Ο Εμβολιασμός του σκύλου


Τα κουταβάκια μέχρι και την 8-12 εβδομάδα της ζωής τους προστατεύονται λόγω των αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα της μαμάς τους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτά τα αντισώματα δεν επαρκούν για προστασία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καλύπτουν περισσότερες εβδομάδες της ζωής του κουταβιού. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να αρχίζει ο εμβολιασμός του κουταβιού όταν έχει φτάσει στην 8-9 εβδομάδα μετά τη γέννησή του και να επαναληφθεί μετά από 3-4 εβδομάδες και μετά από 6-7 εβδομάδες. Έπειτα θα πρέπει να το εμβολιάζεται κάθε 12 μήνες.
Τα εμβόλια που θα πρέπει να χορηγήσουμε στο σκύλο μας καθώς είναι απαραίτητα για την υγεία του είναι:

Κατά της Παρβοεντερίτιδας
Είναι ίσως η πιο σοβαρή και συχνή μολυσματική ασθένεια του σκύλου και μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τα κόπρανα των άρρωστων σκύλων. Τα συμπτώματα της είναι: έντονοι εμετοί που οδηγούν σε αφυδάτωση και κατάπτωση καθώς και έντονη και δύσοσμη διάρροια που μερικές φορές είναι αιμορραγική. Αφού κολλήσει αυτή την αρρώστια ο σκύλος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέλθει θάνατος μετά από 24-28 ώρες και μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να τον προστατεύσει.

Κατά της Νόσου του Carre
Η νόσος μεταδίδεται από τα άρρωστα σκυλιά και προσβάλει συνήθως κουταβάκια 3-6 μηνών. Τα συμπτώματα αυτής της νόσου είναι:  βήχας, ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα, διάρροια, εμετός και ανορεξία. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει εμβολιαστεί υπάρχει η περίπτωση να του δημιουργηθεί πρόβλημα στα μάτια,  επιληπτικές κρίσεις και παράλυση, ενώ μπορεί να εμφανίσει και νευρολογικά συμπτώματα ύστερα από μερικούς μήνες.

Κατά της Λύσσας
Είναι μια ασθένεια του νευρικού συστήματος και συνήθως προσβάλλει τα θερμόαιμα ζώα σε όλες τις χώρες. Συμπτώματα: νευρολογικά, αναπνευστικά και γαστρεντερικά. Είναι υποχρεωτικό να γίνεται το εμβόλιο 1 φορά το χρόνο σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο.

Κατά της Λοιμώδους Ηπατίτιδας
Είναι η ασθένεια που προσβάλλει το συκώτι και σε οξεία μορφή μπορεί να προκαλέσει θάνατο μετά από 24-36 ώρες. Εάν ο σκύλος γίνει φορέας της νόσου μπορεί να μολύνει και άλλους σκύλους

Κατά της Λοιμώδους Τραχειοβρογχίτιδας
Αυτή η αρρώστια είναι γνωστή σαν «βήχας του κυνοτροφείου» και εμφανίζεται συχνά σε χώρους φιλοξενίας πολλών σκύλων, λόγω του συνωστισμού, της λάθους διατροφής, της τιμής θερμοκρασίας, του κακού αερισμού και της ακατάλληλης εγκατάστασης. Συμπτώματα: παροξυστικός βήχας, συνήθως είναι ξηρός και εμετός. Αυτή η ασθένεια μπορεί να εξαφανιστεί από τον οργανισμό σιγά-σιγά μετά από 40 περίπου ημέρες. Εάν όμως ο σκύλος έχει και άλλη ασθένεια πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές.

Κατά της Παραϊνφλουέντζας

Κατά της Λεπτοσπείρωσης
Είναι μια ασθένεια των ζώων που μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπο. Ο σκύλος μολύνεται από αυτή τη νόσο από ακάθαρτα νερά ή από τα ούρα άλλων μολυσμένων ζώων και τα συμπτώματα εμφανίζονται  μετά από 4-12 μέρες. Τα συμπτώματα είναι: πυρετός, κατάπτωση, εμετός, ανορεξία, ίκτερο και αιμορραγική γαστρεντερίτιδα. Αυτή η ασθένεια συνήθως προκαλεί μόνιμες βλάβες σε νεφρούς και ήπαρ.  Το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο ενώ σε μερικούς σκύλους καλό είναι να γίνεται κάθε 6 μήνες.

Μετά από τον εμβολιασμό συνήθως υπάρχουν κάποιες επιπλοκές όπως: υπνηλία, ανορεξία και αδράνεια. Όλα αυτά όμως περνάνε μετά από 1-2 μέρες χωρίς κανένα κίνδυνο. Σπάνια υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε εμβόλια. Για οτιδήποτε παρατηρείτε καλό είναι να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld