Καστοριά: Ποινική δίωξη για την παράνομη θανάτωση 10 υγιή ζώων 
Επιστολή κατέθεσε η ΠΦΠΟ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπεύθυνων για την θανάτωση οκτώ υγιή σκύλων και δύο προβάτων με την αιτιολογία ότι είχαν προσβληθεί από λύσσα.Παρόλα αυτά οι εξετάσεις απέδειξαν πως τα ζώα ήταν υγιή, όμως οι αρμόδιοι πρόλαβαν και τα θανάτωσαν παραβαίνοντας τις διατάξεις, που ορίζουν 15 ημέρες απομόνωση για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.


 

Ακολουθεί η επιστολή:
 

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Στις 10/11/12 στην Ιεροπηγή Καστοριάς, σκύλος μολυσμένος με τον ιό της Λύσσας, δάγκωσε σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλου, άλλους οκτώ σκύλους, δύο πρόβατα και γρατζούνισε έναν άνθρωπο.

Ο σκύλος που έφερε τα συμπτώματα λύσσας, θανατώθηκε σύμφωνα με την ΚΥΑ που εξέδωσαν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με το Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 11/4/2012 και που αφορά στο πρόγραμμα επιτήρησης της Νόσου και σας επισυνάπτουμε.

Οι μέχρι εδώ χειρισμοί των αρμόδιων αρχών ήταν σύννομες, και ουδεμία παράβαση μπορούμε να προσάψουμε.

Ωστόσο σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ άρθρο 8 παρ. 1 περ. α) υποπερίπτωση ii. τα υπόλοιπα ζώα (8 σκύλοι και 2 πρόβατα) έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για 15 ημέρες και σε περίπτωση που μετά από αυτό το χρονικό διάστημα - και την εκ νέου εξέτασή τους - δεν εμφάνιζαν συμπτώματα λύσσας, αυτά έπρεπε να εμβολιαστούν και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν.4039/2012, να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβει. Κατά παράβαση της ανωτέρω ΚΥΑ, οκτώ σκύλοι και δύο πρόβατα, θανατώθηκαν ενώ βρισκόντουσαν στην απομόνωση πριν παρέλθει το διάστημα των 15 ημερών που ορίζει η ΚΥΑ, και χωρίς να έχουν εμφανίσει τα συμπτώματα της ασθένειας!

Απόδειξη για την παράτυπη θανάτωσή τους, αποτελούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων τα οποία σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλο ήταν αρνητικά!

Θεωρούμε ότι οι νόμοι δεν τηρήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς εφαρμογής τους, και ζητάμε την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων για θανάτωση δέκα υγειών ζώων σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.4039/2012.

Με εκτίμηση

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

        Η Πρόεδρος                       Η Αντιπρόεδρος                  Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη       Μάριζα  Χριστοδούλου         Μαρία Χουστουλάκη0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld