Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;

Η Γεωργία Στεφανάκη, πρόεδρος του σωματείου Ζωόφιλη Δράση, δίνει χρήσιμες πληροφορίες και απαντά στο ''καλοκαιρινό'' ερώτημα των ζωόφιλων.

Σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους - άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.


Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 € πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).


Ωστόσο βρήκαμε ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.


Καλό καλοκαίρι λοιπόν και καλά μπάνια με τους τετράποδους φίλους μας! 

3 σχόλια:

  1. Οταν λεμε "απομακρυσμενες τοποθεσιες" τι ακριβως εννοουμε?? Δηλαδη δεν επιτρεπεται μονο σε οργανωμενες πλαζ και στις υπολοιπες παραλιες ναι?? Επειδη ειναι πολυ ασαφης ο νομος...ποιος μπορει να μου απαντησει για το τι καταλαβαινει με το απομακρυσμενες τοποθεσιες? Ευχαριστω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, οι νόμοι στη χώρα μας είναι σχεδόν πάντοτε ασαφείς.
    Δεν γράφονται με γνώμονα και σκοπό να οργανώσουν την κοινωνία, γράφονται για να δίνουν τροφή στους δικηγόρους.
    Επίσης, γράφονται κατά τρόπο ακατανόητο, ή με παραπομπές σε παλιότερους νόμους, αλλαγές παραγράφων ή διατάξεων παλιότερων νόμων, λες και θα τους έκανε κόπο να γράφουν κάθε νόμο από την αρχή (όποτε χρειάζεται αλλαγή του), και να καταργούν κάθε παλιότερο.

    Αποτέλεσμα είναι να μην τηρείται ποτέ τίποτα. Γιατί κι αν υπάρχει κάπου ένας νόμος που λέει "αυτό απαγορεύεται να το κάνεις", υπάρχει άλλος που δεν το απαγορεύει, και (συνήθως) η απαγόρευση δεν προσδιορίζει και την ποινή που επισύρει η παράβασή της.

    Έχω πάει τα σκυλιά μου για μπάνιο (τα δυο μαζί είναι 95 κιλά) και αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ να μην προκαλώ.
    Πραγματικά, είναι προκλητικό να θέλεις να επιβάλλεις σε κάποιον που σιχαίνεται τα ζώα να κολυμπάει στο ίδιο νερό που κολυμπάει και ένας σκύλος (δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά τι να κάνουμε, δεν θα αλλάξουμε τώρα τον κόσμο).
    Και επειδή δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται εντάσεις και τσακωμοί, αν έχει κόσμο η παραλία πάμε τα σκυλιά λίγο πιο πέρα.
    Tip: Αποφεύγουμε να πάμε τα σκυλιά για μπάνιο Κυριακή, που ΟΛΟΣ ο κόσμος είναι στη θάλασσα.
    Το "πιό πέρα" προσωπικά το έχω πληρώσει με χιλιάδες καρφώματα αχινών στις πατούσες και τα χέρια μου, αλλά η αγάπη προς τους σκύλους έχει κάποιο κόστος, έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld