Η Χριστίνα Βασδόκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αλμωπίας "Η Ελπίδα" απαντά !

"Ο μεγάλος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κτηνιατρικού κέντρου - σταθμού φιλοξενίας στην Αλμωπία με την πρόσληψη μόνιμων δημοτικών κτηνιάτρων"!
 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αλμωπίας "Η Ελπίδα" Χριστίνα Βασδόκα παραχώρησε συνέντευξη στο Aridaia News και τον Σταύρο Βαφειάδη. Έτσι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλμωπίας, την πορεία του Συλλόγου, άλλα και τις οικονομικές δυσκολίες του.

Του Σταύρου Βαφειάδη


1) Έχει γίνει γνωστό ότι οι κτηνίατροι τους οποίους «απασχολούσε» ο Σύλλογος έχουν να πληρωθούν από τον Δήμο δύο ολόκληρα χρόνια. Τι σκοπεύετε να κάνετε τώρα που σταμάτησαν να δέχονται ζώα για στειρώσεις; Το συζητήσατε με τον νέο Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Πασόη;

Θέσαμε το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα τόσο στον κ. δήμαρχο όσο και στον κ. αντιδήμαρχο αρμόδιο για τα αδέσποτα κ. Ταγκαλίδη, κατά την συνάντηση την οποία είχαμε. Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και να επιδιώξει την λύση του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα σε λίγο καιρό μέσα στην πόλη της Αριδαίας, καθώς όπως είπατε κι εσείς οι στειρώσεις έχουν σταματήσει, μέχρι να τακτοποιηθούν οικονομικά οι κτηνίατροι. Υπάρχουν θηλυκά σκυλιά αυτή την στιγμή στην πόλη, τα οποία θα έρθουν σε οίστρο και θα σχηματιστούν αγέλες με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Ήδη ο σύλλογος με δικά του έξοδα αναλαμβάνει κάποια επείγοντα περιστατικά, δηλαδή ζώα χτυπημένα ή άρρωστα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα πληρωθούν οι κτηνίατροι. Όμως και τα έσοδα του συλλόγου είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να αναλάβει τις πολλές στειρώσεις που περιμένουν.
Ο κ. δήμαρχος, μας είπε ότι θα το ελέγξει, να ελέγξει κατ’ αρχάς γιατί οι κτηνίατροι δεν πληρώθηκαν και θα μας ενημερώσει. Άρα, προς το παρόν είμαστε σε αναμονή. Ελπίζω να μην αργήσει να πάρει την απόφαση, ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

2) Τι άλλο περιλάμβανε η πρόσφατη συνάντησή σας με τον Δήμαρχο;

Ο κ. δήμαρχος κατ’ αρχάς μας δήλωσε τα φιλοζωικά του αισθήματα, την διάθεσή του για συνεργασία, για το πόσο στηρίζει τον εθελοντισμό. Στην λίγη ώρα που είχαμε στην διάθεσή μας, ενημερώσαμε τον κ. δήμαρχο και τον κ. αντιδήμαρχο για το έργο μας, του καταθέσαμε τις προτάσεις μας που αφορούν στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και γενικά συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν για τις δράσεις μας και το έργο μας που είναι πολύ μεγάλο και ποικίλο, μόνο μέσα από μία συνάντηση. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως για τις υποχρεώσεις και ευθύνες των τοπικών αυτοδιοικήσεων, για όλη την σχετική νομοθεσία που προβλέπεται.

3) Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δηλώσεις δικές σας και μελών της Φιλοζωικής Έδεσσας, οι οποίες μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για χρήση αθέμιτων μέσων από κάποιους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όταν κ. Βαφειάδη, έχουμε στειρώσει όλα τα θηλυκά σκυλιά που κυκλοφορούν στην πόλη της Αριδαίας, αλλά και αρκετά από τις γύρω περιοχές και έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά νέα ζώα, που δεν τα είχαμε ξαναδεί και μάλιστα όχι ένα και δύο, αλλά σε ομάδες των πέντε, έξι και παραπάνω ζώων, όταν κάποια από αυτά είναι τόσο άρρωστα που μετά δυσκολίας περπατάνε, όταν έρχονται εδώ ζώα που είναι ήδη σε οίστρο, και ζώα που εγκυμονούν, τότε ναι, μιλάμε για αθέμιτα μέσα. Μιλάμε για παράνομες και ανήθικες οργανωμένες μεταφορές ζώων από άλλες περιοχές. Μιλάμε για «ξεφόρτωμα» του προβλήματος κάποιων επιτήδειων από τις δικές τους περιοχές, χωρίς να σκέφτονται το πρόβλημα που θα δημιουργήσουν σ’ εμάς. Μιλάμε για αθώα ζώα που περιφέρονται από δω κι από κει και που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα, να γίνονται «μπαλάκι» στα χέρια ανεύθυνων προσώπων. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση τους και σκεφτείτε: να σας φόρτωναν σε κάποιο αγροτικό, πολλές φορές με βίαιο τρόπο, να σας άφηναν σε ένα άγνωστο μέρος και να ήσασταν εσείς υποχρεωμένος να επιβιώσετε! Να ψάξετε να βρείτε τροφή, νερό, να σας διώχνουν από παντού, να αποφεύγετε τα αυτοκίνητα στους δρόμους, να προσπαθείτε να προφυλαχτείτε από όλους αυτούς που θέλουν να σας χτυπήσουν, να σας δηλητηριάσουν, να σας κυνηγήσουν, να σας πυροβολήσουν, με την απορία τι έχετε κάνει και σε τι φταίξατε!
Εμείς θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στον κόσμο: Εάν κάποιος δει ύποπτα αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με σκυλιά, εάν δει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, εάν δει κάποιον να κατεβάζει από το αυτοκίνητο κάποιο σκυλί, να σημειώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και να ειδοποιήσει αμέσως την αστυνομία.

4) Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σε επίπεδο Συλλόγου;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν σύλλογος αλλά και σαν φιλόζωοι πολίτες, είναι η απουσία ενός κτηνιάτρου στην περιοχή της Αλμωπίας. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο δήμο και δυστυχώς δεν υπάρχει κτηνίατρος μικρών ζώων που να μπορεί να αναλάβει χειρουργικές επεμβάσεις και άλλα παρόμοια περιστατικά. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στην Έδεσσα, δηλαδή να διανύουμε μια μεγάλη απόσταση, αναπόφευκτα τα έξοδα είναι πολλά και επίσης χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν υπάρχει ένα έκτακτο και επείγον περιστατικό. Χρόνος που μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ύστερα πολλοί είναι οι κηδεμόνες ζώων που δεν έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν μέχρι την Έδεσσα και δυστυχώς έτσι πολλά ζώα μένουν χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, χωρίς σωστές διαγνώσεις, χωρίς σωστούς εμβολιασμούς με μοιραία γι αυτά αποτελέσματα.
Το ότι οι ανάγκες μας λοιπόν, αφ’ ενός σαν δήμος, και εννοώ τα αδέσποτα και αφ’ ετέρου σαν ιδιώτες κηδεμόνες ζώων, καλύπτονται από ιδιώτες κτηνιάτρους άλλου δήμου, θα πρέπει να μας προβληματίσει
Ο μεγάλος στόχος λοιπόν είναι η δημιουργία ενός κτηνιατρικού κέντρου - σταθμού φιλοξενίας στην Αλμωπία με την πρόσληψη μόνιμων δημοτικών κτηνιάτρων. Αυτό θα έλυνε πολλά προβλήματα, θα γίνονταν πολλές στειρώσεις, θα εφαρμοζόταν το υποχρεωτικό μέτρο της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς, θα έμπαιναν σε ειδικά προγράμματα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για να στειρώνουν τα ζώα τους, θα ανέβαζε το φιλοζωικό επίπεδο της περιοχής, θα εξυπηρετούσε πολλές ανάγκες, τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων που διατηρούν ζώα και θα υπήρχε και οικονομικό όφελος, αφού τα έσοδα αυτού του κέντρου θα διαθέτονταν για τα προγράμματα των αδέσποτων ζώων. Η Πολιτεία επιχορηγεί με το 70 % την ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχτεί σε ένα στολίδι για την περιοχή, αφού θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν ξενοδοχείο μικρών ζώων και σαν κέντρο εκπαίδευσης σκύλων. .
Όπως σας είπα έχουμε καταθέσει προτάσεις στην νέα δημοτική αρχή. Τις είχαμε καταθέσει και στην προηγούμενη, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θα επιμείνουμε μέχρι κάποιες από αυτές να αρχίσουν να υλοποιούνται. Άλλωστε για το καλό του δήμου μας είναι και μην ξεχνάμε, ότι εμείς είμαστε εθελοντές που στην ουσία αντικαθιστούμε την τοπική αυτοδιοίκηση στο έργο της. Ούτε πληρωνόμαστε γι αυτό, ούτε έχουμε οποιοδήποτε όφελος. ΄Ο,τι κάνουμε εμείς θα έπρεπε να το κάνει ο ίδιος ο δήμος. Ο σύλλογός μας λοιπόν είναι άμεσος συνεργάτης του δήμου Αλμωπίας. Αν μη τι άλλο έχουμε δείξει τις καλές προθέσεις μας και την καλή διάθεση που έχουμε για συνεργασία. Γιατί εμείς γνωρίζουμε το πρόβλημα, ξέρουμε τις λύσεις, έχουμε την εμπειρία, αλλά βέβαια δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να παίρνουμε αποφάσεις. 

aridaianews.blogspot.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld