Μάθετε τα πάντα για το κούρεμα του σκύλου



Τι υπηρεσίες προσφέρει για το σκύλο «ο dog groomer»;


Ο dog groomer, είναι εξειδικευμένος σε θέματα καλλωπισμού των σκύλων. Χτένισμα, λούσιμο , μπάνιο, κούρεμα, κόψιμο νυχιών. Είναι δηλαδή, θα λέγαμε «ο κομμωτής των σκύλων».


Αν δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε μόνοι μας με την περιποίηση του σκύλου μας, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, που θα ασχοληθεί με το θέμα. Αν πάλι θέλουμε οι ίδιοι να φροντίσουμε το σκύλο μας, μπορεί να μας δώσει συμβουλές σχετικά με θέματα περιποίησης. Θα μας πει τι σαμπουάν να χρησιμοποιήσουμε, τι εργαλεία(μηχανή κουρέματος, βούρτσες, χτένες, ψαλίδια, μηχανή κ .λ. π.),θα χρειαστούμε. Ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου, ξέρει αν κουρεύεται ο σκύλος μας και πότε μπορεί να γίνει αυτό, ποιο κούρεμα ταιριάζει στο δικό μας ανάλογα με το πρότυπο της φυλής σκύλου. Ακόμα μπορεί να μας δείξει πως γίνεται. Φυσικά για τις παροχές του πληρώνεται.


Πότε και γιατί χρειάζεται ο σκύλος κούρεμα;


Συνήθως το καλοκαίρι που κάνει ζέστη, είναι η κατάλληλη εποχή για το κούρεμα του σκύλου σας. Οι τρίχες εξασθενούν και πέφτουν και αυτό έως ένα σημείο είναι φυσιολογικό ανάλογα με τη ράτσα του.


Βέβαια σπουδαίο ρόλο για τη μείωση της τριχόπτωση παίζει η κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή του σκύλου. Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν μακριές τρίχες ή σγουρές. Επίσης το τρίχωμα δημιουργεί κόμπους και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από κούρεμα για να νιώθουν καλύτερα όταν έχει ζέστη και για να μην κομπιάζει η τρίχα τους. Εκτός από ανάγκη είναι και καλαισθησία να είναι κουρεμένα και φροντισμένα. Ένα ωραίο κούρεμα κάνει το σκύλο ευτυχισμένο, χαρούμενο, φροντισμένο.


Ποια η ευθύνη μας στο θέμα της τριχόπτωσης του σκύλου ;


Ευθύνη μεγάλη για την τριχόπτωση του σκύλου έχουμε εμείς οι άνθρωποι που επεμβαίνουμε με τα γούστα μας στον τρόπο ζωής κάθε ράτσας σκύλου. Η κάθε ράτσα έχει το δικό της DNA και έχει εγκλιματιστεί σε ένα ανάλογο κλίμα από αρχαιοτάτων χρόνων.


Εκτός τούτου οι άνθρωποι επεμβαίνουν και σε θέματα επιλεκτικής διασταύρωσης κ. λ. π. Πως μπορεί να προσαρμοστεί στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες για παράδειγμα ένα αρκτικό Husky , ή ένα σκυλί της ερήμου όπως το Afghan Hound σκύλοι που έχει μάθει σε θερμοκρασίες διαφορετικές; Εκτός τούτου για καλύψουμε τα δικά μας συναισθηματικά και ψυχολογικά κενά κλείσαμε τα ζώα μέσα σε διαμερίσματα με θέρμανση και κλιματισμό, με τεχνητό φωτισμό και ο οργανισμός τους έχει πάθει μπλακ άουτ. Ο σκύλος δεν ξέρει πότε είναι χειμώνας, πότε άνοιξη, πότε αλλάζει η εποχή αφού φροντίζουμε να διατηρείται σταθερή θερμοκρασία πάντα. Επόμενο είναι να έχουν περισσότερη τριχόπτωση, οι ράτσες σκύλων που έχουν ευαισθησία σε αυτό το θέμα.


Είμαι σε δίλλημα. Να κουρέψω το σκύλο μου ή όχι;


Φροντίστε να μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε για τη ράτσα του σκύλου που αποκτήσατε. Ενημερωθείτε και από τον κτηνίατρο σας σχετικά με το θέμα.


Οι ράτσες των σκύλων με το διπλό στρώμα τριχώματος δεν πρέπει να κουρεύονται. Το διπλό στρώμα προστατεύει το καλοκαίρι και το χειμώνα το σκύλο από τη ζέστη και το κρύο. Λειτουργεί σαν μονωτικό.

Αν κάνω το λάθος και κουρέψω το σκύλο μου παρόλο που έχει διπλό στρώμα τριχώματος, θα έχει κάποια επιβάρυνση η υγεία του;

Η υγεία του δεν θα έχει επιβάρυνση. Το τρίχωμα όμως μπορεί να καταστραφεί και να μην το προστατεύει από τις διαφορές της θερμοκρασίας το χειμώνα, επίσης μπορεί να λεπτύνει η τρίχα.


Τι υλικά χρειάζομαι για τον καλλωπισμό του σκύλου μου;


Για τον καλλωπισμό του σκύλου μου χρειάζομαι:

Σαμπουάν με ουδέτερο PH για σκύλους, μαλακτικό( για τις μακρύτριχες ράτσες), λεκάνη με νερό, πετσέτες, χτένες και βούρτσες κατάλληλες για τη ράτσα του.

Κουρεύονται όλες οι ράτσες σκύλων;

Κάποιοι υποστηρίζουν ναι και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι θεωρούν ότι το καλοκαίρι που έχει ζέστη καλό είναι να κουρεύονται όλοι οι σκύλοι, γιατί το τρίχωμα προκαλεί δυσφορία και με το κούρεμα αισθάνονται περισσότερη δροσιά.

Αντίθετα κάποιοι άλλοι πιστεύουν, ότι καταδικάζεται δια ροπάλου το κούρεμα στις ράτσες που έχουν διπλό στρώμα τριχώματος, γιατί λειτουργεί μονωτικά και προστατεύει από τη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα. Με το κούρεμα καταστρέφεται το διπλό στρώμα τριχώματος και γίνεται μετά πιο μαλακό και λεπτό το τρίχωμα.

Τα ανοιχτόχρωμα σκυλιά συνήθως ή με ροζ δέρμα, που εκτίθενται στον ήλιο αρκετές ώρες, χρειάζονται οπωσδήποτε αντηλιακό, αν κουρευτούν βαθιά-πράγμα που δεν ενδείκνυται- γιατί κινδυνεύουν από εγκαύματα.


Είμαι αρχάριος, πώς να κουρέψω το σκύλο μου με μηχανή κουρέματος;


Μάθημα κουρέματος για τον καλλωπισμό του σκύλου, με σπαστά μαλλιά, και μακριά αυτιά.
 
Δένω το σκύλο ψηλά με ζώνη. Κρατάω το κεφάλι του.
Βάζω τη μηχανή σε ενέργεια με τη λεπίδα 9 mm, ώστε ο σκύλος να ακούσει το θόρυβο της και να μη φοβηθεί αργότερα.
Λύνω το σκύλο για να κινηθώ πιο άνετα.
Με την κουρευτική μηχανή ξεκινάω από το πάνω μέρος του λαιμού, προς τη πλάτη. Κινώ τη μηχανή προς τη φορά που μεγαλώνει η τρίχα. Κάνω, όχι πολύ γρήγορες κινήσεις, για να μην είναι άνισο το κούρεμα.
Στη συνέχεια σηκώνω το κεφάλι προς τα πάνω και κουρεύω από το πηγούνι προς το στέρνο. Πιάνω το αυτί του, για να μην το πιάσει η μηχανή.
Κουρεύω τη ρίζα των αυτιών γύρω- γύρω.
Καθαρίζω τα μάγουλα του.
Βάζω πάλι τη θηλιά στο λαιμό του και δένω ψηλά για να γίνει πιο άνετο στη συνέχεια και να μην πέφτουν οι τρίχες παντού.
Πιάνω με το χέρι μου ένα- ένα τα αυτιά του σκύλου, ενώ η μηχανή κινείται στο πάνω μέρος του αυτιού, από τη ρίζα προς τα έξω. Καθαρίζω καλά τις τρίχες από τα αυτιά, γύρω –γύρω.
Τώρα κουρεύω τα μπροστινά πόδια ένα- ένα από τον κορμό προς την πατούσα, και σε όλο τους τον όγκο.
Στη συνέχεια κινούμε κάτω από την κοιλιά.
Φτάνω στα πίσω πόδια, τα καθαρίζω με τον ίδιο τρόπο με τα μπροστινά.
Τοποθετώ στη μηχανή τη λεπίδα mmκαι την ενεργοποιώ. Κόβω τις τρίχες, χτενίζοντας πάνω από το κεφάλι. Καθαρίζω με προσοχή και επιμέλεια τις τρίχες γύρω από τα μάτια, και στις ρίζες των αυτιών από την εσωτερική πλευρά.
Με το ίδιο χτενάκι κουρεύω τις λεπτομέρειες κάτω από τις (μασχάλες) των μπροστινών ποδιών, και των πισινών.
Ήρθε η ώρα να περιποιηθώ την ουρά. Τη σηκώνω με το χέρι μου και καθαρίζω με τη μηχανή τη ρίζα της. Προσέχω, να ξυριστεί καλά ο χώρος γύρω από πρωκτό, ώστε να διατηρείται το ζώο καθαρό μετά την τουαλέτα του.
Τώρα αφήνω τη μηχανή και πιάνω ένα χτένι και ένα ψαλίδι για να συνεχίσω. Χτενίζω τη μουσούδα και κόβω τις τρίχες που περισσεύουν με το ψαλίδι, πάνω και κάτω από το πηγούνι. Χτενίζω γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο και ισιώνω με το ψαλίδι μου. Το ίδιο συνεχίζω στα πόδια και σε όλο το σώμα. Σηκώνω τα πέλματα και κάνω τις λεπτομέρειες.
Ήρθε η ώρα να κοντύνω λίγο τις τρίχες της ουράς. Την πιάνω με το χέρι μου, όπως πιάνουμε την αλογοουρά, της κάνω μια στροφή και με το ψαλίδι κόβω ίσια, το περίσσιο μήκος. Επιμελούμαι τις λεπτομέρειες.
Ο σκύλος μου είναι φρεσκοκουρεμένος, όμορφος, έτοιμος για διάλλειμα, για να αποζημιωθεί που καθόταν φρόνιμος όλη αυτή την ώρα. Δείχνει να το ευχαριστήθηκε. Θα ακολουθήσει το μπάνιο του μετά.


Τι χρειάζομαι για να κάνω μόνος μου το κούρεμα του σκύλου;


Για να κουρέψω μόνος μου το σκύλο μου χρειάζομαι:

Ψαλίδι
Χτένι
Βούρτσα
Μηχανή κουρέματος
Τσιμπιδάκια
Κορδέλες, φιόγκους.
Κέφι, φαντασία, γνώση και αυτοπεποίθηση.
Αρκετές φωτογραφίες κουρεμένων σκύλων της ίδιας ράτσας, παρακολούθηση βίντεο με κουρέματα.


Πως ο σκύλος κουρεύεται μόνος του, όταν το αφεντικό του διστάζει;


Κάποιες φορές θα δείτε το σκύλο σας να κυλιέται με την πλάτη, ή να τρίβεται στις γωνίες στα τραπέζια, είναι ο μοναδικός τρόπος να κουρευτεί μόνος του. Αυτό είναι σημάδι πως ο σκύλος σας φωνάζει: «φρόντισε με»,«κούρεψε με».


Το κούρεμα θα ελευθερώσει το σκύλο σας, αν φυσικά είναι σκύλος ράτσας που μπορεί να κουρευτεί, από το περίσσιο τρίχωμα ώστε να αναπνέει καλύτερα το δέρμα του. Θα αισθάνεται λιγότερο στον καύσωνα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σκύλου είναι 38,3 ως 39,2 και οι ιδρωτοποιοί αδένες του είναι μόνο στις πατούσες του και για να δροσιστεί …. λαχανιάζει γρήγορα και δημιουργεί δροσιά.


Αν το σκυλί μου δεν είναι καθαρόαιμο αλλά ημίαιμο πως θα καταλάβω ότι έχει διπλό στρώμα τριχώματος;


Θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει διπλό στρώμα τριχώματος, εύκολα στην αλλαγή εποχής. Συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη. Κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, οι τρίχες πέφτουν τούφες- τούφες.


Αν ψάξετε σε βάθος το τρίχωμα του σκύλου σας, με το χέρι θα συναντήσετε τις χοντρές τρίχες που όλοι βλέπουμε και άλλες τρίχες λεπτότερες σαν χνούδι. Αυτός ο δεύτερος μανδύας προστατεύει το δέρμα από το κρύο και τη ζέστη. Αν για παράδειγμα, χαϊδέψετε σε βάθος ένα λύκο, θα λαδώσουν τα δάχτυλα σας. Αυτό το λάδι προστατεύει το διπλό στρώμα τριχώματος.


Ποιες ράτσες σκύλων έχουν διπλό στρώμα τριχώματος;


Κάποιες από τις ράτσες σκύλων με διπλό στρώμα τριχώματος είναι:


Samoyed Husky
American Εskimo Dog Alaskan Malamute
Keeshond Akita
Schipperke Chow -Chow
Shiba Inu Tibetan Mastiff
Finnish Spitz Pekingese
Pomeranian Όλα τα spitz dog

Πως γίνεται ο σωστός καλλωπισμός του σκύλου;


Ο σωστός καλωπισμός του σκύλου γίνεται με:

Απομάκρυνση παρασίτων
Βούρτσισμα
Λούσιμο
Κούρεμα

Ο καλλωπισμός του σκύλου μας πρέπει να γίνεται με αγάπη, τρυφερότητα και να μην καταντά αγγαρεία για μας. Ο σκύλος καταλαβαίνει αν το αφεντικό του κάνει κάτι με κέφι και συμμετέχει και αυτός με ενθουσιασμό. Αν είναι αγγαρεία για μας, ας αναθέσουμε σε άλλο μέλος της οικογένειας αυτή τη δραστηριότητα, που είναι περισσότερο κατάλληλο σε αυτά τα θέματα. Αν δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος τότε πρέπει να αναζητήσουμε καλό και με προσιτές τιμές, κομμωτήριο για σκύλους.


Καλλωπισμός σκύλου και μακροβιότητα


Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι, αυξάνει η μακροβιότητα των σκύλων και κατ’ επέκταση η καλή ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους, από το σωστό καλλωπισμό τους.



Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της τρίχας του σκύλου;


Με τη διατροφή μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα της τρίχας του σκύλου. Αν δεν παίρνει ο σκύλος μέσα από τη διατροφή του βιταμίνες και λίπη που έχουν σχέση με την καλή ποιότητα της τρίχας, πρέπει να δώσουμε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και να προσθέσουμε λίγο λάδι στο φαί.



Γιατί κάποιοι σκύλοι μαδάνε περισσότερο από άλλους;


Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το DNA της φυλής.


Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν, ας πούμε, ευαισθησία σε αυτό και κάποιες άλλες σε κάποιο άλλο θέμα. Βέβαια όλοι οι σκύλοι αλλάζουν το τρίχωμα τους 2 φορές το χρόνο. Κατά την περίοδο αυτή πέφτουν οι νεκρές τρίχες,(μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνει γρηγορότερα με το «βούρτσισμα» με γάντι),και στη θέση τους φυτρώνουν άλλες. Φυσικά δεν πέφτουν μαζεμένες σε μια μέρα.

Αν έχουμε υπομονή και φροντίζουμε το ζώο μας με καθημερινό βούρτσισμα με ανάλογες βούρτσες, χτένες, και κάνουμε όχι συχνότερα από 15 μέρες μπάνιο με τα κατάλληλα σαμπουάν, (μαλακτικά στις μακρύτριχες ράτσες), θα περάσει η φάση αυτή. Αν έχουμε υστερία με τις τρίχες καλό είναι να προτιμήσουμε μια ράτσα σκύλου που μαδάει λιγότερο.

 
Ποια σκυλιά δε μαδάνε; Ποια σκυλιά μαδάνε πολύ; Ποια σκυλιά μαδάνε λίγο;

Σκυλιά που δε μαδάνε:

Σνάουζερ μίνι 
Poodle 
Ημίαιμο λυκόσκυλο 
Γιορκσάιρ 
Westie 
Six Tzu

Σκυλιά που μαδάνε πολύ:

Μαλτέζικο 
Κόκερ σπανιέλ 
Γαλλικό μπουλτογκ 
Δαλματίας 
Χάσκι 
Κοκόνι 
Boxer 
Dogo

Σκυλιά που μαδάνε λίγο:


Affenpinscher
Airedale Terrier
American Hairless Terrier
American Water Spaniel
Australian Terrier
Basenji
Bedlington Terrier
Bergamasco
Bichon Frise
Bichon/Yorkie
Black Russian Terrier
Bolognese
Border Terrier
Bouvier des Flanders
Brussels Griffon
Cairn Terrier
Cesky Terrier
Chacy Ranior
Chi-Poo
Chinese Crested (hairless)
Cockapoo
Coton De Tulear
Dandie Dinmont Terrier
Doodleman Pinscher
Giant Schnauzer
Glen of Imaal Terrier
Hairless Khala
Havanese
Irish Terrier
Irish Water Spaniel
Italian Greyhound
Kerry Blue Terrier
Komondor
Labradoodle
Lagotto Romagnolo
Lakeland Terrier
Lowchen (Little Lion Dog)
Maltese
Malti-Poo
Manchester Terrier
Mi-Ki
Miniature Poodle
Miniature Schnauzer
Norfolk Terrier
Norwich Terrier
Peruvian Inca Orchid
Petit Basset Griffon Vendeen
Polish Owczarek Nizinny
Poos
Portuguese Water Dog
Puli
Schnoodle
Scottish Terrier (Scottie)
Sealyham Terrier
Shepadoodle
Shichon
Shih-Tzu
Silky Terrier
Soft Coated Wheaten Terrier
Spanish Water Dog
Standard Poodle
Standard Schnauzer
Tibetan Terrier
Toy Poodle
Welsh Terrier
West Highland White Terrier
Wirehaired Fox Terrier
Wirehaired Pointing Griffon
Xoloitzcuintle


Είναι εύκολο το κούρεμα με μηχανή;


Περισσότερο εύκολο από όσο νομίζετε είναι το κούρεμα του σκύλου με μηχανή. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσεως και οπλιστείτε με θάρρος και ξεκινήστε.


Πολλές μακρύτριχες ράτσες σκύλων πρέπει να κουρεύονται είτε για καλλωπισμό, είτε για υγεία. Οι περιοχές που θέλουν κούρεμα ποικίλει από ράτσα σε ράτσα σκύλων. Συνήθως το κούρεμα περιλαμβάνει τις περιοχές του κεφαλιού, τα μάγουλα, το λαιμό, τα αυτιά, τα πόδια, την ουρά, τα πλευρά και τους ώμους. Σε κάποιες ράτσες σκύλων κουρεύεται η περιοχή μεταξύ των μαξιλαριών των ποδιών για να αποφεύγεται η βρωμιά που συσσωρεύεται εκεί και ταλαιπωρεί τα σκυλιά.


Πως μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου κρυώνει και χρειάζεται περισσότερη ζέστη το χειμώνα;

Το χειμώνα θα παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας όταν κάνει πολύ κρύο, ή χιονίζει. Αν ο σκύλος είναι άνετος, χαρούμενος τότε δεν κρυώνει. Όταν είναι μαζεμένος, τρέμει, χτυπάνε τα δόντια του, κρύβεται στο σπιτάκι του, προσπαθεί να προστατευτεί, τότε σίγουρα κρυώνει.



Τι κάνει τους σκύλους ανθεκτικούς στο κρύο ή τη ζέστη;


Το είδος του τριχώματος του σκύλου, του προσφέρει θερμομόνωση στο κρύο και τη βροχή. Υπάρχουν ράτσες σκύλων που έχουν πιο ανθεκτικό και πυκνό τρίχωμα επειδή έχουν διπλό στρώμα τριχώματος.



Αν κουρέψω το σκύλο μου θα κρυώνει περισσότερο;


Τους σκύλους αποφεύγουμε να τους κουρεύουμε το χειμώνα, επειδή το τρίχωμα είναι προστατευτικό. Προτιμούμε να γίνεται το κούρεμα του σκύλου το καλοκαίρι. Επίσης έχει σημασία αν ο σκύλος είναι ανθεκτικός στο κρύο, ανεξάρτητα από το κούρεμα, ρόλο παίζει και η ράτσα του σκύλου. Κάποιες ράτσες σκύλων κατάγονται από χώρες με κρύα κλίματα όπως για παράδειγμα, το χάσκι (husky), που μας έχει έρθει από Σιβηρία ή την Αλάσκα.


Η δουλειά αυτού του σκύλου είναι να τραβάει έλκηθρα στα χιόνια και φυσικά η κατασκευή του είναι τέτοια, να αντέχει στο πολύ κρύο και το ευχαριστιέται, αντίθετα με τη ζέστη που δεν του αρέσει. Κάποιες άλλες ράτσες σκύλων από θερμότερα κλίματα, όπως το τσιουτσάουα (Chihuahua),κατάγεται από το Μεξικό και έχει συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αντέχει το κρύο, ενώ αντίθετα με τη ζέστη τα πάει μια χαρά.


petzoo.gr


5 σχόλια:

  1. Τι κάνουμε σε περίπτωση που ο σκύλος μας δεν κάθεται να τον κουρεψουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κάνουμε σε περίπτωση που ο σκύλος μας δεν κάθεται να τον κουρεψουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σκύλος μαλτέζ μαδάει από ελάχιστα έως καθόλου... κάποιο λάθος κάνατε και γράφετε ότι μαδάει πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σκύλος μαλτέζ μαδάει από ελάχιστα έως καθόλου... κάποιο λάθος κάνατε και γράφετε ότι μαδάει πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld