Κατερίνη: Δελτίο Τύπου για τα επεισόδια στην περιοχή πάρκου του Ευκαρπίδη


Τους τελευταίους μήνες ο πληθυσμός των αδέσποτων σκυλιών στο κέντρο της πόλης αυξήθηκε. Νέα ζώα βρέθηκαν στον δρόμο εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους με το πρόσχημα της κρίσης. Δυστυχώς, υπήρξαν και αφελείς «φιλόζωοι» που συνέβαλλαν σ' αυτό, μεταφέροντας στο κέντρο αδέσποτα από περιοχές εκτός πόλης.

Η υπερσυγκέντρωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αγέλης, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (πιθανούς οίστρους, απρόκλητη επιθετικότητα ανάλγητων ανθρώπων απέναντι στους σκύλους σύμφωνα με μαρτυρίες κλπ), οδήγησε σε αρκετά περιστατικά επιθέσεων σε περαστικούς στην περιοχή του πάρκου του Ευκαρπίδη. Κατανοούμε τη σύγχυση και την οργή των συμπολιτών μας για την κατάσταση που επικρατεί.

Η ομάδα μας, το "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ", έχει πλήρη επίγνωση και της κατάστασης, και των αιτιών και των συνεπειών της. Τα μέλη μας ήταν παρόντα σε αρκετά περιστατικά και παρείχαν βοήθεια και συμβουλές σε όσους διαβάτες αντιμετώπισαν πρόβλημα. Υπέδειξαν στον Δήμο Κατερίνης τους επιθετικούς σκύλους και βοήθησαν να πραγματοποιήσει στοχευμένες περισυλλογές ζώων. Μέχρι τώρα περισυλλέχθηκαν 3 σκύλοι, οι οποίοι θα στειρωθούν, θα εμβολιαστούν, θα αποπαρασιτωθούν και θα σημανθούν ηλεκτρονικά. Ο κύριος στόχος θα είναι να βρεθούν οικογένειες να τα υιοθετήσουν, σε διαφορετική περίπτωση θα επανενταχθούν, όπως ορίζει ο νόμος και σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε άλλες περιοχές χωρίς συμφόρηση. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης περισυλλογής όλων των σκύλων γι αυτό ζητούμε την κατανόηση και την υπομονή σας. Η  προσπάθεια αποσυμφόρησης του κέντρου της πόλης συνεχίζεται.

Παρακαλούμε όλους σας να δείξετε κατανόηση απέναντι στα άμοιρα ευθυνών ζώα, να διατηρείτε πνεύμα ευγενές και να μην επιτίθεστε φραστικά, και όχι μόνο, σε συμπολίτες σας εθελοντές, οι οποίοι δεν δημιουργούν το πρόβλημα, απλώς προσπαθούν ενσυνείδητα να βρουν έννομες και ανθρώπινες λύσεις. Οι εθελοντές δεν ευθύνονται για την συγκέντρωση των ζώων στην περιοχή.
 
Αναρωτηθείτε: 

Από πού προέρχονται τα αδέσποτα/ελεύθερα ζώα; 

«Φυτρώνουν» στο δρόμο ή είναι προϊόν της εξελιγμένης και πολιτισμένης μας κοινωνίας που θεωρεί το κατοικίδιο αξεσουάρ αναλώσιμο και το πετάει στα σκουπίδια όταν έχει ολοκληρώσει το ρόλο του ή όταν βαρεθεί; 

Το ποσοστό επιβίωσης ζώων που γεννήθηκαν ελεύθερα είναι ελάχιστο και αντιπροσωπεύει μόνο το 15-20% του πληθυσμού των αδέσποτων, όπως έχει αποδειχθεί στατιστικά. Αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο 80% είναι γόνοι κατοικιδίων που δεν έχουν στειρωθεί και εγκαταλείπονται ή και τα ίδια τα κατοικίδια που εγκαταλείπονται.

Αναρωτηθείτε: 

Εσείς γνωρίζετε κάποιον που εγκατέλειψε το κατοικίδιό του ή εγκαταλείπει κατ’ εξακολούθηση ανεπιθύμητα κουτάβια; 

Ποιο είναι το μερίδιο της δικής σας ευθύνης; 

Παρακαλούμε όλους σας να προβληματιστείτε ως προς τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, να προβαίνετε σε καταγγελίες ιδιωτών που εγκαταλείπουν ζώα  και  να απαιτήσετε ως ευσυνείδητοι πολίτες και άνθρωποι λύσεις από τον κατά τον νόμο κύριο υπεύθυνο, τον Δήμο Κατερίνης.
Καλούμε τους ιθύνοντες του Δήμου να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους:

1. Να λειτουργεί αδιάκοπα και εντατικά αρχικά το πρόγραμμα των στειρώσεων. Έχει αποδειχθεί ότι οι στειρωμένοι σκύλοι είναι ήρεμοι, ενταγμένοι, δεν ενοχλούν κανέναν, έχουν πολλούς φίλους και μακροημερεύουν στο κέντρο της πόλης χωρίς να έχουν δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα.

2. Να εφαρμόσει την επιβολή προστίμων όσον αφορά παραβάσεις εγκαταλείψεων, ανεξέλεγκτων γεννήσεων, δολοφονιών κλπ, όπως αυτές προβλέπονται από τον Ν.4039/2012.

3. Να ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά τα μη δεσποζόμενα – ελεύθερα ζώα της πόλης.

Οι εθελοντές του σωματείου μας έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν και βούληση και πνεύμα συνεργασίας και θα σταθούν αρωγοί σε οποιαδήποτε έννομη προσπάθεια του Δήμου και άλλων συμπολιτών προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να υπάρχει αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων στην πόλη μας.

Τα αδέσποτα ζώα είναι ευθύνη όλων μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: Η αδιαφορία είναι συνενοχή.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, καταγγελίες ή συμβουλευτική επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 6983 635 689 (Άντυ), 6942 909 449 (Ζωή), 6975 7129 368 (Αντρέας) ή με το e-mail: adespotakaterinis@gmail.com
Facebook


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld