Χανιά: Παράνομοι όλοι οι χώροι για τα αδέσποτα - Η ευθύνη στους Δήμους

Στο τεράστιο θέμα που προέκυψε απο την δηλητηρίαση 32 σκυλιών σε ιδιωτικό καταφύγιο αδέσποτων στην Κάινα Αποκορώνου, παρεμβαίνει σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Σύμφωνα με την κτηνιατρική υπηρεσία,
όλοι οι χώροι που υπάρχουν σήμερα στα Χανιά, λειτουργούν παράνομα, χωρίς την αναγκαία άδεια και τις υποδομές που ορίζει ο Νόμος.

Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την βελτίωση της απαράδεκτής κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα.


Αναλυτικότερα στην
ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αναφέρονται τα εξής:
"Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή της Κάϊνας στο παράνομα λειτουργούντα καταφύγιο αδέσποτων ζώων σας γνωρίζουμε ότι :

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εδώ και χρόνια έχει επανειλημμένα ενημερώσει τόσο τους δήμους όσο και τους φιλοζωικούς συλλόγους των Χανίων για την υποχρέωση τους σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων του Νομού και την ίδρυση καταφυγίων αδέσποτων ζώων .

Σκοπός της ίδρυσης καταφυγίου ή καταφυγίων ζώων είναι η παροχή ασύλου σε αδέσποτα ζώα σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 που οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να περισυλλέγουν και να διαχειρίζονται.

Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο.

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του Ν. 604/1977 και του ΠΔ 463/1978. Πρέπει δε να διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό ένας (1) κτηνίατρος ανα πενήντα (50) ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρμόδια υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε..

Συνεχώς η Π.Ε. Χανίων είναι αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από συμπολίτες μας από όλες τις συνοικίες της πόλης αλλά και από περιοχές των δήμων με αίτημα να υπάρξει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση και την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Σήμερα όλοι οι χώροι παραμονής αδέσποτων ζώων στερούνται την προβλεπόμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, συνεχίζουν δε να λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες υποδομές που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος και πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης .

Η Π.Ε. Χανίων στα πλαίσια των υποχρεώσεων της όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε όποια πρωτοβουλία και προσπάθεια γίνει στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό χώρο."


axortagos.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld