Newfoundland (Νέας Γης)

Newfoundland Νιούφι, ο καλόκαρδος γίγας!
 
Ύψος: αρσενικός 71cm, θηλυκό: 66cm
Βάρος:
αρσενικός 64-69 kg, θηλυκό: 50-55kg
Περιοχή προέλευσης:
Νέα Γη
Αρχικός προορισμός:
ψάρεμα, έλκυση

Η γλυκύτητα του χαρακτήρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της φυλής αυτής που ξεχωρίζει για τη φιλικότητα, την κολυμβητική της δεινότητα, το έμφυτο ένστικτο διάσωσης καθώς και για τον όγκο της.

Το Newfoundland (Νέας Γης) είναι ένας πράος σκύλος με πολλές δυνατότητες και ταλέντα, ικανός για βαριά εργασία. «Φτιάχτηκε» μεγαλόσωμος, για να εκτελεί τα καθήκοντα που του ανέθεταν, αλλά και ανθεκτικός στους μακριούς χειμώνες και τα παγωμένα νερά της γενέτειράς του, Νέας Γης - όπως αποκαλύπτει το όνομά του.
Παρότι το μεγάλο του μέγεθος και το τεράστιο κεφάλι του μπορεί να πανικοβάλουν τους αδαείς, ο σκύλος αυτός χαρακτηρίζεται από μια μοναδική ευγένεια, η οποία σε συνδυασμό με τον ισορροπημένο χαρακτήρα του και την υπέρμετρη αφοσίωση στην οικογένεια, τον κάνουν ιδανικό σύντροφο για παιδιά και για ενήλικες - αρκεί να μη σας πλακώσει, κατά λάθος!

Η ιστορία

Νιούφι, φωνάζουν χαϊδευτικά οι φίλοι της φυλής αυτόν το μεγαλόσωμο σκύλο έλκυσης και νερού με το φυσικό ένστικτο διάσωσης. Στη Νέα Γη εργαζόταν σκληρά σε ξηρά και θάλασσα, τραβώντας τα δίχτυα για τους ψαράδες και ρυμουλκώντας κορμούς δέντρων από τα δάση. Παντού όπου εργαζόταν τον επέλεγαν για την ανεξάντλητη υπομονή του και τη μεγάλη του δύναμη.
Παρότι φαίνεται οι πρόγονοί του να έφτασαν στη Νέα Γη από την Ευρώπη, η φυλή, όπως την ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε στη Νέα Γη, εξελίχθηκε στη Βόρειο Αμερική και επέστρεψε στην Αγγλία, όπου εκτράφηκε ευρέως. Έτσι, τα περισσότερα σύγχρονα Νιούφι έχουν στο pedigree τους Άγγλους προγόνους.
Το Νιούφι Θεωρείται πρόγονος του δημοφιλέστατου Λαμπραντόρ και του Τσέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ (Chesapeake Bay Retriever), που τον συναγωνίζονται στις κολυμβητικές του ικανότητες, ενώ φέρεται να κληροδότησε στους σκύλους Αγίου Βερνάρδου το παντός καιρού βαρύ τρίχωμα και το ένστικτο διάσωσης.

Η εξωτερική εμφάνιση

Το Newfoundland εντυπωσιάζει με τη δύναμη, την επιβλητικότητα και την περήφανη κορμοστασιά. Όταν βρίσκεται σε κίνηση δίνει την αίσθηση αβίαστης δύναμης.
Είναι μεγαλόσωμος, ογκώδης, δυνατός σκύλος με τρίχωμα βαρύ, πυκνό (διπλού μανδύα), κάπως λιπαρό και κατά συνέπεια αδιαπέραστο από το κρύο και το νερό.
Το κεφάλι του είναι ογκώδες, πλατύ, με σχετικά κοντή, τεραγωνισμένη μουσούδα και μικρά, πεσμένα αυτιά. Έχει δυνατά, χοντρά πόδια και δάχτυλα ενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνες που τον βοηθούν να κολυμπά σταθερά και γρήγορα.
Παρά τη βαριά γούνα που τον περιβάλλει, καταφέρνει να προσαρμοστεί σε αρκετά ζεστό κλίμα. Στα ζεστά μέρη διατηρεί τον εξωτερικό μανδύα αλλά αδυνατίζει, σχετικά, ο εσωτερικός. Όσο περισσότερη η ζέστη τόσο πιο αναγκαία γίνεται η σκιά και το άφθονο τρεχούμενο νερό.
Έρχεται σε ποικιλία χρωμάτων αλλά, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, αναγνωρίζονται τα: μαύρο, καφέ, γκρι, ασπρόμαυρο ενώ ποσότητα άσπρου, τοπικά, (σαγόνι, στέρνο, πόδια, άκρη ουράς) γίνεται αποδεκτή στα μονόχρωμα ζώα.


Ο χαρακτήρας
Η γλυκύτητα του χαρακτήρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της φυλής.
Πρόκειται για μία από τις πιο φιλικές φυλές - αξιόπιστος, υπάκουος, αφοσιωμένος.
Είναι ένα ιδιαίτερα έμπιστο, ισορροπημένο ζώο με ευγενική, αγαπησιάρικη φύση που τον κάνει καλό σύντροφο για παιδιά κάθε ηλικίας. Αλλά δε θα πρέπει να παρεξηγούμε την υπομονή του. Αν του φερθούμε απότομα ή τον παραμελήσουμε θα εκδηλώσει δυσφορία και, πιθανότατα, κακή διαγωγή, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε σε αυτά τα μεγέθη.
Παρότι αρχικά μπορεί να μας φανεί κάπως ήρεμος, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αρκετά ενεργητικό σκύλο. Διασκεδάζει να γυμνάζεται και χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να παραμένει υγιής και ευτυχής. Οι σκύλοι Νέας Γης λατρεύουν το κολύμπι. Και αυτό αποτελεί εξαιρετική άσκηση για τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα, δυναμώνοντας τους μυς χωρίς να επιβαρύνει τους συνδέσμους.
Αν και από τη φύση του είναι ευγενικό ζώο θα χρειαστεί εκπαίδευση βασικής υπακοής, κυρίως για να μπορείτε να τον ελέγξετε στη βόλτα, αφού αν τραβήξει (σε τελικό μέγεθος), πάτε χαμένοι! Και αφήστε τις αγριάδες μαζί του. Να θυμάστε πάντα, πως η συνέπεια και η υπομονή αποτελούν το κλειδί για την εκπαίδευση.
Μετά την ενηλικίωση, εμπιστευθείτε του, απροβλημάτιστα, υψηλά καθήκοντα, είτε πρόκειται για σκληρή σωματική εργασία (τράβηγμα κάρων, κουβάλημα μεγάλων φορτίων) είτε για την ίδια την ανθρώπινη ζωή (ναυαγοσώστης).
Παρά το ισχυρό ένστικτο φύλαξης δεν αποτελεί καλή επιλογή σκύλου φύλαξης, με απαιτήσεις Schutzhund.

Κάνει για μένα;

Το Νιούφι θα γίνει, σίγουρα ο αφοσιωμένος σύντροφος που αποζητάτε. Όμως η συγκατοίκηση μαζί του θα επιβαρύνει, αναμφισβήτητα, την καθημερινότητά σας, πέρα από τα κιλά του και με όσα άλλα συνεπάγεται ο όγκος του. Πριν, λοιπόν, τρέξετε να αποκτήσετε το γλυκύτατο αυτό ζώο, προσπαθήστε να αναλογιστείτε τι σημαίνει να συγκατοικείτε με έναν τέτοιο γίγαντα. Χωράει στο σπίτι και στο αυτοκίνητο; Θα μπορείτε να τον παίρνετε μαζί στις διακοπές; Πόσο κοστίζει η διατροφή του; Ποιος θα τον βουρτσίζει; Πώς θα τον πλένετε; Πού θα τινάζεται; Ποιος μπορεί να τον κουμαντάρει; Πού θα ασκείται; Ποιος θα μαζεύει τις μεγάλες ακαθαρσίες του; Μπορείτε να του προσφέρετε το κολύμπι που τόσο έχει ανάγκη (χωρίς να πανικοβάλετε τους γύρω);
Αν πάλι δεν πτοείστε από τις παραπάνω δυσκολίες προχωρήστε στην απόκτηση του καλόκαρδου αυτού γίγαντα, αρκεί να μη ζείτε σε διαμέρισμα και να μην είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με το σπίτι σας.

Γεννημένος ναυαγοσώστης

• Η λιπαρή φύση του διπλού μανδύα τριχώματος προστατεύει το δέρμα του από το νερό.
• Οι μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα. Το βαθύ, δυνατό στέρνο και τα καλοσχηματισμένα πλευρά του και οι μεμβράνες τον κάνουν, εκ γενετής, ταλαντούχο κολυμβητή.
• Είναι αρκούντως μεγαλόσωμος για να μπορεί να σύρει ναυαγούς στη στεριά.
• Οι δυνατοί του πνεύμονες του επιτρέπουν να κολυμπά μεγάλες αποστάσεις.
• Έχει πραγματικό ένστικτο διάσωσης και είναι φημισμένος για το ρόλο αυτό. Στη Γαλλία χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά ως ναυαγοσώστης.
• Επειδή η έμφυτη τάση του ναυαγοσώστη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ίσως δημιουργήσει προβλήματα στη θάλασσα, προσπαθώντας να σώσει κάποιον που δε χρειάζεται τη βοήθειά του. Αν λοιπόν δε θέλετε να μπλέξετε σε μια «με το ζόρι» διάσωση αποφύγετε το κολύμπι μαζί του!
• Και μια ακόμη συμβουλή, απομακρυνθείτε όταν τινάζεται, μετά από ένα απολαυστικό μπάνιο.

interpet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld