα στα πόδια σας να κοιτάζει μακριά από εσάς. Βάλτε το δεξί σας χέρι πάνω στο στήθος του και το αριστερό σας κάτω από την μουσούδα του και κρατήστε το εκεί. Αν το αποδεχθεί επιβραβεύστε το λεκτικά και κάντε του μασάζ με τα χέρια σας. Αν αρχίσει να παλεύει για να ξεφύγει πείτε δυνατά ΟΧΙ ΜΕΙΝΕ. Μόλις μείνει αρχίστε να το χαϊδεύεται πάλι.

Άσκηση 2η

Εξετάστε το στόμα και τα αυτιά του.
Όταν είστε ικανοί να εκτελέσετε την άσκηση της συγκράτησης προχωρήστε λίγο και αρχίστε να εξετάζετε το στόμα του και τα αυτιά του.

Άσκηση 3η

Μασάζ σε όλο το σώμα και αλλαγή θέσης.
Η τρίτη και τελευταία άσκηση είναι η συνέχεια των δύο προηγούμενων και περιλαμβάνει την εξέταση ολόκληρου του σώματος του κουταβιού και την αλλαγή θέση του.


Παιχνίδια

- Κρυφτό

Αρχίστε με τις εύκολες κρυψώνες όπως πίσω από τις πόρτες, κάτω από το τραπέζι ή στο διπλανό δωμάτιο. Όταν το κουτάβι σας δεν σας κοιτάει ή είναι απασχολημένο με κάτι άλλο κρυφτείτε σε μια από τις παραπάνω κρυψώνες και φωνάξτε το σε σας. Μόλις καταλάβει το παιχνίδι κάντε τις κρυψώνες πιο δύσκολες όπως μέσα στην μπανιέρα ή κάτω από το κρεβάτι ή κάτω από το γραφείο. Δώστε του μια λιχουδιά όταν σας ανακαλύπτει. Μόλις το σκυλί σας ακονίσει τις δεξιότητές του στο κρυφτό μέσα στο σπίτι μπορείτε να το κάνετε στην ύπαιθρο. Η βοήθεια ενός φίλου είναι απαραίτητη βάλτε τον να κρατήσει το κουτάβι σας και κρυφτείτε κάπου που να είναι πραγματική πρόκληση για το κουτάβι, φωνάξτε και επιβραβεύεστε το όταν σας βρει. Μπορείτε να πάτε μακριά (αφού ο φίλος σας θα παρακολουθεί το κουτάβι δεν θέλουμε να χαθεί), να αναρριχηθείτε στα δέντρα και εάν είστε τολμηρός ο καιρός είναι καλός και η θάλασσα κοντά σας μπορείτε να κρυφτείτε μέσα στο νερό. Αυτό το παιχνίδι εκτός από διασκεδαστικό σας βοηθάει να δεθείτε περισσότερο με το σκυλί σας, του μαθαίνει να σας αναζητάει και σας βοηθάει στην εντολή ΕΛΑ. Όσο μεγαλώνει μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι δυσκολότερο όπως π.χ. να το παίζετε στο σκοτάδι.

- Σκύλος ντετέκτιβ

Αυτό είναι ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια. Κάθεστε όλοι στο πάτωμα δημιουργώντας έναν κύκλο και στην μέση βάζετε τον ντετέκτιβ (κουτάβι), αν δεν κάθετε από μόνος του μπορεί κάποιος από την οικογένεια να κάτσει μαζί του και να τον κρατήσει. Κάποιος από τον κύκλο θα του δώσει να μυρίσει μια πραγματικά καλή και με έντονη μυρωδιά λιχουδιά (υπόλοιπα από κοτόπουλο ή κρέας που έχουν μείνει από το μεσημεριανό φαγητό είναι ότι πρέπει για αυτό το παιχνίδι) μετά θα την κρύψει πίσω από την πλάτη του και θα την περάσει στον διπλανό του πάντα πίσω από την πλάτη του έως ότου φθάσει στο άτομο που έχει επιλεγεί για να την έχει στο χέρι του. Κατόπιν φέρνετε όλοι τα χέρια σας μπροστά με τις παλάμες κλειστές το κουτάβι ψάχνει τις παλάμες μόλις ακουμπήσει την παλάμη που έχει την λιχουδιά ανοίγετε το χέρι και του την δίνετε. Μόλις καταλάβει τι πρέπει να κάνει αυξήστε τον χρόνο που το κουτάβι πρέπει να ακουμπάει την μύτη του στην σωστή παλάμη ή ανοίξτε την παλάμη όταν ακουμπήσει πάνω το μπροστινό του πόδι η όταν γαβγίσει η επιλογή είναι δική σας.


- Μύρισε την λιχουδιά

Αρχίστε με τα εύκολα, επιτρέψτε στο κουτάβι σας να σας δει να κρύβετε μια λιχουδιά σε μια απλή κρυψώνα όπως κάτω από μια καρέκλα. Μετά πείτε «Βρες την λιχουδιά» και αφήστε το να πάει να βρει και να φάει την λιχουδιά. Εξασκηθείτε μέχρι να καταλάβει το παιχνίδι.
Μετά κρύψτε την λιχουδιά κάτω από ένα κάλυμμα ή πίσω από κάποια έπιπλα χωρίς να τον αφήσετε να δει που ακριβώς το βάζετε, αν και θα πρέπει να δει που περίπου είναι. Πρώτα δείξτε του και αφήστε το να μυρίσει την λιχουδιά έτσι θα έχετε την αμέριστη προσοχή του.
Μετά βάλτε κάποιον να το κρατήσει έτσι ώστε να μη μπορεί να τρέξει αμέσως στο σημείο που κρύψατε την λιχουδιά. Μόλις την κρύψετε πείτε «Βρες την λιχουδιά» και αφήστε το να χρησιμοποιήσει την μύτη του για να την βρει. Αν δυσκολεύετε καθοδηγήστε το ενθαρρύνοντας το να πάει κοντά στην περιοχή που είναι η λιχουδιά. Αν ακόμα δυσκολεύετε να την βρει χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά που έχει πιο έντονη μυρωδιά. Μπορείτε ακόμα να σύρετε την λιχουδιά στο πάτωμα ώστε να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι που θα το οδηγήσει εκεί. Μη κρύβετε λιχουδιές κάτω από το μαξιλάρι του καναπέ γιατί όταν λείπετε από το σπίτι μπορεί να αρχίζει να τον σκάβει για να την βρει.

- Κάντε το γεύμα του μια περιπέτεια

Αν το σκυλί σας τρώει το γεύμα του πολύ γρήγορα τότε το κερδίζει πολύ εύκολα. Οι άγριοι πρόγονοί τους έπρεπε να κυνηγήσουν για την τροφή τους, αλλά τα σκυλιά σήμερα κυνηγούν μόνο μέχρι το πιάτο τους. Το σκυλί σας θα ωφεληθεί και διανοητικά και φυσικά, από την πρόκληση της έρευνας για το γεύμα του, αρχίστε κρύβοντας το πιάτο του σε διαφορετική θέση κάθε ημέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές κροκέτες από το γεύμα του για να φτιάξετε «μονοπάτια» που να οδηγούν στο πιάτο του. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε και να κρύψετε το γεύμα του σε διάφορα μικρά κύπελλα σε διαφορετικές θέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για σκυλιά που τρώνε υπερβολικά γρήγορα. Ακόμη και τα σκυλιά που δεν έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο φαγητό θα φάνε καλύτερα το γεύμα που έχουν «κυνηγήσει».

Αντί να βάλετε όλη την ποσότητα του φαγητού στο πιάτο του μπορείτε να την μοιράσετε σε πολλά KONGS. Αλείψτε το εσωτερικό τους με φυστικοβούτυρο ή τυρί κρέμα (προσοχή στις διάρροιες) και βάλτε μέσα τις κροκέτες του φαγητού του. Οι πρώτες κροκέτες θα βγουν εύκολα αλλά αυτές που έχουν κολλήσει στο φυστικοβούτυρο ή το τυρί θα χρειαστεί πολλή ώρα για να τις βγάλει.

Χρησιμοποιήστε μπάλες με μία τρύπα λίγο μεγαλύτερη από την κροκέτα του φαγητού του για να ταΐσετε το κουτάβι σας. Για να βγάλει το φαγητό από εκεί θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κυλάει την μπάλα ώστε να πέφτουν οι κροκέτες.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ένα κουτάβι που ο ιδιοκτήτης του, του επέτρεψε να συγκεντρώσει ποικίλες πληροφορίες και επαφές στην πρόωρη περίοδο της κοινωνικοποίησής του αλλά και στην υπόλοιπη ζωή του θα είναι πιθανότατα ένα πολύ πιο έξυπνο και ισορροπημένο σκυλί. Η διαφορά δεν είναι στη νοημοσύνη, αλλά στις πληροφορίες που κάθε σκυλί είχε την δυνατότητα να πάρει.

Καλή επιτυχία και κυρίως καλή διασκέδαση. 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld