Κύπρος: 170 χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά κάθε χρόνο!


Οι Δήμοι και οι Κοινότητες σηκώνουν τα χέρια ψηλά - Βουλή και ζωοφιλικές οργανώσεις κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και ζητούν επιτακτικά να κατατεθεί σύντομα το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.
ΑΛΑΛΟΥΜ και χάος επικρατεί, ενώ η εικόνα παγκύπρια σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη και κακοποίηση ζώων είναι απαράδεκτη.


Στις 170 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων κάθε χρόνο, με τη Βουλή και τις ζωοφιλικές οργανώσεις να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν επιτακτικά να κατατεθεί σύντομα το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Το θέμα της ευημερίας των ζώων συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, με όλους τους εμπλεκομένους να κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση και για αλαλούμ που επικρατεί.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι η κατάσταση δεν μας τιμά ως χώρα, και πολλές φορές υπήρξε και διεθνής κατακραυγή για τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων. Είπε ότι τα κέντρα υποδοχής και τα διάφορα καταφύγια αδυνατούν να επιβιώσουν, γιατί δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη. 

«Έχουμε διαπιστώσει σοβαρά ελλείμματα στη νομοθεσία μας και γι' αυτόν τον λόγο η Επιτροπή έχει δεσμεύσει τις διάφορες υπηρεσίες μέχρι το τέλος του χρόνου να μας φέρουν τις νομοθεσίες, που έχουν καθυστερήσει να έρθουν από διάφορα τμήματα», είπε ο κ. Αδάμου, ο οποίος έθεσε και θέμα ανάπτυξης ζωοφιλικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης του κόσμου. 

«Υπάρχει και κακοποίηση των ζώων και έχουμε ουκ ολίγες φορές γίνει ρεζίλι διεθνώς, πολλές φορές βλέπουμε αναρτημένες στο διαδίκτυο φωτογραφίες για τον τρόπο που τα μεταχειριζόμαστε και αυτές είναι συμπεριφορές που μας εκθέτουν ως λαό και δεν είναι αυτός ο λαός μας», σημείωσε ο κ. Αδάμου.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι ο υφιστάμενος νόμος περί σκύλων και περί ευημερίας και προστασίας των ζώων δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, πράγμα το οποίο έχει επισημάνει εδώ και χρόνια η Βουλή. 


Μίλησε για μεγάλο αλαλούμ και χάος που επικρατεί και για απαράδεκτη εικόνα παγκύπρια σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη και κακοποίηση ζώων. 

«Οι γειτονιές των χωριών και των πόλεων γέμισαν γάτους και σκύλους, είναι σοβαρός ο υπερπληθυσμός και οι Δήμοι και Κοινότητες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, και λένε ότι αδυνατούν να χειριστούν την κατάσταση λόγω έλλειψης χρημάτων, προσωπικού και σωστών και σύγχρονων νομοθετικών ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν ένα καταφύγιο να έχει έως και 600 σκυλιά», ανέφερε ο κ. Φυττής. 

Ανέφερε, ακόμη, ότι το νέο νομοσχέδιο προνοεί για εξώδικο για όσους ιδιοκτήτες παραβιάζουν τον νόμο για την ευημερία των ζώων τους, και θα μπει και μέγιστος αριθμός κατοικιδίων ανά κάτοικο ή οικογένεια. 

Πολλοί οι ασυνείδητοι

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το κόστος της έλλειψης νομοθεσίας τελικά το πληρώνουν οι ζωοφιλικές οργανώσεις με τα καταφύγια που διατηρούν, προσθέτοντας ότι η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση. 


«Πολλοί είναι, δυστυχώς, οι ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν τα ζώα και δεν πληρώνουν ούτε το κόστος για στείρωση, τσιπ και εμβόλια, και στην επιτροπή είχαμε τη συνήθη εικόνα ‘ρίχνω την ευθύνη αλλού’ και έριχνε η μια υπηρεσία την ευθύνη στην άλλη, έπαιζαν την κολοκυθιά», είπε ο κ. Περδίκης. 

Πρόσθεσε ότι η Βουλή έθεσε ως χρονικό όριο τον Μάρτη για κατάθεση του νομοσχεδίου, διαφορετικά θα προχωρήσει ο ίδιος με πρόταση νόμου. 

Απηύθυνε, επίσης, έκκληση να γίνει δημόσιος διάλογος και όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ. 

Τα καταφύγια δεν είναι μάντρες

Η Μαίρη Αναστάση, Πρόεδρος της Οργάνωσης «Φωνή των ζώων», εξέφρασε την ελπίδα ώς τον Μάρτη να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο εγκαταλείπονται στην Κύπρο 170 χιλιάδες σκύλοι. «Τα καταφύγια είναι πολύ λίγα για να αντέξουν αυτό το βάρος και με την κρίση, δυστυχώς, το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, οι αριθμοί είναι τεράστιοι και οικονομικά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, τα καταφύγια δεν είναι μάντρες», είπε η κ. Αναστάση. 



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld