Η πρώτη μέρα στο σπίτι

 
 
Και η μεγάλη μέρα έφτασε. Τα πάντα είναι έτοιμα. Επιτέλους το μικρό σας έρχεται στο σπίτι. Φροντίστε ο ερχομός του να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη διάθεση του μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί στο νέο του σπίτι, ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο και με εσάς. Παρά τον ενθουσιασμό σας, μη το κουράζετε και μην ξεχνάτε πως το κουταβάκι σας είναι ήδη αγχωμένο, αφού έχει απομακρυνθεί από το μέχρι τώρα οικείο περιβάλλον του. Φερθείτε του τρυφερά, μην το τρομάζετε με φωνές χαράς και μην το ταλαιπωρείτε καλώντας φίλους στο σπίτι για να το δουν. Τις επόμενες μέρες θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες να τα ζήσετε όλα αυτά μαζί. Την πρώτη μέρα, όμως, φροντίστε να μειώσετε το άγχος του, με την αγκαλιά και τον καθησυχαστικό τόνο της φωνής σας. Θυμηθείτε πως δεν παύει να είναι ένα μωρό που μπαίνει για πρώτη φορά σε έναν τελείως άγνωστο κόσμο. Εσείς ως νέος του κηδεμόνας πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και το νέο του σπίτι πρέπει να του εμπνεύσει ασφάλεια.

Μόλις φέρετε το κουτάβι στο σπίτι σας, αφήστε το να μυρίσει και να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του. Με την όσφρηση λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (μυρωδιές) που θα το διευκολύνουν να νιώσει άνετα στο καινούριο του σπίτι. Μετά από την πρώτη αναγνωριστική του εξερεύνηση, οδηγήστε το στον χώρο ανάπαυσής του. Αυτός μπορεί να είναι ένα μαλακό κρεβατάκι συχνά τοποθετημένο μέσα σε πάρκο, για να οριοθετήσετε τον χώρο του και να τον κάνετε να νιώσει περισσότερη ασφάλεια.

Τοποθετήστε μέσα στο πάρκο το κρεβατάκι του, τα πρώτα του παιχνίδια, μαλακά κουκλάκια κατά προτίμηση (ειδικά για κατοικίδια, χωρίς πλαστικά μάτια που μπορεί να τα δαγκώσει και να τα καταπιεί) και το μπολ του νερού (το μπολ του φαγητού δεν θα το αφήνετε εκεί μόνιμα, αλλά θα το φέρνετε μόνο την ώρα του φαγητού). Στρώστε το δάπεδο με πάνες για σκυλάκια, υποσέντονα (που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ) ή εφημερίδες, ώστε να μπορείτε να τα αλλάζετε εύκολα, μέχρι το μωρό σας να εκπαιδευτεί στο θέμα της τουαλέτας.

Θα αποφύγετε πολλά ατυχήματα στην αρχή, αν η πάνα είναι στρωμένη δίπλα στο κρεβατάκι του. Τα κουταβάκια συνήθως δεν λερώνουν τον χώρο όπου κοιμούνται , γι’ αυτό μόλις ξυπνήσουν, θα σηκωθούν από το κρεβάτι τους και θα κάνουν την ανάγκη τους δίπλα, στην πάνα.

Το πάρκο περίφραξης έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά όταν διαθέτει πορτούλα η όποια ανοίγει και επιτρέπει στο κουτάβι να μπαινοβγαίνει στον δικό του χώρο. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε σας να την κλείνετε και να το ασφαλίζετε όταν τυχόν δεν μπορείτε να το προσέχετε.

Αφού του δείξετε τον χώρο του, αφήστε το ελεύθερο να το γνωρίσει και να νιώσει πως είναι ο δικός του χώρος. Επιβραβεύστε το όταν κάθεται στο κρεβατάκι του με τον ήρεμο τόνο της φωνής σας και δείξτε του την ικανοποίησή σας. Μην το ενοχλείτε όταν κοιμάται. Τα κουτάβια χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας,

Μην το αφήνετε μόνο του
. Στη διάρκεια της πρώτης του μέρας στο σπίτι καλό είναι να είστε κοντά, ακόμα κι όταν αυτό βρίσκεται στο πάρκο και ξεκουράζεται. Ακόμα και η οπτική επαφή που έχει μαζί σας,οι ήχοι που κάνετε μέσα στο σπίτι είναι πληροφορίες που τις χρειάζεται για να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι, τη νέα του ζωή και πολύ περισσότερο με σας. Να το κρατάτε προσεκτικά όταν το παίρνετε αγκαλιά και ποτέ μην το αφήνετε μόνο του χωρίς τη δική σας επιτήρηση πάνω σε ψηλά σημεία, όπως καναπέδες η κρεβάτι. Είναι πιθανό να πέσει δοκιμάζοντας να σας ακολουθήσει και να χτυπήσει άσχημα. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρόκειται για ένα μικρό πλασματάκι.Επίσης, προσέξτε τον τρόπο που περπατάτε, καθώς τα κουτάβια έχουν την τάση να μπλέκονται στα πόδια σας. Να κοιτάτε πάντα κάτω και να έχετε τον νου σας: μπορεί να είναι πίσω σας ή δίπλα σας.

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, αφήστε το να φάει μόνο του. Μην αγχωθείτε αν δεν φάει καλά την πρώτη μέρα. Το άγχος του είναι μεγάλο και επηρεάζει τις συνήθειές του. Να έχετε πάντα ένα μπολάκι με καθαρό νερό στη διάθεσή του.

Το δυσκολότερο κομμάτι είναι η ώρα του βραδινού ύπνου. Όταν αυτή έρθει, πρέπει εσείς να έχετε επιλέξει τον τρόπο που θα κοιμάται το κουτάβι σας,αλλά και τον τρόπο που θα αντιδράσετε, αν δεν συμφωνεί με την επιλογή σας.

Το καλύτερο για εκείνο είναι να έχει το δικό του κρεβατάκι στο οποίο θα απομονώνεται, θα ξεκουράζεται και θα νιώθει ασφάλεια. Γι΄ αυτό, λοιπόν, καλό είναι από την πρώτη κιόλας νύχτα να το αισθανθεί αυτό. Βάλτε το να κοιμηθεί, κλείστε το φως και αποχωρήστε μιλώντας του γλυκά αλλά σταθερά. Το πιο πιθανό είναι να κλάψει για λίγο, προσπαθώντας να σας κινήσει την προσοχή για να το πάρετε μαζί σας. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο κλάμα ενός τέτοιου χαριτωμένου πλάσματος, όμως πρέπει να το κάνετε, γιατί είναι ένα μάθημα που θα το βοηθήσει πάρα πολύ αργότερα.

Όσο κι αν διαρκέσει το κλάμα του, μην ενδώσετε. Επιστρέψτε μόνο μια φορά, καθησυχάστε το με τον σταθερό τόνο της φωνής σας, χωρίς να το πιάσετε και αποχωρήστε ξανά. Λίγο αργότερα θα έχει αποκοιμηθεί και ταυτόχρονα θα έχει πάρει ένα σημαντικό μάθημα. Για να κάνατε πιο γλυκό το πρώτο του βράδυ, βάλτε στο κρεβατάκι του ένα κουκλάκι ή μια μαλακιά κουβερτούλα, για να έχει την αίσθηση της ζεστής συντροφιάς που ένιωθε όταν ήταν με τη μητέρα και τα αδελφάκια του.

Αν λυγίσετε στο κλάμα της πρώτης νύχτας και το πάρετε στο κρεβάτι σας, τότε, βεβαίως, θα σωπάσει και θα κοιμηθεί. Αλλά από εκείνη τη μέρα θα θέλει να κοιμάται μαζί σας. Η επιλογή είναι απλά δική σας.

Να θυμάστε πως ακόμα κι αν επιλέξετε να κάνατε το δεύτερο, είναι καλό να μάθει πρώτα να κοιμάται μόνο του, χωρίς να νιώθει άσχημα, προτού το ανεβάσετε αργότερα στο κρεβάτι σας. Κι αυτό γιατί όταν θα χρειαστεί να περάσει ώρες μονό του στο σπάτε ή όταν θα λείπετε στη δουλειά σας, το κρεβατάκι του θα είναι το καταφύγιό του.

Το κουταβάκι σας θα χρειαστεί να σηκωθεί ίσως κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την τουαλέτα του, γι’ αυτό –όπως προαναφέρθηκε- η πάνα του πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι του. Αν το πάρκο με το κρεβάτι του βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο που κοιμάστε κι εσείς και αντιληφθείτε ότι ξύπνησε ή κλαίει, μην δώσετε σημασία κι απλώς αφήστε το να ξανακοιμηθεί. Μην του φωνάξετε και μην το μαλώσετε. Είναι απλά ένα μωρό που παίρνει τα πρώτα του μαθήματα στην κοινή σας ζωή. 

Ένα μεγάλο ταξίδι Αγάπης μόλις ξεκίνησε..!


cavalierking.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld