Κρατώντας τον σκύλο σας ευτυχισμένο στην κάψα του καλοκαιριού


Mπορεί κάθε χρόνο οι Έλληνες να ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι ώστε να ορμήσουν στις παραλίες και να απολαύσουν τον ήλιο, όμως, από την σκοπιά του σκύλου, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εποχή ή ακόμα μια απειλή για τη ζωή του, έτσι είναι αναγκαίο να διασφαλίζετε ότι ο σκύλος σας έχει δροσιά στην κάψα της ημέρας.

Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν, κι έτσι δεν μπορούν να διατηρούνται δροσεροί τόσο αποτελεσματικά όσο οι άνθρωποι, έτσι προσπαθούν να προστατευθούν με τις γρήγορες ανάσες. Σκυλιά με κοντές μουσούδες (όπως τα Πεκινουά), μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι και σκύλοι με μακρύ τρίχωμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη ζέστη.

Άν το σκυλάκι σας είναι κουρεμένο και φροντισμένο θα μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει την καλοκαιρινή ζέστη. Σκυλιά με πολύ μακρύ ή πυκνό τρίχωμα, καθώς και κάποιες συγκεκριμένες ράτσες, πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι για να αποφεύγεται η δυσφορία λογω υπερβολικής ζέστης. Ένας επαγγελματίας φροντιστής είναι το ιδανικό άτομο γι’αυτή τη δουλειά, παρόλο που θα μπορούσατε να το κάνετε και εσείς στο σπίτι. Το συχνό βούρτσισμα είναι επίσης πολύ σημαντικό για να αφαιρέσει ανεπιθύμητες ή νεκρές τρίχες από το σκυλί καθώς ανταλάσσει την βαριά χειμερινή του γούνα για πιό ελαφρύ καλοκαιρινό τρίχωμα.
 
Σιγουρευτείτε ότι το σκυλί θα έχει συνέχεια δροσερό και καθαρό νερό για να πίνει και αν είναι δυνατό αφήνετε το σκυλί μέσα στο σπίτι τις πιό ζεστές ώρες της ημέρας. Άν αυτό δεν είναι εφικτό και ο σκύλος πρέπει να μένει εξω, βεβαιωθείτε ότι θα έχει μια σκιασμένη και δροσερή γωνιά όλη την ημέρα (λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ήλιος μετακινείται).


Μια άλλη ιδέα για να κρατάτε το σκυλί σας δροσερό σε εξωτερικούς χώρους είναι να γεμίσετε μια μικρή παιδική πισίνα με λίγες ίντσες νερό και να την αφήσετε ώστε το σκυλί να μπορεί να μπαίνει για λίγο μέσα και να δροσίζεται. Υπαλλακτικά, να βρέχετε το σκυλί σας με το λάστιχο του κήπου δυο τρείς φορές την ημέρα. Στούς περισσότερους σκύλους αρέσει να παίζουν με νερό!!
 
Μην βγάζετε το σκυλί σας περίπατο στις πιό ζεστές ώρες της ημέρας, γιατί εκτός του ότι είναι επικίνδυνο να ασκείται στην ζέστη, τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι θα καίνε με αποτέλεσμα να κάψουν τις πατούσες του.

Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην καλοκαιρινή ζέστη. Η θερμοκρασία σε σταθμευμένο όχημα μπορεί να ανέβει στούς 50 βαθμούς σε λίγα μόλις λεπτά, ακόμα και αν το όχημα είναι σταθμευμένο στη σκιά. Το σκυλί σας μπορεί να πάθει θερμοπληξία ή ακόμα και να πεθάνει μέσα σε 10 λεπτά.

Τα συμπτώματα θερμοπληξίας περιλαμβάνουν πολυ γρήγορες ανάσες, μάτια που γυαλίζουν, πολύ γρήγορους σφιγμούς, βαθυκόκκινη ή βυσσινί γλώσσα, και αστάθεια ή τρέκλισμα στο περπάτημα. Το σκυλί μπορεί ακόμα και να λιποθυμήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, μετακινήστε το σκυλί σε ένα δροσερό σημείο και ραντίστε το με δροσερό (ΟΧΙ ΚΡΥΟ) νερό, και καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο σας.
 
Εκτός από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη ζέστη, το καλοκαίρι είναι η εποχή που παρατηρείται μεγάλη έξαρση στην εμφάνιση ψύλλων, τσιμπουριών και άλλων ζωυφίων. Είχαμε επίσης στην Κύπρο κρούσματα κάποιων άλλων επικίνδυνων ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, έτσι είναι αναγκαίο να προτατεύσετε το σκυλί σας με τη χρήση αντιπαρασιτικών φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά.

Εάν είστε προσεκτικοί δεν υπάρχει λόγος να μην απολαύσετε τόσο εσείς όσο και το σκυλί σας το καλοκαίρι, και να θυμάστε ότι άν εσείς παλεύετε για να κρατηθείτε δροσεροί, για το ίδιο ακριβώς παλεύει και το σκυλί σας!!

koupepi-press.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld