Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος..
Πληθαίνουν τα αδέσποτα, λόγω κρίσης.Ολο και περισσότεροι ιδιώτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα τους
Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος... Κάπως έτσι περιγράφουν οι φιλοζωικές οργανώσεις το πλήγμα που έχει δεχθεί ο αγώνας για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων στους δρόμους από την οικονομική κρίση. Ακόμα και οι ελάχιστοι δήμοι που υλοποιούσαν προγράμματα περισυλλογής και στείρωσης αδέσποτων, τα έχουν σήμερα «παγώσει», ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόμους από ιδιώτες.
Σκυλιά κάθε ηλικίας και κάθε ράτσας εντοπίζονται δεμένα με λουριά, αλυσίδες ή ακόμα και με... γραβάτες, σε στύλους, δέντρα ή παγκάκια της πόλης, εγκαταλελειμμένα από τα αφεντικά που προφανώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα τους. Αντίστοιχα, πληθαίνουν και τα κρούσματα μαζικών δηλητηριάσεων. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο», λέει στην «Κ» η κ. Χριστιάνα Καλογεροπούλου εκ μέρους του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων stray.gr. «Ο,τι προσπάθεια είχε γίνει στο παρελθόν για αλλαγή νοοτροπίας και ανάληψη ευθύνης από την πολιτεία, έχει σχεδόν εξανεμιστεί».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω γραφειοκρατίας, οι δήμοι έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούνται από το 2009! Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά, του μεγαλύτερου φορέα περίθαλψης αδεσπότων με 18 δήμους-μέλη, ο νόμος 3170/03, που «πέρασε» την ευθύνη για τα αδέσποτα από το κράτος στους δήμους, προέβλεπε χρηματοδότηση του 70% των δαπανών. Ομως η χρηματοδότηση για το 2009, που έπρεπε να καταβληθεί εντός 2010, δεν δόθηκε ποτέ, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος, με την εκπνοή του 2011, να χαθούν και τα χρήματα του 2010! «Είναι λογικό αφού για να εκτελεστεί μια απόφαση χρειάζεται να περάσει από το Εσωτερικών, μετά από το Οικονομικών, να γυρίσει στο Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξαναφύγει για το Εσωτερικών. Εννέα μέρες χρειάζεται για να ανέβει έναν όροφο». Το πρόγραμμα συνεχίζεται, αλλά «εκτελούμε τα καθήκοντά μας με μεγάλη δυσκολία, την ώρα που στους δρόμους καταγράφεται έξαρση των αδέσποτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και επιδημία μόρβας, από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες των σκύλων», λέει.
Κάπως έτσι, οι δήμοι που συνεχίζουν απρόσκοπτα τα προγράμματα περισυλλογής, εμβολιασμών και στείρωσης αδέσποτων μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ανάμεσά τους ο Δήμος Αθηναίων, που παρότι μείωσε δραστικά τις σχετικές δαπάνες (η λειτουργία του καταφυγίου αδεσπότων κόστιζε 500.000 ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνά τα 190.000 ευρώ), συνεχίζει να παράγει έργο στον τομέα αυτό.
Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων κ. Αγγελος Αντωνόπουλος, σε ένα χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί 457 περισυλλογές αδεσπότων, 368 θεραπείες αποπαρασίτωσης, ενώ έχουν περιθάλψει 305 σκύλους. Κτηνίατρος στο επάγγελμα, ο κ. Αντωνόπουλος διαπιστώνει ότι παρά τις εγκαταλείψεις ζώων λόγω οικονομικής κρίσης, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη. «Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που αποφασίζουν να υιοθετήσουν σκυλάκι από τον δρόμο, αντί να »αγοράσουν». Ο κόσμος πια είναι πιο συνειδητοποιημένος στο θέμα αυτό».
kathimerini.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.