Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς κατά της λύσσας αλλά δεν έχουν κονδύλια



Το μπαλάκι στους δήμους, τους οποίους φωτογραφίζει ως υπεύθυνους για τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων κατά της λύσσας, πετά η διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 


Παρότι με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2012 η αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι περισσότεροι δήμοι αγνοούν τις ευθύνες τους για το θέμα και επικαλούνται την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι, όταν η Κτηνιατρική υπηρεσία ζήτησε από τους 38 δήμους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προσέλθουν, για να ενημερωθούν σχετικά με τους εμβολιασμούς λόγω και της εμφάνισης κρουσμάτων λύσσας, μόλις 12 με 15 ήταν αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον. 


Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Υγείας των Ζώων της περιφέρειας Στέφανο Μωραΐτη η νομοθεσία είναι σαφής ως προς την αρμοδιότητα των δήμων. «Είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω έλλειψης πόρων οι δήμοι δυστυχώς δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο κ. Μωραΐτης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες καταγγέλλουν συχνά στην Κτηνιατρική υπηρεσία ότι ο δήμος στον οποίο κατοικούν τούς λέει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το θέμα των αδέσποτων. Λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα με την υπογραφή από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της νέας κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), που μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό άγριων ζώων στην ύπαιθρο με τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από εναέρια μέσα.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld