Έρευνα: Μια κορνίζα του σκύλου μας στο γραφείο μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα

Εδώ και χρόνια είναι γνωστά τα οφέλη του «pet therapy», μεθόδου βασισμένης στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου που συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής κατάστασης πασχόντων χάρη στη βοήθεια των κατοικίδιων. Ωστόσο, τώρα μία νέα μελέτη με την υπογραφή του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία έρχεται να καταδείξει πως οι σκύλοι και οι γάτες έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν ακόμη και στο γραφείο.

Αρκεί να κοιτάξουμε τις φωτογραφίες τους -ακόμη καλύτερα σε αστείες ή γλυκές πόζες- για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η συγκέντρωσή μας.

Όπως γράφει στο σχετικό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ερευνητές του ιαπωνικού πανεπιστημίου χώρισαν περίπου 130 μαθητές σε τρεις ομάδες, και σε κάθε μία ομάδα ανατέθηκε η ίδια εργασία.

Στο γραφείο των μελών της πρώτης ομάδας υπήρχαν φοτογραφίες από κουταβάκια. Στο γραφείο της δεύτερης ομάδας είχαν τοποθετηθεί φωτογραφίες ενήλικων σκύλων. Και στο γραφείο των μελών της τρίτης ομάδας νόστιμα φαγητά.

Στην πορεία οι ερευνητές αξακρίβωσαν πως ο ρυθμός εργασίας της πρώτης ομάδας είχε αυξηθεί κατά 10% συγκριτικά με το μέσο όρο. Η δεύτερη ομάδα είχε αύξηση της αποδοτικότητάς της κατά 5%, ενώ αντίθετα στην τρίτη ομάδα δεν υπήρξε καμία βελτίωση.

Οι ειδικοί κατέληξαν πως οι φωτογραφίες των κουταβιών και των ενήλικων ζώων προκαλούν στον άνθρωπο αίσθημα ευτυχίας, χαράς ή ευχαρίστησης, τον παρακινούν και βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Αυτό επέτρεψε στους μαθητές της πρώτης και δεύτερης ομάδας να εκτελέσουν την εργασία τους με μεγαλύτερη προσοχή και με καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την τρίτη ομάδα.

«Είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο μπορούμε να ενισχύσουμε την αποδοτικότητά μας βάζοντας κοντά μας γλυκιές φωτογραφίες» αναφέρει ο Χιρόσι Νιτόνο, εκ των συντακτών της μελέτης.


tanea.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld