Τι κάνουμε σε περίπτωση που ήμαστε μάρτυρες κακοποίησης ζώου ή υποψιαζόμαστε κακοποίηση ζώου
Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης ζώων, οικόσιτων ή μη, και προσπερνάμε νοιώθοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ανακατευτούμε ή φοβούμενοι ότι θα βρούμε το μπελά μας. Όλοι όμως έχουμε μερίδιο ευθύνης όταν η κοινωνία μας νοσεί. Και είναι νοσηρή η κοινωνία που δεν καλλιεργεί το σεβασμό και τη συμπάθεια σε κάθε μορφή ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η βία απέναντι στα ζώα πολύ εύκολα γίνεται βία απέναντι στους ομοίους μας. Αν παρέμβετε λοιπόν σε μια περίπτωση κακοποίησης ζώου και κάνετε καταγγελία συμβάλλετε σε μια πιο υγιή κοινωνία και ίσως σώζετε κάποιον άνθρωπο ή ένα παιδί, μελλοντικό θύμα του ίδιου δράστη.
Παραμελημένο κουτάβι με άκρως προχωρημένη δερματίτιδα |
Υπάρχουν δύο μορφές κακοποίησης. Η μια είναι η παθητική ή παραμέληση, που σημαίνει ότι κάποιος δεν παρέχει τα απαραίτητα (φαγητό, νερό, ελευθερία, καταφύγιο κλπ) και η άλλη είναι η ενεργή, η άσκηση δηλαδή βίας με σκοπό τον πόνο ή τον θάνατο.
Διαβάστε λοιπόν τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Όποτε βλέπετε ένα δεσποζόμενο ζώο, ελέγξτε πρώτα τα βασικά. Σιγουρευτείτε ότι το ζώο έχει τροφή, νερό και την κατάλληλη στέγη, ότι ο χώρος γύρω του διατηρείται καθαρός και χωρίς επικίνδυνα αντικείμενα, ότι δεν έχει κάποιον εμφανή τραυματισμό και ότι φαίνεται υγιές. Αν διαπιστώσετε ότι δεν ικανοποιούνται αυτά τα κριτήρια, έχετε το νου σας και ελέγξτε το λίγο καλύτερα.
Καμένο γατάκι |
- Να επεμβαίνετε, εάν το θεωρήσετε απαραίτητο. Αν δείτε κάποιον να χτυπά ή να βασανίζει ένα ζώο, μιλήστε. Μπείτε στη μέση για να βοηθήσετε το ζώο, εφόσον βέβαια κρίνετε ότι δεν κινδυνεύετε και οι ίδιοι από φυσική βία (σε αυτή την περίπτωση καλείτε την αστυνομία και ζητάτε προσωρινά βοήθεια από κάποιον περαστικό). Η κακοποίηση ζώου είναι παράνομη πράξη και έχετε το δικαίωμα να παρέμβετε και να την σταματήσετε.
- Μιλήστε στον κάτοχο του ζώου, εφόσον το βλέπετε παραμελημένο και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το ζώο ήταν αδέσποτο, σώθηκε πρόσφατα και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Μπορεί όμως και να σώσετε ένα ζώο που παραμελείται σκόπιμα ή λόγω οικονομικής αδυναμίας. Εάν είναι κάποιος γνωστός σας, μπορεί με ευγένεια και διπλωματία να κουβεντιάσετε μαζί του και δίνοντας κάποιες συμβουλές ή βοηθώντας τον να καταλάβει πόσο πόνο και άδικη ταλαιπωρία προξενεί, να βοηθήσετε στο να λυθεί το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση των αρχών. Το σίγουρο είναι όμως ότι οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση απαιτεί παρέμβαση.
- Καταγράψτε, φωτογραφήστε ή πάρτε βίντεο, κρατήστε ημερομηνίες και ώρες, τοποθεσίες και αν μπορείτε και ονόματα, και σημειώστε περιληπτικά το περιστατικό. Κάντε το ακόμη και αν απλώς υποψιάζεστε κακοποίηση, ακόμη και αν δεν έχετε κάποιες ατράνταχτες αποδείξεις.
- Μιλήστε με την φιλοζωική της περιοχής σας. Δώστε τους τα στοιχεία που έχετε και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν. Πάρτε τηλέφωνο και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, δώστε και σε αυτούς τα στοιχεία που έχετε και ζητήστε να ελέγξουν την περίπτωση. Δεν έχουν δικαίωμα να σας αρνηθούν. Αντιθέτως είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να ελέγξουν την καταγγελία σας. Επικαλεστείτε την υπουργική οδηγία 1056-1/04-08-2010. Κρατήστε σημειώσεις και για αυτές τις συνομιλίες (ημέρα, ώρα, όνομα), μπορεί να σας χρειαστούν. Αν δεν ανταποκριθούν μπορείτε να τους καταγγείλετε για αμέλεια ή παράβαση καθήκοντος.
- Να καταγγέλλετε αμέσως κυνομαχίες ή κοκορομαχίες, ή κάθε είδους «στημένες» μάχες ζώων απευθείας στην αστυνομία. Αν κάποιο τέτοιο σκηνικό είναι σε εξέλιξη, πάρτε αμέσως το «100». Αν απλώς το υποψιάζεστε, και βλέπετε τα ζώα κάποιου γείτονα συχνά με ανοιχτές πληγές, φωτογραφήστε το ζώο με ημερομηνίες, ζητήστε βοήθεια από τη φιλοζωική, και αφού συγκεντρώσετε ότι υλικό μπορείτε, κάντε καταγγελία στην αστυνομία για να το ερευνήσει. Ρωτήστε τους τι έχουν σκοπό να κάνουν επ’ αυτού, και πάρτε τα στοιχεία του αστυνομικού με τον οποίο μιλήσατε για να επικοινωνείτε μαζί του για την πρόοδο της υπόθεσης.
- Γενικώς, για οποιαδήποτε καταγγελία ή αναφορά κάνετε, προσπαθήστε να μένετε ενήμεροι, μιλώντας απ’ ευθείας με τον αρμόδιο για την εξέλιξη της υπόθεσης. Έτσι μόνο μπορεί να σώσετε κάποια ζωή. Αν θεωρείτε ότι κωλυσιεργούν, ρωτήστε τους το γιατί, και ζητήστε άμεσες δράσεις. Επιμείνετε σε αυτό, και ζητήστε βοήθεια και συμπαράσταση στην πίεση από όποιο μέσο μπορείτε (εφημερίδες, internet, φιλοζωικά σωματεία, απλούς πολίτες και γνωστούς).
Να θυμάστε:
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα κληθείτε για μάρτυρας σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια. Μην αρνηθείτε να πάτε. Εάν δεν πάτε, όλη η φασαρία θα έχει γίνει για το τίποτα. Ο δράστης θα αθωωθεί και το ίδιο ζώο ή κάποιο άλλο θα συνεχίσει να υποφέρει. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να εμφανιστείτε ως μάρτυρας σε μια τέτοια δίκη, φροντίστε εκ των προτέρων να το κάνει κάποιο μέλος φιλοζωικού σωματείου, από το οποίο θα έχετε ζητήσει να είναι μαζί σας μάρτυρας στο περιστατικό ή όταν θα βγάζετε φωτογραφίες και δώστε όλα τα στοιχεία σε αυτόν.
adespotakaterinis.blogspot.com
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.